Last news in Fakti

4 Май, 2017 11:37 3 304 13

Комерсант: Само България обича „Газпром“

  • газпром-
  • българия-
  • газ

Турция ще доставя газ на София

Комерсант: Само България обича „Газпром“ - 1
Снимка: АП/БТА

Само „България“ подкрепя искането за прекратяването на разследването на Европейската комисия срещу монополното положение на „Газпром“. Това коментира руският в. „Комерсант“.

Днес изтича последният ден, в който Европейската комисия събира предложенията от страните-членки за казуса. Ако България иска прекратяване на разследването срещу „Газпром“, то Полша, Естония и Литва са по-твърда позиция срещу руския газов монополист.

София е възмутена от плановете на „Газпром“ да премести точката на доставка от румънската на турската граница. Това се очаква да стане след завършването на строежа на „Южен поток“. По този начин България ще загуби транзитните такси от доставка на синьо руско гориво.

В сряда българското правителство обяви, че е съгласно делото да бъде спряно, макар и да не е напълно удовлетворено от предложението на "Газпром". Съгласно това предложение руският гигант е готов да изключи от договорите си забраната на трансграничната препродажба на газ, както и да формира цените за Полша, България и Балтийския регион с отчитане на западноевропейските бенчмаркове. "Газпром" е готова и да премести точките на подаване на газ така, че клиентите в Унгария, Полша и Словакия да могат да получават предназначените за тях обеми на границите на Литва и България.

От българското правителство смятат, че местните фирми също трябва да имат аналогично право да получават газ в страните от Централна Европа, в противен случай техните интереси ще бъдат ощетени.

Все пак от „Комерсант“ смятат, че Европейската комисия трудно ще постигне единна позиция за казуса „Газпром“.

Антимонополното дело срещу "Газпром" бе заведено през 2015 г. във връзка с обвинения към руската компания в злоупотреби с доминиращото положение на пазара на газа в Централна и Източна Европа, както и за определянето на несправедливи цени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руски резидент

    15 8 Отговор
    Давайте тролы.
    На амбразуру.
  • 2 Киро

    26 5 Отговор
    Ужас!
    Но нищо, нека се види кой е мекере, изсмукващо собствения си народ заради интереса на едни алкохолици!
  • 3 Дедо Грую

    20 5 Отговор
    Опре ли се до кинти нема братя, нема сестри! Сега да видим колко ни обичат "братушките" или ще ни подритнат както през 1990г. като казват "Оправяйте се сами". А "родните политици", които продават интересите на държавата - по една кирка и да лупкат до живот в некоя кариера.
    Трябва да се действа като Орбан.
  • 4 Пеньо

    16 5 Отговор
    Проектите на Газпром за България са най-голямото доказателство за монополната политика и използването на корумпирани управници за ограбването на България! Безродниците не могат да дадат нито един пример за равнопоставено партньорство с тази фирма на джуджето.

    Коментиран от #6

  • 5 Борисов

    11 1 Отговор
    Дотук с национално отговорното управление. До така степен са се продали, че са станали по католици от папата.
  • 6 Илиян

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Не са само те -и Лукойл са същите , Берёзка и т.н . В България има регистрирани 25 000 фирми на руснаци или с руско участие. От тях да предположим 18 000 са активни. Сигурно е обаче ,че не плащат данъци или пък смехотворни в най добрия случай и НАП не ги закача. Това има ли го някъде другаде ?
  • 7 гост 2

    7 2 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В сряда българското правителство обяви, че е съгласно делото да бъде спряно, макар и да не е напълно удовлетворено от предложението на "Газпром"...“ СЪД И ПРИСЪДИ ЗА НАКАЗАТЕЛНООТГОВОРНИТЕ ЛИЦА ПРИ ТЕХЕН ОТНЕТ ИМУНИТЕТ СЪОБРАЗНО НК ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ Р. БЪЛГАРИЯ! НК Раздел II.
    Предателство и шпионство Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ? служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  • 8 гост 2

    9 3 Отговор
    Изключително съм ВЪЗМУТЕНА от позицията на нашето “правителство“! Това решение би могло да инициира истинска РЕВОЛЮЦИЯ...ако ВСИЧКИ българи разберат ТОЧНО КАК ни предава нашето “правителство“! Адвокат съм, но ако НАРОДЪТ се вдигне на РЕВОЛЮЦИЯ, за да се измете върхушката на бкп от държавното управление на Р. България, ЩЕ СЕ ВКЛЮЧА и в протестите, и в самата революция, въпреки , че до сега избягвам подобни мероприятия.
  • 9 Гост

    7 5 Отговор
    До горните "професори" ДАЙТЕ ПЪРВО АЛТЕРНАТИВАТА ГОЛЯМО ГАЗОВО НАХОДИЩЕ ОТ КОЕТО ДА ВЗИМАМЕ 3-4 МИЛИАРДА КБ.МЕТРА ГОДИШНО ПОНЕ 10 ГОДИНИ. РАЗРАБОТЕТЕ ГО С НУЖНАТА ТЕХНИКА. ПОСЛЕ ВЗЕМЕТЕ КИРКИТЕ И КОПАЙТЕ ТРАСЕ, ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ < ПРЕЗ НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ , КАТО ИМ ПЛАТИТЕ И ТРАНЗИТНИ ТАКСИ. И КАТО ГО НАПРАВИТЕ ТОГАВА ПЛЮЙТЕ ПО ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК

    Коментиран от #10

  • 10 гост 2

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Не сте запознат! Газпром НЕ Е единствен източник на природен газ за България- България има сключен ДОГОВОР за доставка на азерски газ. Както и да е- имате право на собствено мнение, а и не е ясно дали мнението Ви не е материално стимулирано....
  • 11 Гост

    4 2 Отговор
    Момченца и момиченца ,от както Гоце ходи "лов за Архар" и награждаваше президента на Азербайджан- Алиев с орден "Стара Планина" и договори тези 1 000 000 000 кб. метра пр. газ (крайно недостатъчни по между другото) минаха между 8 и 10 години. И те няма как да дойдат ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ТРАСЕ. А никой не изгражда тръба за милиарди пари ,за да докара мизерните 10 000 000 000 кб. (за кого по напред). А и те са хипотетични.Тръба се изгражда само ,ако в нейният край има сериозен добив за 10-тки години напред. Уловката беше към тръбата да се включат Иран и Туркменистан, но те си правят пас. По същата причина каталяса и Набуко(не е опера). И ще ви кажа какво ще последва ,без да съм врачка. Турция няма да прекара трасе от Азерб. , или ще го бави безнадеждно. По този начин ще извие ръцете на Азербайджан, и ще ги принуди да и продават газа на безценица, за нейната икономика, Турция е способна да го направи-вЕрвайте ми, а с големите количества руски газ , ще търгува с такива като нас,и то ако сме предразположени и вървим по нейната гайда. Е сметнете 2+2 и кажете преди 8-10 години е подписан този Азерски газ-къде е?. И като заклеймявате хора и правителства, къде е алтернативата? , по всичко личи, че вие я знаете.
  • 12 Карли

    2 0 Отговор
    ДО ГОСТ- АЛТЕРНАТИВИ ИМА, САМО ЧЕ ЩЕ ГО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ДУШМАНИ- ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ С ВАЗЕЛИН.ТИКВАТА И КОМПАНИЯ НАПРАВАХИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НЯМА ЮЖЕН ПОТОК, МЕРКЕЛ ИНВЕСТИРА В СЕВЕРЕН ПОТОК-2. АЗЕРСКИЯТ ГАЗ И ИРАНСКИЯТ ПАК ЩЕ СЕ ТРАНЗИТИРАТ ОТ ГАЗПРОМ ПРЕЗ ТУРЦИЯ , АКО СТАНЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ НАБУКО КЪМ , КОЙТО И КОСТОВ ИМАШЕ НАДЕЖДА.ГАЗПРОМ ПРЕЗ 2018 Г. ЩЕ СПРЕ ГАЗТА ПРЕЗ УКРАЙНА, МАКАР , ЧЕ СИНЪТ НА СЕНАТОР М.КЕЙН Е ИЗКУПИЛ ПРЕНОСНАТА МРЕЖА.ТАКА ЧЕ КАКВО НИ ОСТАВА ОСВЕН ВАЗЕЛИНА И ТАНКЕРИТЕ ДА ПЪЛНЯТ ХЪБА НА ТИКВАТА. КАКВОТО ПОСЕЕШ, ТАКОВА ЩЕ ПОЖЪНЕШ.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Карли":

    Без да съм адвокат на никой, но всички правителства се опитваха по един или друг начин да прекарат Южен Поток. Бяхме подложени на колосален натиск , който малката ни колониална държава нямаше как да понесе, това не е България от преди 1988г. Умишлено се качваха и слизаха правителства, опитваше се да се балансират нещата, дори имаше и театрални действия, но резултатът бе само един-Вие сте малката ни колонийка , тези проекти не касаят вашият интерес , а нашият, и ще ви разнебитим за отрицателно време , ако не слушате. Има и нови моменти, Русия е предложила да допълва с газ тръбите на ТАНАП, иначе тия около 10 държави дето чакат от там газ , може и да не я дочакат. Турция вече е заявила 7.5 , Италия 8.5 , Гърция 5 , общо 21 мл. кб.,при капацитет 16мл.кб. и те са основните акционери на тръбата, а другите ще чакат, ако остане , Иначе чакаме диверсификация. Който държи хляба, най често в него се намира и ножа.