Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 10:41 1 240 3

Големи преспи – да ходя ли на работа?

  • сняг-
  • преспи-
  • работа

Как се отразява суровият климат на трудовия процес? Много от работещите дори не успяват да се доберат до офисите, а друга част са принудени да си вземат един ден отпуск, за да се грижат за децата си, които са в дървена ваканция. Какви всъщност са законовите права на британците в случай, че им се наложи да отсъстват от работа заради суровите климатични условия? Ако служителят не е в състояние да стигне до офиса, или пък просто сметне, че не си струва епичното усилие, трябва ли неговият работодател да му плати за пропуснатия ден?

Служителите имат право да получават заплащане за реално свършената от тях работа, т.е. ако те не могат да отидат на работното си място и да обслужат професионалните си задължения, работодателят не е задължен да им заплати.

Трудовият договор или конкретната фирмена политика могат да разпоредят, че на служителите ще се заплаща в случай, че неблагоприятните атмосферни условия правят невъзможно присъствието им на работното място. По този начин да получава възнаграждение дори при пропуснат работен ден, се фиксира като договорно право на служителя.

Работодателите също биха могли да упражнят своето право на лична преценка и да изберат дали да заплатят на своите отсъстващи поради лошото време служители като акт на добра воля.

Служителите имат право на неплатен отпуск за извънредни ситуации, свързани с лица, зависими от тях (съпруги, деца, родители и други). Всички други отсъствия от работното място по спешност, се определят от вътрешната политика на работодателя и от конкретния повод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 3 Отговор
    Какво общо има британското законодателство с България, че се изписа още една галактически безполезна статия?
  • 2 asd

    4 0 Отговор
    Е какво й е на статията. По-добре човек да седи вкъщи да работи вместо да се разболее и да ходи болен на работа. Хората на Острова са го измислили, а не като нас тук аболигените - качваш се в рейса и всеки ти киха и кашля и след това ходиш болен 10 дни на работа. Браво за статията. Така трябва да се прави и тук. Учете се!
  • 3 Антония Симеонова

    3 0 Отговор
    Много добре. И аз съм "за" това да се работи от вкъщи при такова време. Сега софийските улици са едни катакомби - излизам с 40 по-рано, за да стигна до работното си място, а мога да върша работата и от вкъщи.