6 Януари, 2012 11:52 2 535 8

Кафето от машина поскъпва двойно?

  • кафе-
  • автомат-
  • машина

Няма нужда автоматите за кафе, сандвичи и храни да се свързват директно с НАП. Против идеята се обяви  Българска вендинг асоциация. От 1 април всички търговци трябва да имат връзка със сървърите на НАП, което провокира идеята в автоматите за кафе да се монтират касови апарати, а клиентите да получава касова бележка.

Ако това се случи, ще последва драстично поскъпване на кафето от машина. Най-вероятно увеличението ще е поне с 50%. От бранша очакват намаление на консумацията, а след това и на машините.

Монтирането на касовите апарати ще струва пари и ще увеличи разходите за поддържа.

Отчетът на оборотите от автоматите се регистрира от фискални устройства, които са свързани с фирмите. Мнозинството от тези 15 000 машини работят в офиси, предприятия и складове, което значи, че нямат толкова голяма клиентела. Средният оборот е около 200 - 300 лв. на месец.

От организацията настояват институциите да обърнат повече внимание на хигиената в автоматите. Такава се прати отскоро – откакто съществува Българската агенция за безопасност на храните.

Тодор Каназирев, председател на сдружението, е категоричен, че преди години автоматите за кафе били много популярни – хората ги предпочитали, тъй като там се използвало повече кафе.

Един такъв автомат трябва да се зарежда ако не ежедневно, то поне няколко пъти седмично, което значително оскъпява разходите на собствениците. Около 750 човека в страната всеки ден обслужват автомати, но фактическият брой на заетите е по-голям.

Новите машини за кафе струват между 5 000 и 8 000 лв. Масово се използват втора употреба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan

    1 2 Отговор
    Подкрепям идеята да се свържат уличните кафемашини с НАП
  • 2 Смачкан от законите

    2 0 Отговор
    ivan-чо,от злоба ли подкрепяш НАП,или си платена дребна душица?Може би мозъчето ти е поредното промито?
    В страни като САЩ и Канада,където не плащането на данъци е едно от най-големите престъпления го няма тоя тормоз ,а в помиярска България ставаме по-големи католици от папата.Нека държавата поеме разходите и тогава да иска.
  • 3 пройчо

    0 0 Отговор
    на .я да ми вържат касов апарат рекетьори, целата държава разграбиха и разнесоха и до кафето опряха
  • 4 logobot

    0 0 Отговор
    tova ve4e e palna pomiqr6tina tova pravitelsvo e.. maikata na naroda ma te si traqt
  • 5 Любомир Хараламбов

    0 0 Отговор
    200-300 лв оборот-друг път....има машини с по 700-800лв оборот-ДНЕВНО!!!
    ама нали някои стои отгоре-НАП ще си затвори очите....така държавата за едни е маика а за други-мащеха....
    Дано някои свестен да прочете това и вземе мерки....
  • 6 ........

    0 0 Отговор
    ДО:Любомир Хараламбов-Напитките на машина с такъв оборот да не са случайно по 2-3лева за всяка напитка????
    Нещо не си на Ти с математиката.
  • 7 Ивайло Петров

    0 0 Отговор
    Не ,неразбирате.Поскъпва заради препаратите,с които мият машината.Доста народ се беше тръшнал от тия кафета
  • 8 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Всички трябва да плащат данъци, включително и от вендинг машините. Никакв изключения! Кафето от тези апарати е евтино защото се използват боклучеви съставки.

    Купете си кафе от машина в бензиностанциите на ШЕЛ. Там се вижда къде е разликата и колко струва истинско кафе на което му се плаща данък !