Last news in Fakti

10 Май, 2018 16:24 2 290 6

Китай оглежда АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • китай-
  • ток

Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия

Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това се е разбрало по време на провела се днес среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията, съобщиха от министерството на енергетиката.

От българска страна е било подчертано, че евентуалната реализация на проекта, ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. "Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", е заявил вицепремиерът Дончев.

Китайската страна е била информирана, че доставеното от „Атомстройекспорт“ оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, е обяснила министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антиседераст

    10 5 Отговор
    Браво бе, бг политически отрепки. Няма да бъде държавна Българска АЕЦ а ще бъде чужда.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "антиседераст":

    Ще бъде държавна спокойно, само че на Китайската държава. Също като чез, не може да е българска, но чешка може.
  • 3 Димитров

    2 2 Отговор
    Глупости-оборудването се съхранява под найлон и чершав.По акъла на теменужка.оборудването е вече бракувано с изтекла експлутационна гарация и годност
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гого

    3 0 Отговор
    Този проект никога няма да стане поради една причина корумпирано правителство. Големи проекти във България няма и скоро няма да има кой ще иска да инвестира в корумпирана страна и липса на съдебна система.
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Представете си следния вариант ! Трима български милионера направят сдружение и искат да строят в Белене централата ! Какво ще приказваме тогава ??? Ще е българска но частна, защо точно на тези българи, мафиоти и така нататък !!! ЗАТОВА ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!