6 Юни, 2018 13:12 1 371 5

АЕЦ „Белене“ не е рисков проект

  • аец белене-
  • ядрена енергетика-
  • ядрена централа

Атомната енергетика е такава, че след като я построим ние можем да кажем след 10 години каква ще е цената и няма да има влияние

АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект. Това каза във Варна изпълнителният директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев. Той участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Янко Янев уточни, че риск-анализът е изготвен по искане на Българския атомен форум /БУЛАТОМ/, като е използвана същата методика, която използва от Департамента по енергетика на САЩ при оценка на големи енергийни проекти.

Той коментира, че регулаторният риск при АЕЦ "Белене" е много нисък, финансовият риск също е сравнително нисък. Според него, най-големият риск за проекта "Белене" е политическият - не вземане на решение, отлагане - това е чиста загуба на средства, на кадри и специалисти.

Янев посочи, че първото нещо, което гледа всеки потенциален инвеститор, е какъв е рискът за този проект. Специалистът каза още, че след като един проект има лицензирана площадка е огледано подробно всичко.

Той коментира още, че при реализация на проекта АЕЦ "Белене" страната ни трябва да следва собствен модел, защото ако едно нещо работи в Унгария не означава, че трябва да го направим по същия начин. Янев обясни, че Унгария е използвала разумен модел - държавно гарантиран кредит.

По думите му "ние трябва да видим какъв ще бъде нашият модел, какво ще реши инвеститорът, който ще привлечем, доколко и как ще участва България и естествено да запазим националния интерес, защото това е обект, който ще живее 80 или 100 години".

България няма още утвърдена стратегия за развитие на атомната енергия, каза още Янев. Той уточни, че при атомната енергия е много по-сложно и не може да бъде обхваната само в стратегията за енергийно развитие.

Атомната енергетика е такава, че след като я построим ние можем да кажем след 10 години каква ще е цената и няма да има влияние, че цената на газа се е вдигнала или паднала, каза в отговор на въпрос Янев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 падналия ангел

    12 1 Отговор
    Споко, няма да има Белене, в тази "държава" вече нищо няма да има.
  • 2 Иван

    8 5 Отговор
    Като оставим настрана голите общи приказки въпроса е къде ще отива тока преди 2040 година от тази "печка" върху сейзмичен терен и къде ще складираш ядреното горива?
    Всичко останало е ОК
  • 3 Начо

    4 3 Отговор
    Предлагам на специалиста да му складираме ядрените отпадъци у задния му двор

    Коментиран от #4

  • 4 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Начо":

    За отпадъците не се тревожи! Накратко уранът започва да се дели по-бързо, когато превиши определена критична маса, но не става бомба докато не се намери и източник на бързи неутрони какъвто например е плутоният. Сегашните ядрени централи използват уранови пръти и когато голяма част от урана в тях се разпадне и отдели енергията си казваме, че горивото е отработено и трябва да се смени с ново. Това отработеното гориво обаче има още много неразпаднал се уран, но недостатъчно за конвенционални ядрени централи. Вече има технологии, които добавят към това отработено гориво източник на бързи неутрони и то може да се използва повторно докато се изцеди почти цялата енергия от атомния разпад и тогава вече ще остава съвсем отработено гориво, което ще има значително по-ниска радиоактивност. Така, че АЕЦ Белене ще се построи, но след това е добре да се обърне внимание на новите технологии.
  • 5 xaxa

    1 0 Отговор
    za koi koi e tova belene sled 10 godini she sa ostanali edin miliom naselemie