Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 14:40 1 066 0

ЕК: Русия подава по-малко газ към Европа

  • газпром-
  • газ

Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката, официално потвърди на пресконференция в Брюксел, че Русия е намалила доставките на газ за Европа, предаде Интерфакс. По данни на ЕК не са били получени пълните количества газ в Полша, Австрия, Унгария, България, Гърция и Италия.

В четвъртък Австрия не е получила 40% от договорения обем, Италия – 24%, а Полша – 8%.
Холцнер посочи, че руската страна не е предоставила достатъчно информация, за да обясни тази криза.

Доставките на руски природен газ за България и съседните Гърция, Турция и Македония са намалели с над 30%, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков пред агенция Ройтерс.
„Доставките за България, както и обемите руски газ, които преминават транзит през страната за Гърция, Турция и Македония, в момента са намалени с над 30%”, каза Темелков. Той посочи, че България използва собствени резерви, за да компенсира намалените доставки по време на студовете.

Министърът на енергетиката и минната промишленост на Украйна Юрий Бойко съобщи, че много европейски държави получават по-малко руски газ през украинската газопреносна мрежа, заради намалените доставки от „Газпром“. „Основният проблем е, че студът е обхванал и Русия, което е и причината да бъдат намалени доставките на „Газпром“. При договорени 490 млн. куб. метра в денонощие, ние получаваме около 415 млн. куб. метра природен газ“, обясни министърът.

Поводът за изявлението на Бойко бе твърдението на Италия, че са намалени доставките на руски газ и причината е в Украйна. Той подчерта, че украинската страна източва газ за вътрешните потребности на страната "в строго съответствие с договора си с „Газпром".

Доставките на руски газ за Австрия са намалели с една трета заради тежкия студ на голяма част от територията на Русия, съобщи днес австрийската енергийна компания О Ем Ви (OMV). Останалите страни засега съобщават за по-малко намаляване.

Въпреки повишената консумация на газ заради студа „Газпром“ ще продължи да изпълнява договорните си задължения към европейските потребители, заяви генералният директор на „Газпром експорт“ Александър Медведев по повод съобщенията през последните дни от редица страни за намалели доставки, информира БНР.

Медведев, който е и зам.-председател на „Газпром“, изрази недоумение по повод съобщенията за предполагаеми значителни намаления в доставките на руски природен газ за Европа. „В условията на сурова зима, руската компания максимално е увеличила обемите природен газ, които експортира не само в Европа, но и в страните от ОНД и по-специално в Беларус и Украйна“, отчете той.

„Газпром” през последната седмица е увеличил близо 4 пъти използването на газ от своите подземни хранилища в европейските страни. С 20% е увеличено и подаването на синьо гориво по газопровода "Ямал- Европа”, който минава през Беларус и Полша и стига до Германия.

По-рано днес от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че оперативен щаб следи газоснабдяването в страната и транзита на природен газ. Щабът, в който участват представители и на „Булгартрансгаз” ЕАД, и „Булгаргаз” ЕАД, следи внимателно обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване сигурността на газоснабдяването и транзита на природен газ през наша територия.

Във връзка с настъпилите застудявания и значително повишената консумация на природен газ във всички страни от Балканския регион, Източна Европа и Руската Федерация, през вчерашното денонощие доставките на природен газ бяха осъществявани при много тежки условия на недостиг на количества за страните от Балканския регион. Това наложи предприемане на мерки за намаляване на потреблението във всички държави от региона.

До момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването. Предприети са всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи. Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в т.ч. от ПГХ “Чирен” и от находището край Галата, като наличното съхранено количество в ПГХ “Чирен” е достатъчно да осигури за дълъг период от време част от текущото националното потребление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА