Last news in Fakti

18 Февруари, 2012 16:23 1 509 2

Георгиос Плиос: Трябва ни нов изход от кризата

  • гърция-
  • криза-
  • мерки
Георгиос Плиос: Трябва ни нов изход от кризата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция няма да излезе от кризата по начина, по който сега върви. Гърците няма да спрат да протестират. Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" по БНР професорът по социология от Атинския университет Георгиос Плиос. Според него приетите от правителството реформи са закъснели с години.

Политиците в Гърция и не могат, и не искат да извадят страната от тази ситуация. Не искат, защото политиците са част от една върхушка, която използва държавата за собствен интерес. И заради това и не могат, изказа мнение Плиос. Той е категоричен, че от началото на кризата в Гърция не е направено нищо за преодоляването й.

Въпреки това са направени много неща – намаляват се заплатите, намаляват се пенсиите, поставят се нови такси, а старите се повишават. Сметката се прехвърля на трудещите се и на пенсионерите, т.е. на обикновените граждани, а богатите не плащат нищо, отбеляза ученият.

Плиос добави също, че ако има истинска реформа в държавната администрация, това ще засегне нечии интереси.

Според режисьора Ангелос Панагу, отговорността за положението в страната трябва да е споделена. Опасна грешка е да бъдат обвинявани единствено партиите и политическата система и да бъде подценявана отговорността на обществото, смята той. Панагу е категоричен, че мерките за икономии трябва да се вземат.

Изходът е труден и не зависи само от гърците. Ако не бъдат взети централни решения от Европа, следващото десетилетие ще е мъчително. Гърция само с един вид план „Маршал" може да бъде спасена, коментира още Панагу.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате Ицо

    0 0 Отговор
    Вината е на гръцките политици,които лъгаха Европа и собствения си народ,с сега,както обикновено той,народът,ще тегли.Тези,които още не са се родили,също.
  • 2 :) :) :)

    0 0 Отговор
    бате Ицо е много готин пич . освен това винаги е компетентен по всякъкви теми :)