8 Август, 2018 17:28 1 326 0

И ЧЕЗ обжалва решението на КЗК да спре сделката с "Инерком"

  • инерком-
  • кзк-
  • чез-
  • сделка

След като компанията на Гинка Върбакова "Инерком България" подаде жалба срещу решението на КЗК да спре сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, стана ясно, че и от ЧЕЗ са обжалвали решението.

За жалбата е съобщил главният финансов директор на ЧЕЗ Мартин Новак в интервю за чешката информационна агенция СТК. От ВАС също потвърдиха информацията, съобщава в. "24 часа".

Според Новак съображенията на КЗК, че сделката ще допринесе за доминантна позиция на "Инерком" на българския пазар, което ще доведе до негативни последствия за конкуренцията, са неоснователни. Припомняме, че КЗК видя възможност за монопол на фотоволтаичния пазар, където обаче "Инерком" и ЧЕЗ събират обща общност от 26 мегавата при пазар от 1043 мегава. Новак подчертава и, че "Инерком" е завела жалба отделно и действията на двете компании не са общи. Ситуацията в България ще бъде допълнително анализирана от ЧЕЗ през есента, допълва още Новак.

Става ясно и, че ЧЕЗ все още не преговаря с другия кандидат за българския си бизнес - India Power. "Засега сме се спрели на “Инерком", това е основният кандидат, победителят в надпреварата. Ако нещата се променят, разбира се, имаме и друг кандидат. Но да се говори за това днес, е твърде прибързано", заявява Новак.

Все още тече и арбитражното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през 2016 година. Не е напълно ясно на каква стойност е искът, но неофициално се говори за сума от над половин милиард евро, което е повече от стойността на сделката за българския бизнес на чешката компания - 340 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА