Last news in Fakti

19 Февруари, 2012 18:42 989 2

Гърците се надигнаха срещу затягането на коланите

  • гърция-
  • протести-
  • криза
Гърците се надигнаха срещу затягането на коланите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 1500 души се събраха в центъра на Атина, за да протестират срещу големите бюджетни съкращения.

"Бедността и глада нямат националност", пишеше на един от плакатите, а на друг беше изписано на английски език: "Ние сме гърци, Меркел и Саркози са смахнати".

Днешният протест беше свикан от профсъюзите на служителите в държавния и в частния сектор в Гърция. Те поискаха от хората да отхвърлят "неприемливите искания" на ЕС и МВФ, които според тях нарушават правата на работниците и колективните трудови договори.

Това става ден преди Еврогрупата се готви да одобри нов спасителен заем на стойност 130 милиарда евро.

Новата демонстрация идва седмица след ожесточените протести, предизвикани от приемането от парламента на мерките, предвиждащи намаляване с 22% на минималната работна заплата и с 12 % на пенсиите над 1300 евро на месец.

72,7% от гърците искат страната им да остане в еврозоната, но само половината считат, че това е възможно, сочи обществено допитване.

60% от тях искат парламентарни избори незабавно или след подписването на споразумението за опрощаване на дълга. Други 30,8% смятат, че вота може де се проведе между средата на тази година и края на 2013 г.

Доверието в партиите се намира на най-ниското си ниво от 1974 г.

Опозиционната консервативна "Нова демокрация" ще спечели 19% или близо 2% по-малко спрямо декември, а социалистическата партия ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г. , се срива до 8,2%. Това е 4% по-малко от декември. Социалистите трябва да се борят за своето бъдеще след като Демократичната левица се радва на 10,1% подкрепа, а радикалните комунисти - 8,8%. Крайната левица има подкрепа от 4%, а крайнодясната партия ЛАОС ще получи 3,4% от гласовете на избирателите.

Данните показват, че очакваните през април избори ще доведат до създаването на слаб и разноцветен парламент, който няма да има политическата воля да провежда необходимите популярни реформи, които се искат от ЕС и МВФ.

Междувременно стана известно, че кабинетът в Атина се съгласил да започне на 8 март размяната на гръцките дългови облигации, държани от частните кредитори. Целта е операцията да бъде завършена до 11 март, предаде Ройтерс. Размяната ще гарантира, че действителната стойност на облигациите по гръцкия дълг, държани от частните кредитори, ще бъде намалена със 70%. Това ще позволи на Атина да получи новия транш и в края на месеца да плати част от дълговете си.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заспал българин

    0 0 Отговор
    Алооооу гърците,по-тихо че ще събудите българите.Ясно ли е?
  • 2 joro

    0 0 Отговор
    БОГОВЕТЕ СИГУРНО СА ПОЛУДЕЛИ...........................