Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 16:48 4 302 1

Натискат строители на Водното огледало да се откажат от 6 млн. лв. лихви

  • кърджали-
  • строителна камара-
  • водно огледало-
  • „станилов“-
  • „ардастрой“-
  • „саварона“-
  • лихви

Ръководствата на фирмите изпълнителки на Водното огледало в Кърджали, обединени в консорциум – софийската „Станилов“ и кърджалийските „Ардастрой“ и „Саварона“, се събират тези дни, за да обсъдят каква позиция да заемат в преговорите с правителството за лихвите върху неизплатените навреме за свършената работа 24 млн. лв,  Става дума за още 6 млн. лв., от които ако фирмите не се откажат, както иска да ги склони правителството, от републиканския бюджет трябва да се изплатят 30 млн. лв. Най-вероятно до края на седмицата ще стане известно становището на строителите, с което  ще отидат на преговори, научи „Нов живот“.
Ако фирмите не бяха чакали и бяха отишли на арбитражен съд, тъй като всички разходи по изпълнението на проекта са документирани, щяха да си получат парите досега, коментират запознати с проблема.
От стенограма на едно от последните заседания на правителството се разбра, че то иска да преговаря за лихвите със строителите, като намерението е те да се откажат от тях.    Става ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, че сега работи приемателната комисия в Дирекцията за национален и строителен контрол и предстои издаването на т. нар. акт 16. Разбра се още, че предстои и официалното  ткриване на Водното огледало. Предишното, по времето на управлението на тройната коалиция, е било за довършването на основните съоръжения по изпълнението на проекта „Укрепване на бреговете на река Арда“. Това потвърдиха и  хора, участвали в събитието.
За строителните дружества, изградили Водното огледало и които две години изнемогват без средства за работа, е все по-тежко. Разпуснаха част от работниците и специалистите, които потърсиха препитание на други места, а някои заминаха в чужбина. Съвременна строителна техника, която струва стотици хиляди левове, ръждясва, коментира ситуацията в края на януари в интервю за вестника председателят на Строителната  камара в Кърджали инж. Емил Младенов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мустафа

    2 0 Отговор
    Това е играта на ДПС най големият Октопод в държавата!!!