Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 15:19 1 440 0

Да приложим знанията на практика

  • кариера за пример-
  • су-
  • студент-
  • мениджър

Какво да правим след като завършим университет? Този въпрос възниква у студентите доста преди да вземат диплома за завършено висше образование. Някои се ориентират към чужбина, други започват първата работа, която им се предлага, а не в насоката, в която биха искали да се реализират. За да може абсолвентът да реализира на практика придобитите в продължение на пет или шест години знания все по-често университетите започват да предприемат различни инициативи, чиято цел е да срещнат студента с работодателя. Подобен проект започна и Сдружението на възпитаниците на "Стопанският факултет" към СУ „Св. Климент Охридски”. Той се казва „Кариера за пример”. В него 120 завършващи студенти ще могат да се срещнат с действащи мениджъри на големи компании. Първата среща е предвидена за 28 февруари в Интерпред. На нея студентът ще може да зададе въпроси относно бизнес сферата, която го интересува, към утвърдил се експерт и да прецени към кой бранш би искал да се насочи. Мениджърите, които ще провеждат консултациите са от секторите: телекомуникации, информационни технологии, бързооборотни стоки, аутсорсинг и фасилити мениджмънт.

След това участниците в инициативата решават тестове, които им помагат да се опознаят по-добре, да оценят особеностите на своя характер и според тях да изберат професията си. Те получават и подбрани материали по темите: как да преценим кое ни мотивира, как да напишем автобиография, как да се подготвим за интервю, как да се държим по време на събеседването.

Втората индивидуална среща на завършващите с компаниите, е с цел да се очертае кариерният път на всеки студент. Тя се провежда с менджъри човешки ресурси. На този етап студентите вече са решили към коя сфера имат интерес, например счетоводство или маркетинг, и за каква позиция в компанията кандидатстват. Обсъждат се какви са следващите стъпки за реализация в този сектор, каква допълнителна информация е необходима и къде може да се намери. Разяснява се и как би могла да се подобри предварително изпратените от студента автобиография и мотивационно писмо.

Инициативата ще приключи с издаване на книга, която ще съдържа автобиографиите на студентите и информация за това какво мотивира всеки един от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА