Last news in Fakti

9 Май, 2017 09:11 17 866 45

Бухларски: Професията не е толкова романтична като едно време (ВИДЕО)

  • бухларски-
  • шавемакер-
  • професия-
  • шофьор
Бухларски: Професията не е толкова романтична като едно време (ВИДЕО) - 1

Безспорно един от сегментите в икономиката, които се развиват с бързи темповете, е този на спедицията и логистиката. „Има производство, което значи че трябва да има транспорт. Щом има транспорт трябва да има и превозни средства – камиони. Респективно трябват и шофьори – професионалисти, които да вършат тази работа. Отварят се все повече свободни работни места, но няма толкова много кадри. Това се отнася не само за България, но и за останалите държави от Европа”, казва в интервю за Факти.бг Росен Бухларски, мениджър на „Шавемакер България”.

„Професията не е толкова романтична, както е била едно време. Няма и толкова много млади хора, които да искат да работят тази професия. Другото, което най-много афектира бранша и работата на шофьорите е телекомуникацията, технологиите, защото всички тези неща, които ние ползваме като удобства трябва да ползват и те – смартфони, GPS. Повечето фирми имат и телекомуникационна система, чрез която се изпращат съобщения, документи, задачи. Все по-малко се разчита на телефонните разговори и човешките взаимоотношения. Всичко трябва да е писмено, хронологически наредено”, допълва Бухларски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BББ

    96 5 Отговор
    Бухларски като е толкова отворен и използва технологиите да "улеснява" работата, да се качи той да кара. Всички гледат топлия офис. А на пътя в дъжда и вятъра да ходи шарана. Докато не се промени отношението към шофьора, така ще е. Да си ги карат те, големите "бизнесмени".
  • 2 Лупи

    110 2 Отговор
    Най ми е смешно когато бизнесмени започнат да се оплакват, че няма кадри в страна, в която има голяма безработица и си изгонил голяма част от работоспособното население на вън в чужбина. Ами правете уточнения в изявленията си, НЯМА РАБОТНА РЪКА ЗА МАЛКО ПАРИ. Когато предложиш необходимите условия в така бленуваната пазарна икономика работниците сами ще дойдат ако трябва и от друга държава и дори ще научат български. Пазарната икономика се ръководи от пазара, ако не си конкурентноспособен на пазара и отпадаш, съответно ако не предлагаш пазарно обосновани заплати и фалираш, освен ако не си от ГЕРБ и източваш еврофондове или да си собственик на монопол подарен от ДС.
  • 3 Пловдив

    60 2 Отговор
    Е как да има кандидати, като в една от големите фирми в Пловдив - PIMK заплатите са около 2000 лв, което според мен е твърде малко за международен шофьор. На второ място не се изплащат редовно и хората, които вече работят там не напускат от страх , че няма да си вземат натрупаните им вече суми за взимане.

    Коментиран от #5

  • 4 Кара в ЕС

    57 2 Отговор
    Бухларски да не мрънка, а да плаща парите, които се взимат в Европа. Ако си кадърен, кеф ти Испания, Италия, Германия... бачкане има. А бухларски иска за 1000 евро да стопиш лагерите на тахошайбата и да пътуваш във времето
  • 5 ЕБС

    16 73 Отговор

    До коментар #3 от "Пловдив":

    2000 лева плюс данъци , осигуровки и командировъчни означава над 3000 за работодателя , при положение , че лизинга на влекача е наполовина месечно , това известно ли ти е ? Докато си мечтаете да взимате колкото доктор с въртене на геврека след 6-7 години камионите ще са самоуправляеми и тия 2000 ще ти се видят мираж , като трябва да ги изкараш на някой конвеир , това минавало ли ти е през главата ?

    Коментиран от #8, #10, #18, #31, #38

  • 6 Андрей Николов

    40 2 Отговор
    Не са много ласкави отзивите на българските шофьори за тази фирма, това обянява и нескопосаната реклама от статията. http://forum.topdrivers.org/index.php?topic=261.0

    Успех на всички колеги и не си сваляйте гащите на разни мошеници ами си ценете труда и изисквайте добро заплащане!
  • 7 Тва за тоя ЕБС

    47 6 Отговор
    Абе тази професия е също толкова сложна колкото и това да си доктор а и е мн по-опасна ти изобщо имаш ли представа какви са критериите за калкулиране на крайното месечно възнаграждение в белия свят.Там заплатите на шофьорите са такива каквито ти не можеш да си представиш. Никой не ти е виновен че си поредния който иска да се прави на бизнесмен но нещо не го е изчислил с тиква и са реве за лизингите и си търси роби.

    Коментиран от #12

  • 8 Кара в ЕС

    58 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЕБС":

    Публикувано във факти.бг: 2000 лева плюс данъци , осигуровки и командировъчни означава над 3000 за работодателя , при положение , че лизинга на влекача е наполовина месечно , това известно ли ти е ?
    ----
    Това са си твои проблеми, решавай ги. Ханс как плаща европейски заплати а вози на твоите цени? Шофйорите на Ханс спазват всички правила, а ти искаш твоите ако може 24 часа да не излизат от кабината и товара винаги е за вчера. Но трябва да има за 3 джипа - за твоя, на женка ти и на любовницата. Да сменяш обзавеждане всяка година и да си водиш жената в Испания, а любовницата в Дубай.
  • 9 Гост

    8 4 Отговор
    Абе управителя на транспортна фирма моята е регистрирана 1989г блъсках се имах 4 камиона но в Бг ако нямаш зад гърба си някои умираш.Сега работя на запад но не скамиони.защото и тук изтока се оставя оподби цените.Като знаеш език нямаш проблем и си сдобри пари.Такива Латина като теб нека продължават да карат на 1,20 на км
  • 10 Пловдив

    30 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕБС":

    Осигуровки на 2000 лв... Абе ти на кви стимуланти си ?
  • 11 ТЯЯЯЯЯЯЙ

    35 0 Отговор
    КАТО НАМА ШОФЕРИ ЗА 2000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ КАК ДА ИМА МЛАДИ ДОКТОРИ И НЖЕНЕРИ ЗА ПО 1000 ЛЕВА.
    ЩОМ ЕДНИТЕ МОГАТ ДА ИДАТ ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА КАК ПО УМНИТЕ ПО-СПОСОБНИТЕ И ПО УЧЕНИТЕ ДА ОСТАНАТ ТУК.
  • 12 ЕБС

    7 23 Отговор

    До коментар #7 от "Тва за тоя ЕБС":

    Заплатите на шофьорите в белия свят са ми много добре известни за твое съжаление и именно те ще доведат до това тази професия да бъде от първите ИЗЧЕЗНАЛИ до 10 г най-много , както вече потвърдиха всички по-знаещи от теб , по-простата причина , че едно роботче за не повече от 10-15000 евра ще я върши сто пъти по-добре и по-евтино от такива "умници" като тебе , дето им гледаме "майсторлъка" всеки ден по пътищата и са причинили повече смърт от бая войни , а смешките , че си бил равен на доктор даже няма да ги коментирам , само си припомни колко взимат докторите в тоя същия "бял" свят
  • 13 Кобрата

    26 3 Отговор
    Това шофьорската работа е най-мизерната работа...
    Това няма нищо общо с това да се качиш на личния си автомобил и да отидеш до някъде, да свършиш лична работа или пък просто да отидеш на почивка.
    Сега 99% от транспортните фирми са измамнически, обещават ти едно възнаграждение, а получаваш съвсем друго, отделно на това, точно тези скапани GPS-и направиха шофьорите РОБИ. Не могат да се изпикаят и да починат като хората. Дори едно спиране да отидеш до тоалетната и след 5 мин телефона звъни и те питат защо си спрял и какво правиш
    На всичко отгоре, като дойде краят на месеца и дойде време за заплати, ти одържат пари за гориво ако си надвишил нормата и ти дават заплащане, далеч от обещаното на интервюто за работа.
    А и да не говорим какви нерви и стрес е това да пътуваш по цял ден и да се занимаваш с некадърни работодатели и некадърни шофьори по пътищата, по които се движиш.
    Отделно по въпроса за младите шофьори, те хем искат нови работници, хем като се появи някой млад човек, първо го питат има ли опит с хенгери, прицепи, тристранни щори и хладилници и така нататък, а той тепърва за почва, и когато им каже, че това му е първата работа и го отпращат. Затова не се захващайте с тази мизерия, с годините от тези камиони се появяват вибрации на ръцете, болки в кръса, ошипяване на връта, болки в бъбреците, гръбначния стълб и като цяло целият се скапваш.
    Вярно, ако случиш на що годе добра фирма, се взимат и хубави пари, от сорта на 3 - 4 000 лева месечно,
  • 14 Кобрата

    29 2 Отговор
    ...но да случиш на хубава фирма трябва да си голям късметлия и да имаш връзки...
    И на всичко отгоре познавам хора, които са се пенсионирали в международния транспорт и получават средно 220-270 лева пенсия, а ги водят втора категория труд и животът им е минал по кабините, далеч от близки и роднини...
  • 15 Хайко

    25 2 Отговор
    Липсват пари другарЮ...пари....
    Всичките млади меринджейнчета искат да им работиш без пари.
    Гледам като дойде месец май и ония смешковци "родните хотелиери" наскачват по телевизията - "липсвали кадри"...мик ато дава по иляда лева заплата (я дадат я не)...ще липсват...
    Нашите работодатели(те всъщност само това дават работа не и пари) искат като се събудят и да са вече милионери...

    Коментиран от #29

  • 16 qqqqq

    23 1 Отговор
    Не е лесно и не е за всеки. Според мен дори този труд трябва да е първа категория. Огромна отговорност, живота ти минава в метален ковчег. Особенно зимата е майко мила.
  • 17 адвокат

    31 2 Отговор
    не знам на какво се дължи това - закономерност ли е или - просто родните ни "бизнесмени" са с такъв манталитет , но в последно време имам доста клиенти - шофьори , които имат да получават големи суми от работодателите си - транспортни фирми - при това левове с хиляди. Фирмите създават изключително големи пречки при събиране на доказателства , фалшифицират документи само и само да не платят дължимите заплати и командировъчни... при едно такова поведение - малко е цинично - да реват , че нямат кадри - те просто се държат мародерски с работниците си....
  • 18 Ричи Рич

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЕБС":

    Докато ти си мечтаеш за самоуправляеми камиони (в близките 6-7 години), и не оправиш заплатите на шофьорите ще затвориш поради липса на шофьори а не поради липса на работа! Ако мислиш че ще ти е по евтино със самоуправляемите камиони жестоко се лъжеш( подсказвам, ще трябва да плащаш за лицензиран софтуер, които реално ще управлява автомобила) и там няма, НЯМА!!!
  • 19 Владо

    11 4 Отговор
    Абе най-четената тема в камионджийските форуми е,имам икономия от гориво как да източа нафтата на камион със сателитно следене.А интересното е,че един лизинг на камион е 1500лв на месец,всеки има апартамент,ми заложете апартамента и си купете един камион .После си изработите заплата на нервохирург

    Коментиран от #34

  • 20 ккк

    8 3 Отговор
    Уникална статия! Връх в бизнеса! Човек би помислил, че става дума за високи технологии или роботика, а то междинароден транспорт... Нищо против професията, но в този момент големите производители на камиони тестват автономни влекачи, а нашите уникални фирми са се насочили отново към икономически и социален дъмпинг на западните си колеги. Въпреки тази уникална стратегия, а именно стари камиони + малки заплати, цените на западните превозвачи са по-ниски... Вероято младите хора трябва да се "нахокат" и за амбиции в други сфери и най-вече държави, където под перспектови се има нещо съвсем друго.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Голям бизнесмен

    13 18 Отговор
    Хора вие не разбирате ли ,че шофьорите са неуки некъдърници, които взимат толкова пари колкото един инжинер! Аз имам камиони , винаги съм точен и коректен с тях ,а те с мен НЕ!

    Коментиран от #33, #36

  • 23 ZZZ

    7 12 Отговор
    Споко, споко! Никола Ауто в САЩ работи по автономните камиони и вече се приемат предварителни поръчки. Максимум до 10 години в нормалните държави професията шофьор ще изчезне и тогава да видим какъв ще го крепят полуграмотните, които я упражняват .......... СЕГА МОЖЕ ДА ЦЪКАТЕ МИНУСИ. ТОВА ЩЕ ВИ ОСТАНЕ!

    Коментиран от #32

  • 24 Карли

    11 0 Отговор
    МОМЧЕТА, НАД 15 ГОДИНИ ПЪТУВАХ НА СТОП, КАЧВАХА МЕ ТИРАДЖИИ- СВЕСТНИ МОМЧЕТА. ПОЧТИ ВСИЧКИ СЕ ОПЛАКВАХА ОТ НЕРЕДОВНО ПЛАЩАНЕ, КАРАХА БАРАКИ, ОБИКНОВЕНО ЕВРО-2 . ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ПОПАДНАХ НА ДВЕ ФИРМИ ТРАНСПОРТНИ, КОИТО СПОРЕД ВОДАЧИТЕ БЯХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ТОЧНИ. ЕДНАТА НА АДВОКАТ ОТ СОФИЯ КОЙТО БЕ ВЗЕЛ 20 НОВИ КАМИОНА МАН НА ЛИЗИНГ. СЪЩИЯТ Е И СПЕДИТОР . РЕДОВНО СИ ПЛАЩА НА ВОДАЧИТЕ, ОСИГУРЯВАШЕ ГИ 2-РА КАТЕГОРИЯ И ХОРАТА ДОВОЛНИ С ПОЧИВКИ В Б-Я. ДРУГАТА НА ЖЕНА СЪС СЧЕТОВОДНА КЪЩА ОТ ПЛОВДИВ И ТЯ НЯКЪДЕ С 20 КАМИОНА ПО- ТОЧНА ОТ ВСИЧКИ ТЪПАЦИ РЕШИЛИ ДА ПРАВЯТ ПРЕВОЗИ ЗА СМЕТКА НА ВОДАЧИТЕ. ВСИЧКИ ФАЛИРАХА- ИЗБЯГАХА ИМ ШОФЬОРИТЕ. СЛУЧАЙ- ПЪТУВАМ ОТ СОФИЯ ЗА СТ.ЗАГОРА , КАЧВАМЕ ВОДАЧ СЪС СОЛО ВЛЕКАЧ ОТ ЦЪРНА МАЦА. ПИТАМ ГО КОЛЕГА , КЪДЕ ТИ Е РЕМАРКЕТО? ТОЙ МИ ОТГОВАРЯ СЛЕДНОТО- ПРЕДИ 20 ДНИ ПЪТУВАМ ЗА ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ АВСТРИЯ ПРЕЗ ДУНАВ МОСТ, КАТО С МЕН ДОЙДЕ СОБСТВЕНИКЪТ НА КАМИОНА СЪС УРВАТА, ЖЕНА МУ РАЗБИРА СЕ Е В КЪЩИ. В РУСЕ В РЕСТОРАНТА ГО ДАВА БОС И ЗА ВСИЧКО ПЛАТИ 500 ГЕРМАНСКИ МАРКИ. ВИКАМ , ДАЙ ГИ НА МЕН ТЕЗИ МАРКИ ВЪРВЯ НА ПЪТ СЪС СТАРА БАРАКА, ТОЙ ВИКА ДАЛ СЪМ ТИ ЩЕ ТИ СТИГНАТ. ДА АМА НЕ. НА ГРАНИЦАТА НА ВЛИЗАНЕ В АВСТРИЯ МЕ ОТКЛОНИХА ЗА ТЕХН. ПРЕГЛЕД. КАРЕТА, СЕМЕРИНГИ, НАКЛАДКИ ВСИЧКО Е ИЗПУСНАЛО, МНОГО ОМАСЛЕНИ И ОТ ТАМ В СЕРВИЗА. НАПРАВИХА ОБСЛУЖВАНЕ И ФАКТУРА ЗА 2000 МАРКИ. ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ ЕДИН КОЛЕГА ТА УСЛУЖИ С ХИЛЯДА МАРКИ ЗА ДА ИЗКАРАМ КОЛАТА ПРОДЪЛЖА, КАТО СИ ОСТАВИХ БЪЛГ.ПАСПОРТ И РАЗПИСКА. СЕГА ИДВАМ ДО СОФИЯ И ОБРАТНО ДА ОСТАВЯ ПАРИТЕ И Д
  • 25 Карли

    9 1 Отговор
    И ДА СИ ВЗЕМА ПАСПОРТА. БОС А? ДОКОЛКОТО ЗА РОБОТИТЕ, ТЕ СА В НЕОБОЗРИМОТО БЪДЕЩЕ- ТОВА ДА НЕ Е РЕЛСОВ ТРАНСПОРТ. КАРАЛ ЛИ Е НЯКОЙ ПРИЦЕП ПО СУКАЦИ И ТЕСНИ УЛИЦИ, ДА ТОВАРИ ,РАЗТОВАРВА.
    ИМАМ ПЛЕМЕННИЦИ КАРАТ ВЪТРЕШНО ПО ЕВРОПА НА БЪЛГ.ПРЕВОЗВАЧИ- ПЛАЩАТ СИ КАТО ПОПОВЕ С ОСИГУРОВКИ И ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ, ПОЧИВКИ КАКТО СИ МУ Е РЕДА. ЗНАЧИ МОЖЕ, НАЛИ , ЗАЩОТО КАТО ТЕ НАБАРАТ В ЕВРОПА КАТО НЕТОЧЕН ТИ РЕЖАТ / ГЛАВАТА / ГЛОБИ , ЗАКРИВАНЕ НА ФИРМИ И Т.Н. ТУК В БУЛГАРИСТАН МОЖЕ ВСИЧКО- ДАВАШ СУХО И МИНАВАШ МЕТЪР.
  • 26 Aef

    0 9 Отговор
    Стар лаф
    От развален мъж - шофьор
    От развалена жена - мед . Сестра
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Омръзна ми

    8 0 Отговор
    В тази държава България се търсят роби за робски труд и заплащане граничещо с мизерия а работодателя наименуващ себе си бизнесмен а в много случай обикновен престъпник с комунистически корени в фамилията си и с неясен произход на началният си капитал иска да е на огромна печалба за сметка на своите работници и това е в всяка сфера,е как да работя в България предпочитам да работя и плащам данъци в Англия!
  • 29 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хайко":

    Те може да дават 2х.лв, но като не ти платят командировъчните, квалификацията, като те оставят да си платиш някоя независеща от теб глоба и реалното нетно заплащане на края на месеца пада на 1200лв. За тези пари нито си до семейството си, нито ти е спокойна работата, нито пък ти е добре платена. Как да има кадри като собствениците ги вълнува повече лизинга на личните им бмвта и поршета, а не дали камиона е изправен. Те са готови по-скоро да платят на проверяващия отколкото да сервизират редовно камиона.
  • 30 Kolio

    4 0 Отговор
    Цял живот по пътища
    За какво ?
    За една мизерна пенсия след това
  • 31 СтарТИРаджия

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕБС":

    това Ви е проблема на БГ-фирмите, че умишлено унижавате професия, която в съвременните условия е за минимум средно-специален образователен ценз! С какво аз или колега сме по-лоши от доктора, а? С какво?! Говоря за професионалисти. Всяка жаба си знае гьола - нито аз ще свърша неговата работа, нито той моята! Кажете си го честно: нИ сЪ наядохте! Затова са Ви нужни... да не правя определения. Не се нащуряхте от движими и недвижими имоти, кифли и др. паплач! Плащайте минимум 3000 лв. ЧИСТО на прави курсове и от 4000 НАГОРЕ в Европа, наемайте грамотни във всяко отношение хора, а не "комбайнери", отнасяйте се към тези хора с уважение, което те ЩЕ заслужават и се съмнявам че ще рИвете! В едно изречение: високо квалифициран персонал, плюс "някоя стотинка в повече" откъснала се от черните Ви сърчица!
  • 32 СтарТИРаджия

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "ZZZ":

    Хайде, като съм полуграмотен да те взема за един курс?! Паралелно с мен. Без помощ. Със срок за доставка в някоя, "красива" от към забрани лятна седмица. Да видя каква ще я свършиш! Упс, забравих на първо четене: ще уцелиш ли шосето?
    ПП Живея сега, а след 10 год. я камилата, я... Даже и минус няма да ти цъкна.
  • 33 СтарТИРаджия

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Голям бизнесмен":

    А ти ученият, колко си научил? Да те поизпитам? Кво ша каиш? Да те видя бе шкарт!
  • 34 СтарТИРаджия

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Владо":

    А ти, ако шофьора е направил 100 лв. икономия сети ли се да му отуснеш 20? В добрите фирми /а има и такива/ делим. Легално. И затова никой не се вмирисва на нафта! Хората точат, когато са пре@@ани. Доказано! И не е нервохирург, а неврохирург.

    Коментиран от #37

  • 35 До старТИРаджия от ГОЛЯМ БИЗНЕСМЕН

    7 1 Отговор
    Айде изпитай ме де!
  • 36 Илия

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Голям бизнесмен":

    ГОЛЯМ БИЗНЕСМЕН Е ПРАВ БЕ ХОРА!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Новобранец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЕБС":

    Малко съм се занимавал и аз със тази професия и се сблъсках точно с голяма част от негативните неща за които шофьорите говорят.Наистина 99% са измамници и си търсят роби.Но аз мисля,че причината е мита т.е. масовата хипноза,че тази професия е как да се изразя-си зслужава да я учиш и практикуваш,а после разбираш,че си поредния шаран и сега на къде да се ориентирам,Моля даите съвет???.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 JamesPed

    0 0 Отговор
    Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.