Last news in Fakti

20 Март, 2018 12:39 62 509 48

„Газпром“ "наряза" тръбата на „Южен поток“

  • южен поток-
  • газ-
  • газпром-
  • тръби

Става дума за трасе от 506 км.

„Газпром“ "наряза" тръбата на „Южен поток“ - 1

„Газпром“ започна да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта „Южен поток“, пише "Интерфакс". Агенцията се позовава на съобщение от руския холдинг.

Става дума за „Южния газов коридор“. Той трябваше да доставя синьо гориво от находището Ямал до град Анапа на Черно море. Оттам започваше „Южен поток“ по морското дъно до Варна. Трасето трябваше да има капацитет от 63 млрд. куб. метра.

„Южен поток“ беше спрян през декември 2014 г. заради позицията на Европейската комисия за неговото изграждане. Плановете предвиждаха тръбата да минава България, Сърбия и Унгария.
След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.
В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа.

Свиването на обема на трасето е принудило „Газпром“ да започне с демонтажа на мощности по „Южния газов коридор“. Става дума за 506 км. тръби.

В същото време България рекламира газовия хъб „Балкан“.

„Газпром“ "наряза" тръбата на „Южен поток“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълна лудница

    130 4 Отговор
    В същото време България рекламира газовия хъб „Балкан“.

    Коментиран от #3

  • 2 нач. протокол

    170 23 Отговор
    Боко може да излезе дипломатично от положението, ако когато ходи при Ермангала, да му се моли за газ, си слага една шутовска шапка със звънчета, та кога го клати Ермангал, звънчетата да дзънкат.
  • 3 гост

    36 124 Отговор

    До коментар #1 от "Пълна лудница":

    Наистина ли сте толкова тъпи или това е по опорки ?? ТРЪБАТА през Украйна си е цяла и действаща и е ИЗБОРА НА ЕС , умнико !!!!!!! И хъба е най-малко за руска газ , още по-голям умнико !!!! И само не почвай да обясняваш как "батя" щял да спре кранчето , щото и децата ви се смеят вече , това в момента е официалното признание на Кремъл , че транзита през Украйна ОСТАВА !!!!!!!

    Коментиран от #7, #11

  • 4 гост

    47 35 Отговор
    В статията защо не се казва,че става въпрос само за една тръба с Турция ,втората тръба няма разрешение за сухоземната част на Турция /така пише на сайта на Газпром/ и се спира строителството й.Тръбата ще задоволява само нуждите на Турция около 16 млрд куб. метра.Пак по думи на Газпром ,втора тръба ще се строй в случай ,че Европа поиска .По мои думи Газпром няма пари ,а и Турция не е лесен партньор.
  • 5 Аха

    52 13 Отговор
    Остава, колко да остава...докато пуснат северен поток 2
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нач. протокол

    93 36 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Лай си - не пречиш. Даже помагаш. Както провокациите на мистър Бийн, помогнаха за по-добър изборен резултат на Путин.

    "Броят на платените русофоби в България драстично намалява. Достигнал е критичния минимум. Миналата седмица чужди източници са анализирали и преценили, че няма полза от поддържането на анти-руско лоби у нас. Нямало видим ефект от услугите му. С публично афишираните си позиции и изказвания анти-руското лоби най-често предизвиквало обратни реакции от населението. Направени били проучвания, които доказвали това." - Кеворк Кеворкян
  • 8 ДДДДДД

    40 11 Отговор
    Консервират това което е направено. Другото е спряно за строеж. Никой нищо не реже.

    Коментиран от #10

  • 9 Брюксел Натов Евросъюзов

    42 78 Отговор
    1. Газопровод - когато и където аз кажа;
    2. Транзитът през Украйна ме устройва и остава докато кажа;
    3. Блканският хъб е възможен, когато има нов доставчик от юг;
    4. Троловете да си заврат газовите опорки в задните отворки;
    5. Съболезнования на Гоце, Гъзко Арминков и цялото Позитано.
  • 10 гост

    21 17 Отговор

    До коментар #8 от "ДДДДДД":

    Дааа , консервират , хахахах !!!! 46 млд. рубли (800 млн. долара) загуби още преди да е тръгнала първата газ , а пък оттук нататък Ердоган какви ще ги върти , само той си знае !!!
    Руският експортьор на природен газ „Газпром“ няма да може през 2020 г. да се откаже от транзита на природен газ през територията на Украйна, тъй като през газопроводът „Северен поток 2“ ще може да се транзитират само 34 млрд. куб м от проектните 55 млрд. куб м. Според в. „Комерсант“ причината ще е в това, че наземната инфраструктура на страните от Европейския съюз още няма да е готова за прием на цялото количество от „Северен поток 2“.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    19 6 Отговор
    Както се казва в материали на концерна, на ликвидация подлежат 506 км от линейната част на „Източен маршрут“ (Починки-Анапа) от „Южен коридор“ и газоизмервателната станция „Моршанская“.Ликвидируеми са тръбите, положени в Красноярския край, Саратовския, Волгогоградски, Ростовска област. Ще бъдат запазени третата и четвъртата линия от компресорните станции „Руска“, „Казачия“, „Кореновская“.

    Според данните от 2016 г., „Газпром“ във връзка със съществуващите неясноти по отношение на осъществяването на проекта „Южен поток“ призна за обезценка по отношение на обекти от незавършеното строителство за сума от почти 46 млрд. рубли.
  • 13 народъ

    117 25 Отговор
    Жалко,но факт!Целия свят ни се смее,дето изпуснахме Южен поток!Каквото и да кажем,истината е само една и тя е,че сме идиоти!!!

    Коментиран от #40

  • 14 Варна

    19 25 Отговор
    До колкото аз съм наясно няма никаква връзка между Южен Газов Коридор и Южен поток!
    Южен Газов Коридор започва от находището Шах Дениз в Азърбайджан и включва себе си газопроводите ТАП и ТАНАП с евентуални допълнителни връзки от Иран.

    -Това е съвсем друго трасе съвсем далеч от руското!

    Коментиран от #15, #16

  • 15 гост

    18 29 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Ама да бе , те на картата са ти показали Иран и Азербайджан , хахахах !!!! И тия компресорни станции с руските имена са там ,как иначе !!!! Толкова сте елементарни както се чудите как да си подложите русофилските г... !!! И Газпром също "оперира " в Шах Дениз , хахаххаха , и пак там "съкращава" активи !!!!

    Коментиран от #24

  • 16 гост

    21 10 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    „Газпром“ разкрива мащабите от ликвидацията на газотранспортни мощности поради намаляване на капацитета на „Турски поток“ :
    http://3e-news.net/свят/газпром-разкрива-мащабите-от-ликвидацията-на_60008

    Чети и реви !!!!
  • 17 ГОСТ

    24 16 Отговор
    Не разбрах те ли че всичко отива към превоз на сгъстен газ превозван с кораби, така никой няма как да стопира по какъвто и да е начин доставките. Германия защо строй станции и пристанища за прием на такъв газ. Отделно Русия строи станции за доставка на север.Дори доставките да са с кораби Русия казва че цената ще е същата, даже ще превозват по голямо количество с един кораб от колкото Катар който е най големия износител в момента по този начин. Понеже тях ни те станции са на север, а всеки знае че газта на студено се свива а топло се разширява.

    Коментиран от #19, #21, #22

  • 18 Кротко ценни тръби

    17 13 Отговор
    Имаше остър откат на Черно море срещу проектното трасе. засягало важни ценни зони охранявани много дълго .
    Имаше заплаха от ограбване с милиарди $ годишно на РЕпублика БЪлгария заради опасни спогодби ..ГАЗПРОМ бе подписал официално договор с Австрия че ще им дава по Южен поток огромни количества газ,при задължение на България и Сърбия до 2016 да изградят трасета з а своя сметка.
  • 19 гост

    14 16 Отговор

    До коментар #17 от "ГОСТ":

    Бравоооо , нов експерт по "сгъстяване" , нищо че цял свят ВТЕЧНЯВА газ за транспорт !!!! А за "евтиния" руски можеш да почетеш тук :

    By Dr. Frank Umbach is Research Director of the European Centre for Energy and Resource Security (EUCERS) at Kings College, London

    ⦁ Производствените разходи на Русия нарастват, тъй като добивът преминава в полета в Далечния север
    ⦁ Тези разходи не се отразяват или възстановяват чрез настоящите цени за крайните потребители
    ⦁ Износът на шистов газ и втечнен природен газ в САЩ се превръща в рентабилна алтернатива
    http://3e-news.net/анализи/митът-за-евтиния-руски-газ_59440

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "ГОСТ":

    Приходите от износ на газ са се понижили наполовина от рекордните 69,1 млрд. долара през 2008 г. до 31,2 млрд. долара през 2016 г., което се дължи на понижаващите се световни цени и износ, особено в бившите съветски страни (Украйна, балтийските държави). С намаленото търсене в европейските и азиатските газови пазари Русия има годишен свръхкапацитет на газ до 140 милиарда кубически метра, който не може да намери износ. Климатът в района е брутален - постоянен лед и температури минус 50 градуса по Целзий през дълги зими, размразяване, което покрива 80 процента от територията с блата, езера и реки през лятото. Тези условия правят сондирането и производството по-сложни и скъпи. Те също така изискват много по-голям разход на енергия, отколкото в Западен Сибир. Освен това част от горивото се нуждае от интензивна обработка, преди да може да бъде използвано или изнесено. Ямал включва и най-напредналия проект за LNG в Русия. Акционери са PAO Novatek (с 50.1% дял), Франция - Total S.A. (20%), China CNPC (20%) и China's Silk Road Fund (9.9%). Огромният проект на стойност около 27 млрд. долара (включващ три терминала за втечняване, всеки с общ капацитет от 5,5 млн. тона) започва да функционира в края на тази година, когато се отвори първият терминал (пълният капацитет от 16,5 млн. тона трябва да бъде достигнат до 2022 - 2023 г.). Бизнес планът на предприятието обаче се базираше на очакванията за световни цени на петрола над 60 долара за барел и е малко вероятно начина
  • 22 гост

    5 12 Отговор

    До коментар #17 от "ГОСТ":

    Руските газови компании и Кремъл подценяват разширяващото се влияние на САЩ като производител на LNG и шистов газ върху световните петролни пазари. Те все още не са разработили ясна и последователна стратегия за справяне с това развитие. Руските проекти за втечнен природен газ бяха засегнати от трудности при финансирането, често закъснение, надхвърляне на разходите, понижаващи се цени и трудности при придобиването на ключови технологии за втечняване и компресори, дължащи се на западните санкции. Русия не разполага с ноу-хау за изграждане на терминали за износ на втечнен природен газ. Въпреки това през март 2017 г. президентът Владимир Путин обеща, че Русия ще стане най-големият производител на LNG в света. Най-важни от новите газови полета на Русия са три полета на "Газенпром" на полуостров Ямал. Годишното им производство е нараснало до 67,4 млрд. куб. м от 22,8 млрд. куб.м. през 2013 г., но това е далеч от планираното ниво от 115 милиарда кубически метра, което се очакваше да бъде достигнато тази година и сега е отложено до 2022 г. Това доста разочароващо положение е подобно на това на други нови газови полета в Далечния Изток и Източен Сибир. Като се имат предвид постоянно ниските цени на природния газ, експлоатацията на тези залежи може да остане нерентабилна въпреки усилията за намаляване на разходите. !!!!!!!
  • 23 гост

    5 13 Отговор
    Както признават руските експерти, Газпром в момента субсидира Yamal газ от силно печелившите западни Сибирски полета, което му позволява да бъде конкурентоспособен с други газопроводи и газопреносни системи. Но предвид нарастващия натиск върху маржовете на "Газпром" от много ниски цени, системна корупция и неефективност, това може и да не е устойчиво - въпреки че през 2016 г. компанията определи нов рекорд за обема на износа на газ за Европа.

    Не е изненадващо, че пазарната оценка на Газпром спадна драматично от 250 милиарда долара през 2010 г. до едва 44,5 милиарда долара на 1 септември 2017 г. Компанията отчита по-малко от 80% спад в нетните приходи през второто тримесечие на тази година до 47,9 милиарда рубли, което е по-малко от една пета от нивото през същия период на 2015 г. Потъването се дължи главно на валутни загуби от преоценка на дългове, деноминирани в чуждестранна валута.

    Производствените разходи на бързо растящите западни Сибирски полета на Газпром са между $ 3 и $ 5 на милион британски топлинни единици (mbtu), в сравнение със $ 7-10 за Yamal газ и $ 12-13 за производството в Арктика. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #30

  • 24 Варна

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Хайде вземи да се запознаеш малко с проекта Южен Газов Коридор и после дрънкай а?
    - Въобще не ти разбирам идеята! - А ма хич! - Какво се опитваш да ми кажеш не е ясно!

    Турски Поток е Турски Поток, ЮГК е ЮГК и Южен Поток е Южен Поток . - Това са три различни проекта, като ЮГК ( Южен Газов Коридор) е далеч от цитираните от теб проекти!

    Какво на майка си търсиш в думите ми, не е много ясно!

    Коментиран от #25, #28

  • 25 Язе

    20 8 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Е па , не му се коркай брат! Он му свърши смяната, и листчетата,с опорните точки на дедо шорош.
    Сега очаквам , "наблюдател"-я да се напъне, като глист на твърдо ако.

    Коментиран от #33

  • 26 ГОСТ

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Като износа от сащ е рентабилен защо тази зима взеха руски газ. Защото имат излишни количества за износ.А що се отнася за цена провери колко струва 1000кб.м,от сащ и русея. А що се отнася за шистовия газ всеки знае че е скъпа технология.Както стана с петрола когато беше най евтин. и сащ замразиха добиването му, и при цена под 50 долара беше чиста загуба. Между другото русия внасяла ли е газ или дори е повишавала доставките при недостиг в европа. А газпром затова ли пусна облигации дори с този измислен скандал и ги продаде.

    Коментиран от #29

  • 27 тъп самовар

    12 36 Отговор
    И други неща ще режете и съкращавате ушанки ниедни! Денег нет!
  • 28 гост

    9 13 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Експертеее , експерте , че и "информиран" го раздава !!! Да беше прочел поне , хората са ти го написали в статията даже !! Южен газов коридор от находището до Анапа , а по нататък е Южен поток ! Тоест ТРЯБВАШЕ да е , щото "вожда" си прави сметките без кръчмаря ЕС !! Сега изясни ли ти се ??!! Това , че има ЕВРОПЕЙСКИ проект Южен газов коридор е друга бира , а в момента режат точно СУХОЗЕМНИЯ Южен газов коридор , щото Южен (Турски) поток и да искат не могат , вече са го "закопали" в морето и ваденето струва десет пъти повече , така че ще е паметник на руската глупост !!!

    Коментиран от #32

  • 29 гост

    7 12 Отговор

    До коментар #26 от "ГОСТ":

    Публикувано във факти.бг: Не е изненадващо, че пазарната оценка на Газпром спадна драматично от 250 милиарда долара през 2010 г. до едва 44,5 милиарда долара на 1 септември 2017 г. Компанията отчита по-малко от 80% спад в нетните приходи през второто тримесечие на тази година до 47,9 милиарда рубли, което е по-малко от една пета от нивото през същия период на 2015 г. Потъването се дължи главно на валутни загуби от преоценка на дългове, деноминирани в чуждестранна валута.
    Страшен "просперитет" ша знаеш , хахахха !!! Още малко и чакаме оферти за 1 долар !!!!!!!!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГОСТ

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    16.5 милиoнa тoнa-нapeждa ги тpeти cлeд Kaтap и Aвcтpaлия-пpoизвeждaт пpи минyc 40 гpaдyca, a ĸaтapцитe пpи плюc 40- a тpябвa дa ce oxлaди дo минyc 149 гpaдyca. Heĸви въпpocи. Haй-гopди ca фpaнцyзитe oт Toтaл-мoжe дa видитe caйтa им-caнĸциитe мaлĸo ни пoпpeчиxa пpи финaнcoвитe тpaнзaĸции ĸaзaxa тe-вмecтo дoлapи ce paзчитaмe в eвpo и юaни...xexexe
  • 32 Варна

    17 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Няма да те наричам по определен начин, че ще изтрият написаното.
    Южен Газов Коридор е Южен Газов Коридор! - Няма Европейски, азиатски или какъвто там ти минава през празната глава.
    Проектът е Сухоземен с изключение на района около Босфора. - Така че тъпотиите, че режели сухоземната част издава нагледно плиткоумието ти и разбира се липсата ти на познания за конкретният случай!
    Проектът Тръгва от Азербайджан, Грузия и Турция, след това Гърция, Албания и Италия. Като изключим морската част между Турция и Гърция и Албания Италия друга морска част няма!
    За това може би е добре да спреш да пишеш а да четеш!
    - Аман от всезнайковци!
    - Намери си работа, вместо да пишеш по цял ден тук "велики мисли". - Втори вариант да се запишеш в ГЕРБ- там са все такива "умни" като теб.

    Коментиран от #34

  • 33 Варна

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Язе":

    Да, да, да, да! :-))

    Прав си!
  • 34 гост

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    Ооо ,то щото ти една "работа" си си намерил , остави се !!! А сега "всезнайко" , да не те наричам по друг начин и за да спрем с глупостите , ПОГЛЕДНИ РУСКАТА КАРТА НА КАРТИНКАТА И АКО МОЖЕШ ПРОЧЕТИ КАКВО ПИШЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СИСТЕМА ГАЗОПРОВОДОВ "ЮЖНОЙ КОРИДОР" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Бива ли като си неграмотен да си и толкова сляп ??!!
  • 35 Смотаняк

    11 5 Отговор
    Поредното доказателство, че не трябва политиката да има предимство пред икономическата логика.
    Володя направи огромна инвестиция за да изгуби Украйна, БГ и Румъния едни пари и ... да спечели Туркия едни пари.
  • 36 стоян георгиев

    8 10 Отговор
    има и лека неточност в статията.към момента турция и русия имат договорка само за една тръба,демек за 15 млн.куб.другата тръба руснаците се надяват евентуално да бъде одобрена и да се позва ,но за сега нито и се изграждат в турция нагнетателни мощности нито турците я искат,щото за всички е ясно че тя няма къде да води без договорка с европа ,което очевидно не се очаква.та другарите сега ще ни докарат от три кладенеца вода как сме се прецакали въпреки че е очевидно обратното.

    Коментиран от #43

  • 37 Боздуган

    6 2 Отговор
    УРААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
  • 38 серийният убиец Путин

    7 5 Отговор
    Що така бе Миме
  • 39 Платил такса за свързване

    6 5 Отговор
    Другари, прочетох коментарите и не ми стана ясно!Газ през тръбата на Маккейн-младши ли ще получавам /транзит през Украйна/, а след 2019 или 2020 от къде?Газпром зорлем/доброзорно ли ще доставя през тръбата на Маккейн-мл. При положение, че няма преговори, че даже съдебни дела,конфискации и какво ли още ще се случи не се знае, какво да очакваме?.Разбрах, чрез политически хватки, натиск и слугинаж, западните политици държат транзита да е през Украйна и Полша, но в крайна сметка България има ли сигурни договорени доставки?Танкерите с втечнен газ може ли да минават през Босфора?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Както и да е!!!

    13 3 Отговор
    Истината е че България загуби много от това че не построи тръбата.Продажните ГЕРБЕРИ се надупиха на долните ХАМЕРИКАНЦИ и ДЖЕНДЪРИ от евроГЕЙския съюз,но тях не ги интересува Българския народ,важното е да ги държат на власт и да крадът от фондовете!!!ПРОДАЖНИЦИ ДОЛНИ!!!
  • 42 ДТФ

    9 4 Отговор
    национални предатели хайде сега ще купувате от комшу
  • 43 ААА

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    И на твоята лека неточност,има лека неточност.Договорката естествено е за две тръби.Не се знае още с точност ,кой точно ще поеме втората тръба .България или Гърция.Турците естествено се опитват да повлияят пред руснаците за този избор предвид влошените им отношения с Гърция.И втората тръба носи на Турция печалби,така че не е без значение.Има леко надлъгване между ЕС и Русия ,да се реши в последният момент.

    Коментиран от #45

  • 44 Стършел

    6 2 Отговор
    Боцо на кого ли не се опита да пробута газовия си хъб. Сега ще го пълни през г*зовата си тръба.... БЕЗУМЦИ. И ВСИЧКО ТОВА Е ЗА ДА СЕ ПРЕЧИ НА РУСИЯ.
  • 45 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "ААА":

    няма неточност.към момента турския ангажимент е към една тръба и за нея турция е дала разрешение и изгражда инфраструктура.руснаците бутат и втора такава,но докато не се реши въпроса с това за какво ще се използва ситуацията остава такава квато е.щом руснаците разрушават тръбите за доставка в самата русия значи окончателно са се отказали от увеличението на капацитета на турски поток.

    Коментиран от #46

  • 46 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Стоене- ,ако си прочел правилно,руснаците унищожават съвсем друго трасе,а именно трасето по което трябваше да мине Южен Поток за Варна.С което показват недвусмислено на Бг и ЕС че договорки в последният момент няма да има.И единствената РУСКА газ която ще дойде след спирането на транзита през Украйна в тази част на Европа е по трасето на Турски Поток и по тази втора тръба ,и Европа да му мисли ,ако не даде зелена светлина на тази втора тръба,времето изтича.В момента се правят усилени опити ние да я поемем от Турция,дори и с цената на построена джамия под връх Шипка,така де,да се подмажем на Ердоган.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Единствените "усилени опити" са на русофилската пасмина тук да каже на черното бяло и да оправдае ЯВНИЯ ПРОВАЛ на Русия да налага на Европа пътища и места за доставка на газ който тя ПЛАЩА с валута , а не рубли и който ако поиска може да си достави от други места !!!!! Транзита през Украйна ще остане поне на 70% от сегашния , като ще покрива целия обем за Централна и Западна Европа !!!!! Втората тръба на Турски поток ще влезе в България и ще обслужва балканските страни и част от Италия , но с не повече от 30% от общото им потребление !!!!!!!! Руския газ ще поскъпне между 20-30% в следващите 3-4 години което ще го лиши напълно от ценово предимство пред останалите и това ще принуди Русия да се съобразява на 100 % с исканията на ЕС за начините и точките на доставка иначе ще загуби и тия 30% от пазара дето са и останали !!!!!!!!!!!!
  • 48 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    кво да ти кажа на тоя пост без да те обидя?руснаците режат тръбите дето им идват в повече.южен поток бе четири пъти по-голям от турския към момента и руснаците орязват тръбите за доставка над въпросния капацитет.само че тва другото дето си го писал няма как да се получи.ако русия спре доставките за европа ,руснаците ще имрат от глад.няма даже дори в кофите за боклук да има кво да ядат както сега се спасяват една част от тях.спрат ли доставките за газ в европа денги окончателно няма да има и ще се наложи нова революция,а европа ще мине на мазут докато руснаците се наиграят и на втечнен газ.българия може да е спокоина щото на цената на газа дето го взимахме по приятелски от русия ,сега може да си поръчаме да ни доставят директно от марс.за 550 долара за 1000 кубика няма да имаме проблеми за газ доставен от аржентина.