4 Октомври, 2017 09:11 1 658 5

Столична община продава дела си в Общинска банка

  • общинска банка-
  • столична община-
  • софия-
  • продажба

Столична община продава дела си от 67% в Общинска банка срещу сумата от 45.65 млн. лв. Това става възможно след като общинският съвет е взел решение да се даде старт на конкурса. До 30 дни кандидатите имат възможност да купят тръжна документация за участие в наддаването. Това означава, че най-рано през декември Столичната агенция за приватизация ще разгледа подадените документи, а сделка по продажбата може да се подпише най-рано през януари 2018-а.

Да кандидатстват за покупка на дела на Столична община в Общинска банка ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори, които разполагат с кредитен рейтинг минимум ВВ- на скалата на S&P. Кандидатите също така трябва да могат да докажат опит и репутация в управлението на фондове, финансови активи или акционерни участия.

Документацията за участие в конкурса е 5000 лв., а депозитът за участие е левовата равностойност на 3 млн. EUR.

Към края на юни 2017 г. активите на Общинска банка са в размер малко над 1.5 млрд. лв. Така тя е 15-тата по големина банка от общо 27 у нас. Разполага с 92.1 млн. лв. собствен капитал. Печалбата за първото полугодие на текущата година е 1.3 млн. лв. банката не е популярна сред гражданите, решили да вземат кредит или да държат пари на депозит. Ценното при нея е финансирането на общините. Тук тя държи 42% от топ операции. Банката участва в съфинансирането на капиталови проекти, които се извършват по европейски програми.

Дял от 27% в Общинска банка, освен Столична община, има и Христо Ковачки, посредством няколко дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    4 0 Отговор
    Ще падне поредното голямо лапане.Нашият човек ще се отчете по йерархията и т. н. т.
    Нямат насита тези лаками дирници. И майките си ще шитнат за гювеч!
  • 2 Мартин

    1 0 Отговор
    След като Цветан Василев заграби КТБ вече никой не иска да стъпи на банковия пазар. А за това, че отмъкна няколко милиарди от своята пирамида, Василев дори не получи и наказание!

    Коментиран от #5

  • 3 kukoto

    4 0 Отговор
    Четвърти опит за летене! КОЙ ли е новият чорбаджия?
  • 4 Фъстъчкова

    3 0 Отговор
    Толкова зор беше Общината да си върне Общинска банка, сега пък я продава. Банда идиоти ...
  • 5 финансист

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    Доколкото знам грабител е не само Цветан Василев. Грабителите взеха дяловете си и "духнаха" по света и у нас, за да ги харчат за себе си. Цветан Василев е единствения, който искаше да реализира парите в България и другите го нарочиха, за да си измият мутрите с него. В момента той строи в Сърбия (Белград), създава работни места и сърбите ни се подиграват.