Last news in Fakti

6 Юли, 2018 09:12 1 267 5

Милен Керемедчиев: Имаме шанс да привлечем китайски инвестиции не само у нас, но и в региона

  • китай-
  • милен керемедчиев-
  • инвестиции-
  • форум

По инвестиции от Китай България е на опашката, трябва да хванем последния влак, каза бившият заместник - министър

България има невероятния шанс да привлече китайски инвестиции не само в страната, но и в региона. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият заместник - външен министър Милен Керемедчиев.

Поводът за разговора е срещата „16+1”, за която у нас пристига огромна делегация от 700 китайски бизнесмени. Те съпровождат председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за срещата, в която участват и лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

„След 2013 г., когато започна доктрината „Един пояс, един път”, Китай измести рязко фокуса и се концентрира върху Централна и Източна Европа”, обясни Керемедчиев.

По думите досега китайските инвестиции са били концентрирани единствено в западноевропейските държави.

С изместения фокус Китай иска през гръцките пристанища да насити инфраструктурата на Югоизточна Европа и по този начин китайските стоки да пробият на европейския пазар, заяви бившият заместник - министър.

Според него срещата „16+1” е толкова важна за България, колкото е било и европредседателството ни през последните 6 месеца.

Ако се изиграят нашите картите правилно, имаме възможност да вкараме инфраструктурни проекти, които са трансгранични, и по този начин ще наситим с реални проекти нашето желание да развием Балканите и да ги подпомогнем, заяви Милен Керемедчиев.

По инвестиции от Китай България е на опашката и с най-нисък ръст, подчерта той. Даже Сърбия и Гърция имат повече инвестиции. Лидер е Унгария с над 2 милиарда евро за последните 18 г. В България за този период са влезли около 300 млн. евро, посочи Керемедчиев.

Той беше категоричен, че трябва да се води държавна политика за привличането на инвестиции в страната ни и в региона.

„Трябва да хванем последния влак. Китай иска да види държавна ангажираност във всички проекти, за които се преговаря”, отбеляза Милен Керемедчиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Най вероятно ще отидат на всякъде около нас, но не и тук.
  • 3 Реалист

    0 1 Отговор
    Айде бе, само за магистрала "Черно море" да ги навиете, пак ще е от полза. Лятото е кошмар по баирите към Бургас. А проекта за магистралата е до Истанбул. Няма само в шопето да си пият кафето в Гърция :):):)
  • 4 Пешо

    6 0 Отговор
    Хайде и този оправи България и тръгна да оправя Балканите. Само дебили ли имат достъп до властта в България?
  • 5 Расулюлах

    1 0 Отговор
    Китаиците знает колко краде тиквата и нема да дадът нищо тука