16 Август, 2018 21:59 5 672 11

Най-големите компании за горива: Заредени с нови сили

  • лукойл-
  • марешки

След времена на срив на цените 2017 г. беше годината на стабилизирането за българските компании на пазара на горива. Общите приходи на най-големите компании в сектора (вижте таблицата тук) са се увеличили с 2.5 млрд. лева, което е среден ръст в топ 25 от 18%.

По-големите обороти логично идват от повишаването на цената на петрола, но макар и леко, увеличение е имало и при продадените количества - с 3-4%, коментират от пазара, като на промяната на цената може да се отдадат 15%. Стабилизиране през 2017 г. имаше не само по линия на цените, отбелязва в. "Капитал". След парламентарните избори големите вериги се разминаха с плащането на тежки глоби, като Комисията за защита на конкуренцията въпреки първоначалната си убеденост не доказа картел на пазара и злоупотреба с господстващо положение на най-големия играч. Продажби на активи в България, за което заговори през юни 2016 г. президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов, не се случиха. Също след изборите позатихнаха престрелките и взаимните обвинения между президента на "Лукойл България" Валентин Златев и новия играч на пазара Веселин Марешки. А на база резултатите през изминалата година сред веригите няма големи промени, като резките спадове и ръстове се случват сред по-непопулярните за широката публика дистрибутори, вносители, производители.

Сеизмичността на горивния пазар обаче беше подновена през пролетта на тази година. С нови сили и спокойствие големите компании, членове на Българската петролна и газова асоциация, подеха старата си инициатива да се разпише нов секторен закон за търговията с горива с ненужно скъпи изисквания към малките фирми. Въпреки сериозното недоволство от страна на по-малките играчи на пазара, транспортни компании и земеделци, както и негативните становища от няколко министерства засега очакванията са, че новите секторни разпоредби ще се придвижат напред в Народното събрание с известни корекции, които да уталожат недоволството.

Задочен сблъсък тази пролет имаше и между два от основните играчи на пазара "Лукойл България" и "Инса ойл", като резултатът от него най-вероятно ще бъде видим в отчетите за 2018 г. на двете компании, участници в него. И отново тази пролет бяха отнети лицензите на големия играч на едро - "Полисан". Пазарът е в очакване и на приватизацията на активите на един от големите играчи в региона - Hellenic Petroleum, която присъства в страната през "Еко България" и Гърция вече получи писма за интерес от пет кандидата.

Големият печеливш

Лидерът в класацията на най-големите в горивата за поредна година не е изненада за никого, като това е най-голямата компания на база приходи в страната - рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" с нейните близо 5.8 млрд. лв. приходи. Забележителното тази година е печалбата на компанията, която е близо 304 млн. лв., като дружеството е първо по показателя рентабилност в сектора. Официалното обяснение, което беше разпространено още през 2017 г., когато тя за пръв път от години излезе на плюс, е, че производството е станало по-ефективно. Благодарение на инвестицията в инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, с която се увеличи производството на светлите горива - бензин и дизел, от единица петрол.

Втората по рентабилност компания е също от руската група. Това е поделението, което се занимава с доставка на горива за авиацията - "Лукойл ейвиейшън България". Едно от обясненията е в ръста на полетите през изминалата година. Второто е намаляването на участието на други играчи в този сегмент като "ОМВ България", обясняват от сектора. С ръст над средния за пазара е и трета компания от групата - "Лукойл - България бункер", която зарежда кораби.

Изненадващо на фона на увеличението на цените на горивата лидерът на пазара в търговията на едро и дребно "Лукойл България" има лек спад на проходите и ръст на загубата. В отчета на компанията това е обяснено с "редица макроикономически фактори и променената пазарна конюнктура". Приходите от основна дейност намаляват с 3%, като в отчета това се отдава на курса на долара спрямо лева и на международните цени на нефтопродуктите. Заради повечето финансови приходи общият резултат е понижение от 2%. От разбивката се вижда, че спадът е при продажбите на едро - с 6% до 1.9 млрд. лв., а на дребно, където компанията работи чрез 222 бензиностанции, има ръст. За поредна година компанията е на загуба. Тъй като само "Лукойл България" купува от свързаната рафинерия, в сектора има съмнения, че е направен избор къде да е печалбата в групата.

122% Марешки

За опонента на Валентин Златев - Веселин Марешки, изминалата година е силно успешна. От една страна, той влезе в парламента, а от друга, изгради верига бензиностанции, която предвид размерите й има завиден оборот. Веригата му VM Petroleum, която оперира през дружеството "Трейднет Варна" от края на 2015 г., е с най-голям ръст сред всички компании в сектор горива със скок от 122% на приходите. От 81 млн. лв. през 2016 г. те вече са 180 млн. лв., което я нарежда на 16-о място в сектора. Толкова са и бензиностанциите му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бокЛУКОЙЛ

    44 2 Отговор
    Свинята златев не се наяде.Р.Овч също.Да ви приседне,боклуци мръсни.

    Коментиран от #8

  • 2 пътят към Маскве

    34 1 Отговор
    Законно източване на държавата и народа.

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Tsarevets

    34 4 Отговор

    До коментар #2 от "пътят към Маскве":

    Аз затова зареждам на Марешки.Може и той да е комунист,но едни 50лв на месец си ми мостават в джоба,а не ги давам на лукоил.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "Tsarevets":

    50 са множко, 20-30 лева със сигурност.
  • 5 Гост

    31 1 Отговор
    Вальо Златев - Топ-Крадец и мутра, първа дружка на Тиквата! И продава най-големите боклуци..скъпо. БокЛукойл ми е най-поледен избор, само ако вече няма накъде
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 само да питам факти

    4 1 Отговор
    вие правите ли разлика между бизнес и работа? Защото много от ''статиите'' ви в сектор БИЗНЕС са си чисти реклами за работа с умишлено спрени коментари.
  • 8 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "бокЛУКОЙЛ":

    Къде слагаш Р. Овч.? Отдавна гербераст е на стола му в рафинерията.
  • 9 търтейчо

    1 0 Отговор
    Аз зареждам на Марешки. На седмица съм с около 12-14лв. спестяване от горива на семейните коли. Не са големи сумите, но Марешки ми е до блока и ако ги събера за месец и година ........ прави 50-60 лв. на месец и 600-700 на година .... при читав 95/газ/дизел (за мен) ..... еми дреме ми, че еди кои си правят по-малки печалби.
  • 10 грешна статистика

    0 0 Отговор
    Тези публични отчети въобще не отразяват истинското състояние на нещата. Защото те се отнасят само за отчетените пред НАП количества. И за какъв срив на цените през 2017г става въпрос, като петрола беше 25 долара за барел, а цената на литър бензин за крайния клиент пак беше около 2 лв.? Точно през този период някои фирми може би са натрупали милиарди....
  • 11 До пътя към Маскве

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пътят към Маскве":

    Каква Москва, бе матрЯл? Вагит Алекперов е евреин, а потока на източените средснва , включително и от България (което е една малка част от общата картина, имайки в предвид, че само рафинерията му във Волгоград например, е 3 пъти по-голяма от тази в Бургас) отива в Швейцария!