Last news in Fakti

25 Април, 2018 14:31 10 487 24

Бойко Борисов: Сваляме външния дълг до 20% до края на годината

  • дълг-
  • българия-
  • бойко борисов

Преди година слушахме как сме задължили държавата. Как външният дълг расте, как поколения наред ще плащат. Това каза Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Той посочи, че според "Евростат" външният дълг на България е намалял от 29% на 25,4% от БВП.

"Трети сме в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург. Люксембург има към 23%, но с това темпо, с което работи правителството, накрая на годината ще го свалим докъм 20%. Сиреч поколенията в България и сега са в тройката на отличните по нисък външен дълг в Европа", коментира премиерът.

В пари намалението на дълга е около 2,3 млрд. лева.

"И на финансовия министър, и на всички вас, когато питат за една година управление, може и с това да почвате - намаляване на външния дълг с 2,3 млрд. лв.", каза още Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    18 13 Отговор
    То майната му на дълга вдигнете доходите с 20% до края на годината, Гърция и целият ЕС +хамерите са в дългове до шията..... той дълга ще свалял
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бббббб

    16 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той посочи, че според "Евростат" външният дълг на България е намалял от 29% на 25,4% от БВП. Той и ресорния министър не знаят ли , дали е намалял и с колко е намалял !?!?!?Че, трябва да слушат и да ни цитират "Евростат".
  • 4 iQ-5

    18 6 Отговор
    Тоя както винаги зскъсня! 1 Април мина борисоффф!
  • 5 Ф 35

    15 6 Отговор
    Този сигурно си мисли, че дългът е нещо, което може да гръмне с рпг и то да падне. Или да го тресне веднъж с бухалката. При досегашното крадене, което се превърна в традиция, дългът ще расте и ще се извисява.
  • 6 анонимен

    4 8 Отговор
    ГЕРБ винаги образуват стабилен парламентарен кворум с оглед реализирането на реформи и стабилизирането и подобряването на българската икономика. По този начин има благоприятна среда за работа на юридическите лица.

    Коментиран от #9

  • 7 смях

    13 3 Отговор
    Ако бяха провели една истинска съдебна реформа, реформа в МВР и като цяло бяха изчистили всички калинки от министерствата и като цяло от държавната администрация на никой нямаше дори да му пука колко е дълга! Вместо това имаме премиер за който партньорите му на карти и тенис са по-важни от хората в собствената му държава, задушаване на свободата на словото и свободната журналистика и използване на всички звена на държавата за защита на определени частни интереси.
  • 8 патриотъ

    24 9 Отговор
    Външния дълг на България за 8 години управление на герб е нараснал с 16 милиарда,това трябва да се каже,а не да се хвалят с намалянето му с някакво мижаво процентче! И да се сравнява с бвп е хитрост селска,защото независимо от бвп дълга ни е 27 милиарда и точка.Това са живи увъртания и приказки за деца!ББ явно ни мисли за големи глупаци!

    Коментиран от #17

  • 9 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "анонимен":

    На теб коя част от анатомията на ГЕРБ ти е в устата, та пишеш такива глупости?
  • 10 Гост

    5 4 Отговор
    ще намалее външният? идва падежа на някой от големите кредити и ще го платят с вътрешен предполагам?

    То с чужди пари е лесно...
  • 11 Къртев

    7 2 Отговор
    Боко пак е прибрал некой друг милион в оШФорката, щом се хвали, като къпан циганин
  • 12 ЕМО

    6 1 Отговор
    Е НЕМА КАК ДА СТАНЕ.НАЧИНА Е САМО ЕДИН-С НОВ КРЕДИТ,КОЙТО ГОТВИТЕ.
  • 13 ссирена

    6 2 Отговор
    Външния ни дълг е над 36 млрд.,но не са долари или лева.Този напоследък е много кахърен,но не е болен.И този се готви да ни оправи.
  • 14 ОтличникаОтПсиходиспансера

    6 1 Отговор
    Поредният " лов на балами " .... Ми кой ще ти разреши бе гусине да намаляваш така Външният дълг ?
  • 15 Българина

    4 1 Отговор
    Всъщност сме четвърти Унгария е с нула! За това пък ние се топим по бързо от дълга
  • 16 Тодоров

    5 0 Отговор
    Ето, това са тъпите ни политици, мислейки останалите (разбирай народа) за малоумници. Започнаха да боравят с % и колко бил паднал външния ни дълг. Борисов, кажи какъв беше външния ни дълг като брутен размер, когато пое управлението на държавата, и какъв е сега - в пъти увеличен. И къде са парите - там, откъдето са дошли, в джобовета на брюкселското политическо ЕНП-лоби. А българите само плащаме.
  • 17 жщг

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    Нормално е дълга да се измерва като % от БВП защото при бай Тощо беше 10-11 милиарда но държавата фалира !!!/мораториума на Луканов/
  • 18 Шефьор

    5 0 Отговор
    Ей, тоя Бойко от всичко разбира! Икономист, Пожарникар, Криминалист, Социолог, Международник.
    Не е зле да си зададе въпроса: И какво от това, че е намалил външния дълг, след като държавата не е инвестирала в икономиката?

    Коментиран от #21

  • 19 Димитър Кънев

    3 0 Отговор
    Бойко бил свалял нещо,а какво той не уточнява,както че са го изритали от милицията.Че какво че той свалял нещо,какво ме грее мен,каква полза имам аз.Ами никаква аман от хвалби без покритие.
  • 20 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    В %-ти нещата изглеждат по един начин, но в абсолютна стойност цифрите са следните:
    1980г. - < 1 млр.$
    1990г. - преминава границата от 10 млр.$
    2006г. - 20.7 млр. EUR
    2017г. - 33.3 млр. EUR
  • 21 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Шефьор":

    А как ревяха комунетата когато взе кредит да плати техния борч за "Белене" :)
  • 22 Шефьор

    0 0 Отговор
    https://fakti.bg/biznes/299365-rumen-gechev-vanshniat-ni-dalg-e-kato-tozi-na-bangladesh-i-kongo
  • 23 Гостът

    1 0 Отговор
    Сваляш външния дълг палячо, хората умират в болниците не могат да си плащат лечението,но си вдигнахте заплатите.Крадливи обирджии.
  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    българия никога не е била в по-добро финансово състояние.никога.ни при тошо ни при фашистите ни при царя.тва не се дължи само на борисов,но е факт.дълга ще падне още тази година ,веднъж че ще бъде частично погасен втори път че ще се увеличи бвп поне с още 4 ри млрд.дано ни приемат в чакалнята на еврозоната с което финансовото ни положение допълнително ще се подобри.