3 Март, 2017 04:31 1 627 0

СИБАНК представи безконтактен банкомат

  • сибанк-
  • банкомат

Иновативното решение прави тегленето на пари в брой и по-бързо и по-сигурно

Mastercard, в партньорство със СИБАНК, представи първия в България банкомат с безконтактна технология за операции с платежни карти и устройства. От иновативния бърз и сигурен метод за теглене на суми и безкасово разплащане към момента могат да се възползват само притежатели на безконтактни карти Mastercard, без значение от банката-издател на пластиката, на новото поколение банкомати от мрежата на СИБАНК в страната.

„Безконтактната технология на Mastercard е изключително добро решение за традиционно доминирани от кеша сфери, където бързината на операцията е от основно значение. Но тя също така е подходяща и за индустрии, където наред със скоростта, водещо е и удобството за разплащане, като например големи търговски вериги, бензиностанции, аптеки, таксиметрови компании и други“, заяви Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите. „Данните от изследването MasterIndex потвърждават тенденцията все повече хора по целия свят да използват безконтактната технология: в България през 2016 г. 32% заявяват, че използват безконтактни плащания, в сравнение с 14% през 2015 г. Но, въпреки значителния прогрес, който отчитаме в безкасовото разплащане в България, все още броят на хората, които използват пари в брой, е голям. Въвеждането на решения като безконтактното теглене и разплащане чрез банкомат допринася за по-уверения преход на традиционалистите към ерата на дигиталните технологии. Въвеждането на безконтактната технология и при банкоматите ще увеличи още повече употребата на безконтактни карти в страната.“

Към 2016 г. ръстът в използването на безконтактна технология спрямо предходната година е 83%, с 6 милиона търговски точки в над 80 държави, които позволяват безконтактни плащания.

Самата трансакция на банкомат отнема секунди, нужно е единствено докосване на картата до четеца, вграден в устройството и обозначен със символ за безконтактна опция, както и потвърждение на операцията с въвеждане на ПИН код, независимо от размера на изтеглената сума. Услугата използва последно поколение защита, с каквато разполагат конвенционалните карти Mastercard, но същевременно елиминира възможността за копиране на данни от магнитната лента посредством „скиминг” устройства.

„Бързите темпове, с които безконтактните плащания се увеличават в България, е сигурен признак, че хората ги възприемат като лесни и удобни. Затова решихме да отидем стъпка напред в иновациите и да осигурим това удобство и при теглене на пари чрез безконтактен банкомат. Ние от СИБАНК пускаме първите безконтактни банкомати в България, защото вярваме в иновациите, които подобряват качеството на живот на хората.”, допълни Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

СИБАНК ще инсталира 21 безконтактни банкомата в офисите си в 13 града у нас, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Русе и Самоков. Предвижда се броят на устройствата да се увеличи до 45 в края на 2017 година. Всеки един от банкоматите от ново поколение ще бъде обозначен със специален символ и ще съдържа инструкции за използване на иновативната технология.

Ваня Манова, Мениджър за България и Македония, Mastecard, заяви: „Въвеждането на безконтактна технология и при банкоматите е важен етап в развитието на разплащателната индустрия в България и ние сме горди, че това иновативно решение вече е достъпно за българските потребители. Услугата ще помогне на хората, които все още предпочитат да използват кеш, да тестват безконтактното теглене на средства и да се убедят в предимствата на технологиягта. Това ще ги направи по-сигурни в използването на електронните методи за разплащане занапред.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА