Last news in Fakti

27 Декември, 2011 16:43 1 598 0

Еврото има бъдеще

  • евро-
  • валута-
  • ес
Еврото има бъдеще - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парите - това е новата религия на съвременността, твърди икономистът Петер Бофингер, цитиран от „Дойче Веле“. Парите имат най-голяма ценност, затова и дебатите около актуалната криза се водят толкова емоционално.

Криза с еврото няма, казва люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, според когото актуални заплахи за единната европейска валута не съществуват. Кризата не е с валутата, а със задълженията на отделните държави-членки на Еврозоната. Респективно - има нужда от солидни планове за бюджетна консолидация, които тъкмо започват да се прилагат.

Всичко зависи от Италия

Бъдещето на еврото се решава в Италия, заявява от своя страна главният икономист на Дойче Банк Томас Майер. Според него проблемът с дълговете би могъл да бъде разрешен само чрез по-висока инфлация.
Прогнозата на Майер е, че в началото на следващата година Италия ще потъне в дълбока рецесия. "Ако успее да се измъкне от нея преди изборите през май 2013-та, Италия може да се превърне в образец за всички южноевропейски държави. Иначе Еврозоната ще се разпадне", казва главният икономист на Дойче Банк.

Напускането на Еврозоната вече не е табу

Междувременно би могло да се очаква и излизането на някои държави от Еврозоната. Евентуалното напускане на Гърция вече изобщо не е изключено. Съществува риск след изборите в Атина да дойде правителство, което нито има волята, нито пък способността да продължи да следва курса на икономии", отбелязва още главният икономист на Дойче Банк.

Тогава вероятно помощните програми ще бъдат прекратени и гърците ще трябва да печатат собствени пари, за да плащат сметките си. Тези пари биха могли да бъдат наречени драхми или другояче."

Според Томас Майер силно задлъжнелите държави могат да изплащат огромните си дългове само чрез увеличение на цените, а Европейската централна банка най-вероятно ще подходи към този проблем по сходен начин, както Федералният  резерв на САЩ, т.е. дълговете да се погасяват години с цената на инфлация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА