Last news in Fakti

14 Януари, 2012 12:42 3 159 2

Удар срещу Европа

  • рейтингова агенция-
  • кредитен рейтинг-
  • standard & poor's-
  • франция

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи оценката си за девет страни от ЕС. Сред тях са Франция и Австрия, които губят приоритетните си позиции. Германия стои по-добре и остава с непроменен максимален рейтинг, пише „Дойче Веле”.

Бонитетът на Италия, Испания, Португалия и Кипър бе понижен от американската агенция с две степени, на Малта, Словакия и Словения - с една. Франция за пръв път губи отличната си оценка "ААА". Това е лошо не само за Париж, защото понижаването на кредитоспособността на втората най-голяма евроикономика може да има отражение и върху спасителния фонд за кризисните страни от евро-зоната.

Лоша вест, но не и катастрофа

"Европейските политици не правят достатъчно за ограничаване на кризата с дълговете", гласи мотивировката на Standard & Poor’s. Агенцията изразява резорачование от резултатите от декемврийската среща на върха на ЕС. Кредитните условия се влошиха също както и икономическите перспективи, предупреждава Standard & Poor’s.

Европейската комисия разкритикува решението на агенцията. "Това става в момент, когато евро-зоната действа енергично на всички фронтове за преодоляване на кризата", заяви валутният комисар Оли Рен. Той окачестви решението като неуместно и дори заяви, че моментът не бил случайно избран.

Френският министър на финансите и икономиката Франсоа Бароен се опита да създаде впечатление за невъзмутимост. По мнението на френското правителство понижаването на бонитета на страната нямало да има непосредствени политически последствия. "Нашата политика не се диктува от рейтинговите агенции", подчерта Бароен. Решението от Америка не било добра вест, но не било и катастрофа, каза той след среща с президента Саркози.

Австрия, която заедно с Франция изгуби оценката си "ААА", реагира много остро. Директорът на Австрийската национална банка Евалд Новотни заяви: "Естествено, че има много причини за това, някои да са недоволни от напредъка на Европа. Станалото обаче несъмнено ще затрудни този напредък". Според Новотни това е чисто политическа акция, а Standard & Poor’s била "много по-агресивна и политически ориентирана" от конкурентите си Moody´s и Fitch. Миналото лято Standard & Poor’s развали отличната оценка и на САЩ.


Оспорвани решения

Германското министерство на икономиката реагира спокойно на последните развития, подчертавайки, че страните от евро-зоната се били стабилизирали благодарение на досегашните решения на ЕС.

Председателят на евро-финансовите министри, люксембургският премиер Юнкер, също изтъкна напредъка в реформите. И наистина напоследък някои евро-страни като Италия отново започнаха да получават кредити при по-изгодни условия. Въпреки това бонитетът на Италия бе понижен сега, и то направо с две степени.

Понижаването на френския рейтинг обаче може да има отражение и върху отличната оценка "ААА" на европейския спасителен фонд за закъсалите страни от евро-зоната. Защото оценката на фонда зависи изключително от гаранциите на притежаващите досега оценка "ААА" шест държави от евро-зоната. Гаранциите имат по-малка стойност, когато по-малко страни притежават върховата оценка.

Оценките на рейтинговите агенции са оспорвани, тъй като това са частни фирми, ориентирани към печалба. Те правят пари като анализират и оценяват сигурността на ценните книжа и кредитоспособността на фирми и държави. Освен това в Европа се критикува фактът, че трите водещи американски рейтингови агенции доминират пазара, като по правило им плащат тъкмо онези, които те оценяват.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъни

    0 0 Отговор
    Като резултат от негативната оценка на ония
    платени -
    ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ НА ДРУГАТА СТРАНА!.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.