6 Май, 2018 18:03 2 631 2

Американците все по-малко посещават Facebook

  • facebook-
  • скандал-
  • потребители
Американците все по-малко посещават Facebook - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки четвърти потребител на Facebook в САЩ все по-рядко ползва социалната мрежа или напълно се е отказал от нея след скандала с британската анализаторска компания Cambridge Analytica, сочи допитване проведено от агенция Reuters съвместно с компанията Ipsos. Резултатите показват, че 23% по-малко ползват социалната мрежа след скандала. Тук влизат и тези, които ползват Facebook по-рядко и онези, които са закрили профила си. Останалите заявяват, че няма промяна в интензивността на ползване.

На въпроса колко често влизат в социалната мрежа 64% заявяват, че го правят поне два пъти на ден, а 4% отговарят, че влизат по-малко в сравнение с март (месец преди скандала).

Допитването също така показва, че потребителите на Facebook в САЩ са по-осведомени относно безопасността, отколкото американците, които „седят” в други социални мрежи. Така например, 74% от потребителите, знаят състоянието си на текущите настройки за сигурност, а 78% са запознати как да ги променят. Същите данни за Instagram са съответно 60% и 65%, а за Twitter – 55% и 58%.

Допитването е било проведено в САЩ в периода 26-30 април, като в него са взели участие близо 2200 души, от които 1938 ползватели на Facebook.

Скандалът около най-голямата американска социална мрежа се разрази през март. Тогава вестник New York Times съобщи, че сътрудничилата по време на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, компания Cambridge Analytica, е получила данни на 50 милиона потребителя на Facebook. Преподавателят в кеймбриджкият университет Александър Коган заяви, че чрез създаденото в социалната мрежа приложение „This is your digital life" данните са предадени на трети лица, включително и Cambridge Analytica. През април Facebook призна, че по грешка на анализаторската компания са изтекли данни на 87 милиона от потребителите на Facebook, главно от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българина

    3 0 Отговор
    Еее не може евреите и цру вечно да подслушват света....хората се усещат и после що имало холокост