Last news in Fakti

28 Декември, 2011 13:06 904 0

„Газпром“ нямал да се откаже от „Южен поток"

  • газпром-
  • южен поток

„Газпром" няма да се откаже от „Южен поток", даже в случай на постигане на споразумение с Украйна за газопреносната мрежа, заяви вицепрезидентът на газовия гигант Александър Медведев, цитиран от РИА „Новости".

„Даже ако съберем наедно „Северен поток", „Южен поток", „Набуко" и доставките на втечнен газ, в Европа ще има дефицит от 15-20 милиарда куб.м.", каза Медведев, отговаряйки на въпрос, дали „Газпром" ще се откаже от проекта „Южен поток", ако бъде постигнато споразумение с Киев.

През последните седмици Киев и Кремъл усилено преговарят за създаването на смесена компания, която да управлява украинската газопреносна система.

Москва смята, че само по този начин може да се постигне намаляване на газовите доставки за Украйна.

За да диверсифицира маршрута за износ на природен газ, „Газпром" планира да изгради газопровода „Южен поток" през акваторията на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Капацитетът на тръбата е 63 милиарда куб.м. Тя трябва да заработи през 2015 г.

За построяването на сухопътната отсечка вече са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

Оценката на трасето по дъното на Черно море ще струва около 10 млрд. евро, а сухопътния участък – близо 5,5 млрд. евро.

Медведев отбеляза, че все още няма решение дали трасето да мине през Северна Италия. В средата на декември руските медии съобщиха, че газовият гигант е изключил Австрия от проекта и е предпочел Италия, защото ЕС е блокирал плана на „Газпром" да купи дял от газовия разпределителен хъб в Австрия.

Участници в проекта „Южен поток" са руската „Газпром" - 50%, италианската ЕНИ – 20%, германската „Винтерсхал" и френската „Електрисите дьо Франс" с по 15%.

В началото на седмицата пък Турция и Азербайджан подписаха споразумение за изграждане на газопровод за пренос на азерски газ. По него ще минават 16 милиарда кубични метра газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА