Last news in Fakti

12 Март, 2018 11:05 3 547 12

Чужденци напирали за работа в България

  • чужденци-
  • западноевропейци-
  • работа

Става въпрос за западноевропейци

Чужденци напирали за работа в България - 1
Снимката е илюстративна

България е атрактивна дестинация за западноевропейците, страна, където могат да реализират мечтите и идеите си за стартиране на бизнес.

Става въпрос за западноевропейци, предимно от софтуерния бранш, онлайн маркетинга, сферата на интернет търговията и социалните мрежи. Не говоря за производителите, а за този тип бранш, защото той в момента е в подем. Това казва пред Дир.бг 35-годишният Петър Благоев, който е управител на фирма за релокация на чужденци у нас.

Като националност това са хора, предимно от Западна Европа, но фирмата му има и клиенти от Молдова, Украйна.

"Имахме клиент от Германия, който трябваше да си премести бизнеса в България. Ние трябваше да му съдействаме в целия процес с преместване на фирмата - БУЛСТАТ регистрация, намиране на офис и т.н.", казва Благоев. Клиентът идва у нас, защото смята, че има пазар за услугата, която предлага, а и данъците в страната ни са ниски.

"Има много чуждестранни граждани, особено от Франция, Белгия, където в страната им са много високи данъците, а тези фирми, които са стартъп, свързани с интернет търговия и софтуерни разработчици, те могат да работят от цяла Европа. Т.е. за тях няма значение откъде ще работят, стига да има добър интернет, да е страна членка на ЕС, и да могат да предлагат своята услуга", обяснява Благоев.

В Белгия, например, данък общ доход е около 55%. Затова и напоследък фирмата му отчита голяма активност от белгийски граждани.

Сред тях са е млади белгийски момчета - на около 23 години, които се занимават с онлайн маркетинг в социалните мрежи. Минали са първо през Испания, Румъния, Швеция. Накрая идват в България и намират този избор за стартъп на компанията си за най-успешен.

Казват, че в Белгия има шанс само ако си много голям, ако си от много години на пазара и имаш голям финансов капитал. Но когато си стартъп, е много трудно, защото социалната система в страната им е такава, че е по-добре да си безработен, отколкото да имаш компания.

В страната ни те виждат големи възможности за своята стартъп компания, учудени са и от ниските цени на жилищата.

"Те казват, ние никога нямаше да си намерим апартамент в центъра на Брюксел за такава цена за 100 кв. метра, защото те живеят сега в центъра на София", обяснява 27-годишната Гергана Стоянова, която се занимава с целия набор от услуги, свързан с релокацията на чужденците у нас.

"Много са причините, но смятам, че сме атрактивна дестинация. Това показват наблюденията, които имаме в последната година, откакто се занимаваме с релокация", категоричен е Петър Благоев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    20 7 Отговор
    Така е...всичко е корупция и за това идват за да си спестят"някой лев"...иначе едва ли някой ще дойде за легален бизнес!
  • 2 Azazel

    24 12 Отговор
    Така е, познавам не малко чужденци от дигиталния бранш, които се преместиха от Англия и от други държави в София. Харесва им начина на живот, който могат да си позволят тук, като в същото време, продължават онлайн да работят за клиенти от своите държави. Знам, че повечето в този форум веднага скачат да обясняват как в България всичко е ужасно, хората мизерствали, чужденците само ги експлоатирали, но тези чужденци са доказателство точно за обратното. Харесва им животът тук, отварят фирми, плащат данъци, наемат хора на работа за съвсем прилични заплати и внасят европейска култура в бизнес отношенията. Дано да стават все повече.

    Коментиран от #12

  • 3 Morgoth

    38 0 Отговор
    Не напират да работят, а да правят фирми и наемат работници, защото в изброените сфери работната ни ръка е качествена и макар по български стандарт да е много скъпа, то по западноевропейски е 2-3 пъти по-евтина.

    Коментиран от #4

  • 4 Azazel

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    В повечето случаи - да, но някои ИТ и аутсорсинг компании, наемат чужденци (испанци, французи, италианци и всякакви други), просто, защото не могат да намерят подходящ човек (да речем, с два езика - единият, от които по-рядък или със специфични софтуерни познания) тук. Най-често това са авантюристично настроени млади хора, които им допада идеята да поживеят известно време в някоя по-екзотична страна, а, разбира се, трябва да се отбележи и, че на тях им плащат сходни пари с тези, които биха получавали в собствената си държава.
  • 5 Dan4o

    25 0 Отговор
    Абе то преди 10-15 години също имаше наплив на англичани за български имоти.Но сега със свещ да търсиш , трудно ще намериш.Авантюрата им трая 4-5 години.И после се опомниха.Май филма е същия,само серията е нова.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Владо Вр

    12 1 Отговор
    Моля Ви, не ме разсмивайте толкова. Вярно, че смехът е здраве, но ме заболя корема.
  • 8 1234

    9 2 Отговор
    Малеййй,каква стана тя?Чужденците ще си счупят краката да бързат за работа в България за 510 лв заплата.Направо изтрепахме рибата с тия големи заплати и тоя наплив от чужденци да искат да работят у нас за това високо заплащане на труда.
  • 9 коко

    6 2 Отговор
    Напират единствено да си правят фирми в България,да си развиват бизнеса и да наемат работници,които да им работят за смешни кинти.Живеят в софия или други големи градове в България,където си купуват или наемат да живеят в тузарски жилища,които в техните европейски държави ги гледат само на "картинки".
    Жалки европейски смешници,които си търсят пристан за бързо забогатяване,избягване от данъци и т.н.
  • 10 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    то е трагично
    ама те пишат
    разни тъпотии тука
  • 11 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    да идват ще ги посрещнем с хляб и сол
  • 12 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Azazel":

    Ти само си представи каква империя мога да построя в Шри Ланка с 1 000 лв.
    Нещата са сравними.