Last news in Fakti

11 Април, 2018 18:31 1 317 11

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока

  • теменужка петкова-
  • чез-
  • ерп-
  • кевр

Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока - 1

Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото цената й се определя от КЕВР, а не от ЕРП-ата. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като откри конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките" в "Интер експо център".

Енергийният министър посочи, че електроразпределителните предприятия и всяко едно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но в крайна сметка цената се определя само от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни.

Министър Петкова обясни, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества и затова няма опасност за енергийната сигурност на страната при смяна на тяхната собственост. Освен това, по думите й, регулаторът също следи тези дейности, защото енергийните дружества изпълняват дейност, която е лицензирана при КЕВР.

Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни", увери енергийният министър, цитирана от Нова тв.

На журналистически въпрос, че каквото и да се случи с договорите с т. нар. американски централи това няма да промени цената на тока, който те продават, енергийният министър обясни, че България е поела ангажименти, които са свързани с пълната либерализация на енергийния пазар.

Петкова припомни, че през 2013 г. бившата ДКЕВР е сезирала ЕК за това, че според тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ по отношение на двата дългосрочни договора с двете американски централи и започналата тогава процедура продължава и до днес. Поради тази причина са започнали разговори с двете централи. Тя изрази увереност, че при конструктивни преговори с представители на двете централи ще стигне до най-добро решение за двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iQ-5

    12 1 Отговор
    Щом мошенницата го казва значи е така аз и вярвам
  • 2 Боко схемата

    17 1 Отговор
    Говори ми говори ми....приказки от 1001 волта !
    Нагли герберасти и това ако не е открит лобизъм в полза на приятелка бизнеспартьорка здраве му кажи !
  • 3 неверващ

    12 0 Отговор
    Чии интерси защитавате, г-жо Петкова?

    Коментиран от #7

  • 4 Гостенин

    3 2 Отговор
    Вярвам безрезервно!
  • 5 Иванов

    4 1 Отговор
    На тази ще и изправя влакната, като скочи тока!
  • 6 недей да лъжеш

    6 1 Отговор
    Твоята приятелка Гинка ще вдигне тока веднага два пъти. Нали Бойко ще й нареди като баш шеф.
  • 7 Борис

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "неверващ":

    Излишно е да питаш,най много да те излъжат.
  • 8 некойси

    2 1 Отговор
    Смяната на собствеността на ЧЕЗ щеше да предизвика и смяна на енергийния министър, но уви.
  • 9 коло

    2 0 Отговор
    Да ама не може да се види с колко искат ЧЕЗ увеличение на тока от 01.07.2018 с цели 51% да ни е честито поредната далавера която се плаща от народа за Благото на бат Бойко и неговата лъжлива вихрушка. А запалатите същевременно за Експерт е макс 1000лв.
  • 10 възмутен

    2 0 Отговор
    НАГЛА,ЛЪЖЛИВА МОШЕНИЧКА - НЕ ЗНАЕЛА ЗА БИЗВЕСА НА ПРИЯТЕЛКАТА СИ ОТ 20 ГОДИНИ. КОГО УСПИВАШ БЕ НАГЛЕЧКО?? ЛИЧНО ТИ СИ И ДАВАЛА УКАЗАНИЯ КАК ДА ДЕЙСТВА. МРЙЪСНИ БОКЛУЦИ. СЪДРАХА КОЖАТА НА ХОРАТА, А ТЕ НЕ СЕ НАСИТИХА ДА КРАДАТ. СВЕТЛИТЕ ПРАЗНИЦИ ДА ВИ ОСВЕТЛЯТ С ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 анонимен

    0 0 Отговор
    Защо хората считат, че след закупуването на ЧЕЗ от Инерком би се дигнала цената на тока, което се обсъжда с КЕВР, който е регулаторния орган :)