Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 14:24 1 184 1

Nokia съкращава 4000 служители

  • nokia-
  • съкращения-
  • персонал

Nokia, най-големият световен производител на мобилни телефони, предвижда да съкрати 4000 свои служители във Финландия, Унгария и Мексико. Съкращенията са свързани с плановете на компанията да изнесе работата по сглобяване на смартфони в Азия.

Nokia има девет завода на територията на трите държави. В тях работят общо 7100 души. Повече от половината от тях ще загубят работата си заради предприетите съкращения. Така след началото на реформите предприети от изпълнителният директор Стивън Елоп от септември 2010 г. досега общият брой на освободените служители ще надвиши 30 000 души. Целите са намаляване на разходите и увеличаване на конкурентоспособността в условията на динамичен пазар. С тях общото намаляване на персонала, предприето от назначения през септември 2010 за изпълнителен директор Стивън Елоп, надвишава 30 000 души. Целта е да се намалят разходите на компанията и тя да стане по-конкурентноспособна и динамична в условията на бързопроменящия се смартфон пазар.

Унгарският завод в Комаром ще изгуби 2300 от 4400 работни места. Най-тежко засегнат е заводът в Рейноза (Мексико). Там ще бъдат ликвидирани 700 от общо 1000 работни позиции. Фабриката в Сало (Финландия), която беше последният завод за сглобяване на телефони в Западна Европа, ще изгуби 1000 от общо 1700 служители.

Сглобяването на смартфоните вече ще се извършва само в заводите в Южна Корея и Китай. Служителите в Европа и Мексико, запазили работата си след съкращенията, ще се занимават единствено с персонализиране на софтуера на телефоните.

„Признаваме, че предприетите промени ще са изпитание за нашите служители, но ние сме готови да ги подкрепим и да им помогнем да се адаптират към новите условия“, заявяват от ръководството на Nokia.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нокиа

    0 0 Отговор
    Ами нокиа вече не е Финландска компания .а Китайска. Да си продава тамагочитата на китайците. Беше иновативна компания преди 10-12 години , ако преди 2 години бяха изкарали таблет, може би щяха да се спасят. Сменил съм над 10 нокии досега, но ще си купя друга, само ако отворят завод в България...