15 Ноември, 2017 23:31 5 207 28

Турция е икономически най-нестабилната страна в света

  • турция-
  • нестабилна-
  • икономически-
  • страна-
  • ердоган-
  • икономика-
  • внос-
  • кредити

Вносът в Турция надхвърля значително износа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган има грандиозни планове. Например през следващите години страната му да разработи собствен, турски автомобил. Или пък до 2023 година Турция да се нареди сред десетте най-силни икономики в света. За целта страната му нямала нужда от членство в ЕС, смята Ердоган.

Нереалистични цели?

Само че тези негови мечти едва ли ще се осъществят. Защото въпросният подем се финансира от държавни кредити. И остава по този начин зависим от постоянен приток на чужди капитали. Сред нестабилните кандидати за място сред най-големите икономики в света, Турция е най-нестабилният, гласи оценката на рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс"

В момента Турция е в добра форма наистина: през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с над 5 на процента, а до 2020 г. правителството предвижда икономиката на страната да нараства с 5,5% на годишна база.

Германската външнотърговска агенция GTAI обаче се съмнява, че "Турция ще постигне амбициозните си цели". Защото подемът е крехък и дължащ се основно на необичайни мерки от страна на държавата. Така например Анкара улеснява значително отпускането на кредити, с които фирмите финансират разрастването си, а банките - строителния бум в страната. Само че този импулс не може да бъде поддържан дълго. "Ръстът на кредитите показва белези на слабост, а държавните гаранции постепенно се изчерпват", посочва Дьорд Ковач от инвестиционната банка UBS.

Повече внос, отколкото износ

През октомври инфлацията достигна 12%. И за да не намалеят реалните доходи на хората, заплатите се увеличават в същия порядък, което пък стимулира поскъпването.

Друго слабо място е това, че вносът в Турция надхвърля значително износа. Резултатът от това е растящ търговски дефицит, който през първите девет месеца на годината е бил с 30% по-голям, отколкото през същия период на миналата година. За да покрие този дефицит, страната се нуждае от постоянен приток на чужди капитали. Такъв приток все още е налице, но междувременно той се състои главно от финансови инвестиции, които бързо могат и да бъдат изтеглени. През първото полугодие на 2017 г. 80% от чуждите инвестиции са отишли в турски облигации и акции, посочват експертите. А дългосрочните преки чужди инвестиции се свиват драстично, уточняват от UBS.

Освен това времената на изгодните кредити вече отминават. Големите централни банки в развитите страни бяха занижили силно лихвените си проценти, което позволяваше на бързо развиващи се страни като Турция да си набавят евтини кредити. Само че сега вятърът се обръща: американската емисионна банка вече повишава лихвения процент. А това засяга също и Турция.

Ако САЩ продължат да вдигат лихвите, това ще направи вложенията в щатски долари по-атрактивни за глобалните инвеститори. За да бъдат привлечени те в Турция, турското правителство трябва да им предложи по-високи лихви, което пък ще оскъпи дълговете. Освен това растящите лихви и високата инфлация в Турция стимулират по-нататъшното обезценяване на турската лира, която е паднала до 3,87 лири за долар - близка до исторически най-ниската ѝ стойност. Това обременява турските фирми, задлъжнели с около 300 млрд. долара в чужда валута. Колкото повече се качва курсът на долара, толкова по-трудно става за тях да обслужат кредитите си.

В дяволски кръг

Силният долар освен това оскъпява турския внос, защото повечето вносни продукти Турция плаща в американска валута. Вследствие на това търговският дефицит се увеличава. А скъпият внос помпа инфлацията. Тя пък, на свой ред, кара турската лира да отслабва още повече. И така нататък...

Турската централна банка трудно може да предотврати така очертаващия се дяволски кръг. За да укрепи лирата и спре инфлацията, тя би трябвало да повиши значително лихвения процент. Само че това би задушило конюнктурата. Дори емисионната банка да повиши основния лихвен процент с един процентен пункт, това няма да е достатъчно, за да спре обезценяването на лирата, твърдят експерти от Комерцбанк.

Към това се прибавят политическите напрежения в Турция, както и между Турция и САЩ или ЕС. "Положението в Турция продължава да буди загриженост", заяви наскоро председателят на индустриалния съюз BDI Дитер Кемпф. И през тази година германските фирми се въздържат от нови инвестиции в Турция, изтъква той.

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" оценява Турция като една от страните, за които повишаването на лихвения процент в САЩ представлява най-голям риск. Това изглежда вече започва да тревожи и Анкара. В началото на декември ще се проведе среща с представители на ЕК, на която Турция ще отправи посланието, че остава свързана с Европа и се надява на подобряване на отношенията с ЕС, заяви неотдавна турският вицепремиер Мехмет Шимшек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами сега

    18 13 Отговор
    Е тоя път онова продажно.... Хасан, ще трябва да мълчи, защото информацията за любимата му туркия идва не от къде да е, а от пропагандната машина на още по- любимата му правоверна Изперкел !

    Коментиран от #3

  • 2 Хасан

    20 22 Отговор
    Иди и виж на Капъкуле да видиш дългата редица от тирове .Това е поредната немска пропаганда ..Турция иска да произвежда коли а след Германия най много немски коли се продават в Турция

    Коментиран от #13, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СТАРЕЦА

    26 11 Отговор
    Това е така, каквото пише е вярно . Вярно е също че турция има работеща икономика, а не като при нас. Оня , Ердо обикаля арабските държави в момента, за какво и с колко поръчки ще се прибере не знаем. Получиха голяма поръчка от пакистан и още една държава , за износ на турски хеликоптери. Произвеждат доста добра военна техника , и изнасят. А турция почти всеки месец пуска в експлотация нови петролни кладенци в саматата турция. Незнам как ще се справят , но времето ще покаже .
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    16 13 Отговор
    Ко речи Турция най зле икономически ?хахапапахахахахах искам да чуя мнинеито на реитинговата за венецуела хах
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Vasik Atanasova

    16 13 Отговор
    БРАВО ТОВА Е МЕХЛЕМ ЗА УШИТЕ МИ

    Коментиран от #8

  • 8 НПО

    12 8 Отговор

    До коментар #7 от "Vasik Atanasova":

    Само и ако беше вярно.
  • 9 Бай Благой

    13 11 Отговор
    Като се замисля....това си е чиста немска пропаганда.
    От няколко години Германия губи позиции в Турция.
    От друга страна пък анализа е на S&P, която пък е американска агенция.
    От тук и извода че зависи всъщност кой как чете докладите.
    DW ги четат по един начин...друг може да ги прочете и да види друга истина и друг сценарий за развитие.

    Коментиран от #23

  • 10 ААТ

    30 2 Отговор
    За едни е мехлем тази новина, за други е пропаганда и лъжа.
    Трябва да си гледаме нашата държава, но ние като българи винаги гледаме в чуждото канче.
  • 11 бай село

    27 12 Отговор
    И какво излиза ,че Българската икономика е по стабилна от Турската?Браво на журналистите , не спират да бълват глупости! Едва ли има Българин да не е ходил в Турция ,а който е ходил едва ли ще се съгласи с това твърдение! Погледнете как нашите сънародници се надпреварват да купуват турски стоки , особено перилни препарати,да ходят по техните курорти,на половин цена от нашите! Едва ли има стока по света ,която да не се произвежда в Турция , превъзхождат ги само Китайците! С тая нестабилна икономика произвеждат, от игла, до хеликоптер. Заливат нашия пазар с плодове и зеленчуци и какви ли не стоки! Да не говорим , че с тая нестабилна икономика успяват да пенсионират гражданите си ,жените на 45 г и мъжете на 50 г с минимална пенсия от 500 евро , ще се радваме , ако имаме такава икономика! Знам ,че след този коментар много хора ще ме оплюят , но аз не съм за Турция , а съм против България , защото тук освен икономика , няма и елементарни условия за живот на Българските граждани, освен така наречените роми! В държава където се прогонват младите хора, е равносилно да режеш клона на , който си! А дали нашата икономика е по силна от Турската ,преценете сами!

    Коментиран от #12, #14, #22

  • 12 Бат Ваню

    8 13 Отговор

    До коментар #11 от "бай село":

    .... ти не си за Турция .... ти си за лечебно заведение.... ха ха ха..... Ръст 5 % - инфлация 12 %... Над Турция е само Китай а над Китай.... само един може да бъде.... Русия! .... ха х ха....
    Успокой се вземи хапчетата и опитай пак.... Къде е по- добре в Евросъюза или в Турция? .... Ако не уцелиш .... пак хапчетата и сменяш отговора.... Верен ше е .... ха ха ха......

    Коментиран от #24

  • 13 111

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Дълга редица и то на излизане от Турция....поне едно 13 км....Но и факт, в Турция по магазините, цените са като нашите....аз преди 5 години ходих в Одрин, купувахме неща са дома, бяхме новодомци и нещата от там ми излезнаха с около 40% по-евтини, отколкото в София. Чаршафи, одеала, килими, пердета, хавлии, кърпи, перилни и почистващи препарати, купихме си и полилеи, останаха и за дрехи за дето и нас. Сега преди един месец отидох...същите цени като при нас. Е не като в София, но като в по-малките градове, само където качеството се оказа много по-добро на изделията от кожа, защото тук масово продават китайски, са на същите цени. Ако това продължава, ще намалее износа...няма начин.

    Коментиран от #19

  • 14 бай Ганьо

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "бай село":

    Не е хубаво да казваш истината на хората -
    1-во ще те оплюят
    2-ро ще те помислят за луд, и
    3-то няма вече да са ти приятели........
  • 15 Bgbg

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Продават се но както пише в статията горе продажбите ще намаляват,намаляват инвестициите също,износа е много много по-малък от вноса,а това не предвещава нищо добро за Турция - показва че модела Ердоган за развитие е неефективен и трябва да се смени с друг!
  • 16 МАМО АЗ СЪМ ПИЛОТ

    8 2 Отговор
    слушайте специалистите. Дефакто е по-добре да се "удавиш", визирам българската "икономика", отколкото да се клатиш на гребена на вълната, визирам турската.

    Коментиран от #18

  • 17 за матриала

    9 4 Отговор
    Те поне правят нещо.. Националният им авиопревозвач, от посредствени авиолинии за 5-6 години се превърна в световен лидер по дестинации. За "България въздух" ще промълча, няма нужда от коментари..
    А що се отнася за "западането на турската икономика", нещо или бъркаме, или ни правят на балъци.. Достатъчно е да вместо да си пускаме щори пред очите, просто да видим какво правят. И как го правят! Един пример: наскоро бях на едно международно изложение, където имаше и много турски фирми и ми направи впечатление, че един човек ходи и снима всеки един турски стенд. Стана ми любопитно и попитах един от участниците, с който преговарях в този момент, какъв е този "фоторепортер". Отговора беше, че е бил представител на съюза на търговско промишлените палати на Турция и реално снима всеки един участник за да получи всяка една фирма солидна сума от фонда за насърчаване на износа.
    Не ми се мисли за сравнение с нас, че ми се вдига кръвното

    Коментиран от #21

  • 18 Гинеколог

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "МАМО АЗ СЪМ ПИЛОТ":

    Като ти чета поста и виждам начина на мисленето ти, уважаеми "мамо, аз съм пилот", ще е по-добре да си вземаш хапчетата редовно, особено преди майка ти да ти идва на свиждане, че иначе ще и прилошее на женицата!
  • 19 Батювуту

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "111":

    Не ми напомняй за опашките на границата! Недей, че понякога ме е срам! Опашките, както и ти пишеш, че са 13 км, се образуват от това, че от нашата страна на границата, родните ни митничари толкова "бързо" си вършат работата, че дори да си най-спокойната натура, пак се изнервяш. Преди години, когато си дойдохме за цяло лято в България на почивка, решихме да отидем и в Турция за една седмица. На връщане, на нашата граница чакахме цели 6 часа. Един митничар ти "гледа" колата, друг те пита глупави въпроси от сорта защо жена ми е с канадски паспорт (ами защото е родена в Канада), трети те праща с някаква жалка бележчица на около стотина метра, където има още една опашка, за да ти кажат, че трябва да се върнеш с талона, пишеш нещо на тая бележка, и след това я даваш тази бележка на излизане от граничната зона. Това, което в турската страна като процедура ти отнема десетина минути, в нашата ти отнема около 30-40 минути! И в резултат опашките стават километрични! Жена ми даже на шега ме попита кой от кого се е освободил, България от Турция или Турция от България!...
  • 20 Хасан

    5 4 Отговор
    ЗападнТа икономика е по подобие на СИВ..има разпределение кой какво ще произвежда...едни чушки и домати,евтин текстил,други оръжие,трети компютри...например за България решиха че е по уместно да произвежда сирене и домати отколкото компютри ...така и в Турция...но Ердоган иска да произвежда не само чушки и евтин текстил но и хеликоптери,самолети,коли и фрегати...и за това е цялата патардия...
  • 21 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "за матриала":

    Прав си...държавата финансира малките фирми които участват в изложение в чужбина...но при нас е по добре да се дадат пари на любовници отколкото да се финансират например български вина на изложение в Франция

    Коментиран от #28

  • 22 касапина

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "бай село":

    Боза, баклава и килими ,всичко останало си има все по нещо тюрк.
  • 23 Шопа

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Благой":

    Другият сценарии, турска пролет.
    Натам ми мирише.
  • 24 мето

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Ваню":

    като те гледам какви глупости пишеш ти не си за хапчета а си направо луд за връзване може би защото никога не си излязъл от село
  • 25 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 7 Отговор
    Хора идете в истанбул точно на 600 км от софия е и тогава говорете.....600км а разликата е цяла вселена....и точно на капитана на границата ще усетите че там има държава а тука е нещо като нищо хахаха..по добре да не беше оня терорист лески и да бехме под турско управление хилядо пъти по добре щехме да сме..е немаше да има боко олигарси комунисти олигарси мутри борци държавна сигурност и така насетне а сега се замислете на кои му отърва да има псевдо държава тука...?..

    Коментиран от #26

  • 26 батко бугар

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Е, какво чакаш? Като искаш турция, на 600 км и Цариград! Хващай пътя и натам... Границата ще я минеш само веднъж в посока "натам" и няма да се налага да чакаш по 5-6 часа за преминаване!
  • 27 икономика

    2 2 Отговор
    Това отдавна се знае.Турската икономика е надут балон зависещ от западни инвестиции.Всички технологии за производство пак са чужди.Изтеглят ли се инвеститорите бай фес пак се качва на магаренцата и гледа зарзават.
  • 28 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    При нас остави да те подкрепят, ами правят ти мръсно за да не успееш!