Last news in Fakti

31 Януари, 2012 12:52 2 443 0

Финландци поглъщат „ТисенКруп“

  • тисенкруп-
  • thyssenkrupp-
  • утокумпу-
  • outokumpu
Финландци поглъщат „ТисенКруп“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европа ще се появи чудовище в добива на неръждаваема стомана след като германската компания „ТисенКруп“ ( ThyssenKrupp) се съгласи да продаде на финландския си конкурент „Утокумпу“ (Outokumpu) дъщерната си компания Inoxum за 2,7 млрд. евро (3,6 млрд. евро), съобщава агенция „Блумбърг“.

Сделката ще засегне пряко съдбата на два завода в Германия. Този в Крефелд ще трябва да бъде затворен постепенно до края на 2013 г., а другият в Бохум ще продължи да работи до 2016 г.

Поглъщането на „ТисенКруп“ от „Утокумпу“ има за цел да засили позициите на двете компании в битката им с индийската фамилия „Митал“ в сектора и евтиния внос от Китай, коментират експерти.

От водещия германски профсъюз IG Metall съобщиха, че „ТисенКруп“ все пак ще запази дял от 29,9% в компанията. Докато финландската компания се е съгласила да поеме дълговете,  пасивите и пенсионните задължения на компанията.

От IG Metall обявиха, че в договора се гарантира запазване на останалите производства в Германия поне до края на 2015 г.

Сделката между двете компании е доста противоречива се вижда от оценката на пазара. Минути след нейното обявяване акциите на „ТисенКруп“ скочиха с 5,1% до 21,19 евро на борсата във Фрнакфурт, а тези на финландците се сринаха с 9,5% от 7,19 евро до 6,66 евро за акция в Хелзинки, коментира „Блумбърг“.

По искане на „Утокумпу“ търговията с нейни акции беше спряна, за да се овладее най-големия спад за последните четири месеца.

Слуховете за сделката предизвикаха дори и стачка на работниците през миналата седмица, които се обявиха против продажбата на Inoxum на финландците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА