21 Февруари, 2012 08:34 1 811 4

Брюксел спаси Гърция

  • гърция-
  • ес-
  • евро-
  • криза
Брюксел спаси Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закъсалата Гърция получи одобрение на жизненоважния заем от 130 млрд. евро, предназначен да я спаси от фалит. Финансовите министри на Еврозоната стигнаха до  решението след 13-часови преговори в Брюксел, предаде Би Би Си.

Сделката ще осигури на Атина заем от 130 млрд. евро, с който хазната да покрие дълговете си, за да избегне фалит. Това трябва да стане до 20 март.

В замяна Гърция ще трябва да намали своя дълг до 120,5 % от БВП до 2020 г. В момента гръцкият дълг е над 160% от БВП на страната.

Новините от Брюксел веднага се отразиха на финансовите пазари и еврото отбеляза леко покачване. 

Решението бе обявено от премиера на Люксембург и председател на групата на финансовите министри на Еврозоната Жан – Клод Юнкер. Той е убеден, че в резултат на договорката ще има „много съществено намаление на гръцкия дълг“, което пък ще гарантира бъдещето на страната в клуба на държавите, които използват еврото като разменна монета.

Отпускането на заема бе дългоочаквано за Атина, но бе отлагано на два пъти в последните 10 дни, за да може Гърция да предприеме допълнителни мерки за финансова дисциплина, и те да получат подкрепа в националния парламент.

Междувременно Атина отново се превърна в арена на сблъсъци и протести, когато преди дни правителството одобри плана си за икономии. Мерките, одобрени и от парламента, предвиждат намаляване с 22% на минималната работна заплата и с 12 % на пенсиите над 1300 евро на месец. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост

    2 0 Отговор
    Ще има още една година "опа-хопа ла бузуки!"
  • 2 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    После пак заемче, съдрано и от нашите гърбове...
  • 3 DerFicker

    0 1 Отговор
    Да не ги мислим гърците! Намаляване на МРЗ с 22% и с 12% на пенсиите над 1300 евро! Минималната заплата за месечния труд на гърка вече става вместо 751 евро – 586 евро, като ще продължи да се изплаща 14 пъти в годината/източник - http://vladostoy.blog.bg/politika/2012/02/17/eto-kakyv-jiznen-standart-generira-falirala-gyrciia-na-fona-.903417/. Условията за Булгаристан са изкуствено поддържани, едно, защото традиционно липсва силно българско лоби в Европа; две, защото Гърците искат и протестират, докато българите си мълчат; три, защото фалита на Гърция значи почти срив на еврото и четири - заемите се дават срещу лихва, т.е. с търговска цел! Дори да се опрости някакво част, нека имаме предвид, че банкерите тяхното си го взимат предварително.
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Ясно ПАНДЕЛИС!Искашеми се по всякакъв начин да защитя моята
    БЪЛГАРИЯ,......НО НЕЩАТА НЕ СА ТАКА..........На стари години май
    ще се наложи да съм край ВАС там на о.ПОРУС.Ако баба ЛИГАВИЯ
    продава още къщата може и да събера необходими средства като
    продам имотите си тук в БЪЛГАРИЯ,МАКАР НА СТРАШНА ЗАГУБА!