15 Юни, 2017 15:16 1 681 3

Петкова: Запазваме миноритарен дял в АЕЦ Белене

  • аец белене-
  • дял-
  • инвестиции
Петкова: Запазваме миноритарен дял в АЕЦ Белене - 1

Проектът АЕЦ "Белене" ще бъде приватизиран, а държавата ще запази минимален дял в него. Идеята за реакторите да отидат в 7-ми блок на Козлодуй е спряна.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за бъдещето на проекта "Белене" пред журналисти днес. Тя участва в откриването на дванайсетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017".

Инвестирали сме над 1 400 млн. лева в площадката, като в края на миналата година платихме 1 176 млн. лева по решението на арбитражното дело на "Атомстройекспорт" срещу НЕК, така че имаме лицензирана площадката и отговорната държавническа позиция изисква, когато е изразходван толкова голям ресурс на българските данъкоплатци, да помислим как той да бъде използван по най-добрия начин, каза Петкова.

Тя припомни, че по решение на Министерския съвет БЕХ е сключил договор с БАН за представяне на технико-икономически и правен анализ за оборудване на АЕЦ "Белене". Очаква се този анализ да бъде готов до септември и след това ще бъде взето решение. Очакваме и инвеститорски интерес, посочи тя.

Петкова обеща процедурата да бъде публична и прозрачна, а държавата да участва с миноритарен дял, без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, за да контролира по някакъв начин този процес.

Петкова каза още, че по отношение на седмия блок на АЕЦ "Козлодуй" процесът е спрян. Ако не се случи нищо оптимистично с процедурата по приватизацията на "Белене", не изключваме възможността да се мисли и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката.

На въпрос какъв е шансът България да не бъде заобиколена от газопроводи през Гърция и Македония, министър Петкова заяви, че шансът е в структуриране на политиката ни и в нашата адекватност.

По думите й България има ключово място на газовата карта за транзита на природен газ и по никакъв начин не трябва да допускаме страната ни да изчезва от тази карта в качеството си на транзитьор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    2 1 Отговор
    Не знаетете какво изпускате!..... Сериозно......
  • 2 ПроЗТак

    1 1 Отговор
    Мнооо интересно развитие у ГЕРБерите. Първо урИваха орталъка, че било гьол. После ни осъдиха заради простотията на БАЙ Х..й и ни принудиха да си приберем заявените реактори, предназначени ЕДИНСТВЕНО ЗА БЕЛЕНЕ. После хукнаха да ги продават, ама ядец, защото това не са тикви, а реактори, построени за конкретна площадка. Сега ще приватизират, но ЩЕ ИМА И ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ. А инак, парите, които са вложени в Белене били много. А парите за стиропор, които са 2 МИЛИАРДА не са много, нали ?? Що за идиотско управление е това, да даваш милиарди за саниране, а не може тези милиарди да бъдат дадена за построяването на ДЪРЖАВНА АЕЦ ???
  • 3 Боби

    1 0 Отговор
    Не се мисли за бъдещето. Мисли се сега да се открадне каквото може. ЗАЩО да няма АЕЦ Белене.