Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 10:24 2 082 5

Колко печелим от чуждите филмови продукции

  • филмови продукции-
  • ню бояна-
  • хонорари

Продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро

Между 1 до над 10 милиона евро внасят чуждите филмови продукции, заснети на български терен. Сумата варира според мащаба и сложността на проекта, като в нея са включени наемите на студиа, декор, техника, хонорарите на специалистите и т.н. Така продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро за средно около 2 месеца работа, пише "Монитор".

Над 200 малки проекта и реклами са реализирани в най-голямото ни студио „Ню Бояна“ за изминалата 2017 г. Сред тях попадат както реклами и късометражни филми, така и по-нискобюджетни ленти като британския сериал Plebs. Продукцията на ITV2 е изцяло заснета у нас от първия й сезон през 2013 г. Миналата година тя реализира последния си четвърти сезон, бюджетът на който възлиза на над 2 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тодор

    4 0 Отговор
    Кой прибира парата е интересното?

    Коментиран от #2

  • 2 Azazel

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай Тодор":

    Много хора и фирми. Основните разходи на една ниско бюджетна филмова продукция в снимачния период, са за екип (разбирай - хонорари на 50-100 български специалисти), актьори и масовка (главните актьори си ги водят от чужбина, но за второстепенните роли, епизодиците и масовката се наемат местни актьори и статисти). Освен това, тук се наема транспорт, плаща се за локации, охрана, реквизит, костюми, строят се декори (дървен материал и т.н.). За павилиони и техника се използват най-вече Ню Бояна и още две-три по-малки студиа, но, в крайна сметка - те са си заслужили парите, не само защото са инвестирали в инфраструктура и техника, но и, защото самите те, без държавна или общинска подкрепа, рекламират държавата ни като филмова локация, и привличат чуждите продукции.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патриот

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "приватизираната бояна":

    И какво става идват американците дават милиони, които заминават... пак в америка. А за нас сигурно пак е 1%.
    Подигравка!

    Коментиран от #5

  • 5 приватизираната бояна

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    всъщност американците плащат десятъка само т.е. данък 10%
    студио "бояна" е тяхно и плащат 10% данък на държавата, а всичко което постъпва в държавната хазна се харчи за глупости и потъва в партийните каси и частни джобове, и с евро средствата е същото, то затова до българина не достигат пари и работим за 300 евро ... инак студиото плаща на разни българи да бачкат там и да вършат тежката работа, но това са хипер смешни пари... печелят разни смешни бг продуцентчета кат' подизпълнители и това е! нищо не влиза в държавната хазна! абсолютно нищо! ако влизаше, то министреството на културата щеше да цъфти и връзва, и нямаше да се чуди откъде да вземе 5лв, а бойко или друг управляващ да ги лъже, че нямало пари... инак пари си има, но ги крадат!