Last news in Fakti

26 Юни, 2018 09:02 1 011 2

Гърция с повишен кредитен рейтинг

  • гърция-
  • кредитен рейтинг-
  • s&p
Гърция с повишен кредитен рейтинг - 1
Снимка: Shutterstock

Международната кредитна агенция Standard and Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на Гърция от B до B+. Причината е подобряващия се баланс на кредитоспособността на страната, въпреки че държавния дълг остава висок. „Може да обсъждаме по-нататъшно повишаване на рейтинга ако ръстът на преките чуждестранните инвестиции продължи, а също така ако отчетем и прогрес в понижаването на неработещите активи, обезпечени от банковата система”, пише в съобщение до медиите S&P.

На 22 юни еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер заяви, че финансовата криза в Гърция, продължила 8 години, е приключила. ЕС потвърди приключването на макрофинансовата помощ на Гърция, удължавайки на 10 години срока за погасяване на кредитите EFSF и утвърди отпускането на последния транш от помощи, възлизащ на 15 млрд. EUR. През август 2018 г. Гърция за пръв път от 2010 г. ще излезе самостоятелно на финансовите пазари.

Близо 300 млрд. EUR е помощта, която Гърция е получила от 2010 г. от големите държави в еврозоната (основно Германия) и Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдааа...

    0 0 Отговор
    "На 22 юни еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер заяви, че финансовата криза в Гърция, продължила 8 години, е приключила"
    Чакай малко, тези грънци изплатиха ли си дълга от 380 млрд евро?
  • 2 Хасан

    0 0 Отговор
    Продадоха активи срещу дълг..аутобани,пристанища,летища,електричесиво,комуникации са вече немски