Last news in Fakti

1 Август, 2018 14:50 1 249 11

150 000 са трайно безработните у нас

  • безработни-
  • мика зайкова-
  • инженери

В България има около 150 000 трайно безработни хора и това се дължи на много фактори, но най-основният от тях е липсата на стратегия и визия. 10 процента пък е безработицата сред младите хора. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова и допълни още, че за тази цел трябва да се търсят реформи в търговския закон.

,,Имаме много добри лекари, инженери, но за жалост поради ниските доходи те са принудени да търсят реализацията си в чужбина. В този смисъл ние не полагаме достатъчно грижи за тях, за да ги накараме да останат тук'', добави Зайкова.

По думите ѝ в България има грешна мигрантска политика и би трябвало да се търси усилено работна ръка от близки до нашата народност хора.

От своя страна изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Добрин Иванов заяви, че големият проблем на българския бизнес е липсата на работна ръка.

,,Родният бизнес трябва да се конкурира за работна ръка, макар и за момента тя да е оскъдна и недотам квалифицирана. Има структурна безработица. Друг проблем е, че хората нямат елементарни познания'', поясни още Иванов.

,,Бизнесът има своето място в образованието. Почти винаги персоналът, който е нает, минава през курс за придобиване на квалификация, така че не мога да кажа, че българският бизнес е безотговорен към бъдещите си кадри'', каза директорът на КРИБ.

,,Бизнесът трябва да погледне извън местния пазар - в чужбина. Също така считам, че трябва да се ускорят процесите за даване на разрешително за работа'', завърши коментара си Добрин Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Цаню

    10 0 Отговор
    Съгласен съм с някои неща в статията, които са споменати мимоходом.
    Най-основният фактор на безработицата била липсата на стратегия и визия. Ами, да. На мода са намацаните и "избухнали" в лицето и тялото момичета. Как да се реализира една девойка тип "библиотекарка"?!
    "Бизнесът трябва да погледне извън местния пазар - в чужбина". Хубаво погледнете в чужбина за тази същата позиция, за която си търсите човек, колко му плащат и на каква сума го осигуряват работника, при (почти) същите условия на труд!
    Или пък онова, че много добри кадри отивали в чужбина, защото доходите били ниски тук. Ами направете нещо по въпроса! Само си чешем езиците и нищо не се случва. Не, всъщност, случва се - затъваме в собстената си помия все повече!
  • 2 Коко

    11 0 Отговор
    А колко от тези трайно безработни са "интегрирани мургави братя"?

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Кирил

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Много са най вече от затънтените забравени краища на родината където от 30 години всичко тъне в разруха . Ние българският народ сами разрушихме икономиката си и обрекохме сами себе си на мизерия .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Готин ама не съвсем

    2 3 Отговор
    Ми, ще са безработни!
    До кога хората ще висят по една година, в бюрото по труда и ще получават пари от там?? Максимума трябва да е един месец, а повече само, ако си на курс и си подписал договор за работа с бъдещия си работодател! Човек, седял в къщи, повече от три месеца, губи трудови навици и свиква да живее от лъжи и подаяния!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Непознат

    6 0 Отговор
    Кой ще дойде от чужбина да работи за тези мизерни заплати,този г-н си фантазира.Когато дойде лекар и му предложиш заплата от 700 лв.кой нормален с акъла си ще работи.
  • 8 Woof

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    За да се считаш безработен трябва изрично да си се в писал в бюрото по труда. Повечето не го правят. Следователно не се водят безработни.
  • 9 българина

    2 0 Отговор
    Едни от празните и лъжливи статий,то полувин България са безработни останалите 40 процента са бедни и 10 процента крадци,това е истината за България, какво ни разправяти измислени статистики.
  • 10 ussr

    2 0 Отговор
    Ами давайте нормални заплати!Кой луд ще работи за 600-700 лв.???
  • 11 гощо

    1 0 Отговор
    За добра работна ръка трябва да се бръкнеш вджоба. За 1000лв не може да имаш каквито и да е изисквания към работещият за теб.Тай идва по милост колко да не заспи. Освен това ходенето на работа струва пари.Цял ден пребиваваш някъде където трябва да ядеш подкрепиш с кафе вода сок и т.н.За да стигнеш до това място струва пари. Тааааа към днешна дата най обикновената работа си е към 2000лв на месец инак по добре да си седя в къщи. Аееееее дерзайте правете бизнес и търсете хора.