25 Септември, 2018 17:40 7 227 15

430 000 чиновници контролират 405 000 работещи фирми

  • чиновници-
  • бск-
  • радосвет радев

Инквизицията на средния ешалон на държавните учреждения съсипва бизнеса, категоричен е Радосвет Радев

В България има армия от 433 хил. държавни служители, които контролират 405 хил. работещи фирми. Шокиращата статистика изнесе при посещението си в Бургас председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, който тази сутрин се срещна с бизнеса, а след това и с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Радев подчерта, че голямата бюрокрация, е била основната тема на разговора му с бургаските предприемачи.

„Специфичните проблеми са тромава и инквизираща държавна администрация. Един от случаите е свързан с работата на РИОСВ, друг с Инспекцията по труда, те се повтарят и си приличат. Смея да твърдя, че държавната администрация не е готова да партнира с бизнеса. Куриозното, е че на най-високо ниво – министри, председатели на агенции декларират това нещо, но средният мениджмънт унищожава бизнеса”, каза пред журналисти в Бургас Радосвет Радев.

„Едно от обясненията за намаляване на безработицата в България е драматичният ръст на наемане на хора в администрациите. На всеки един стопански обект си има зачислен по държавен служител, което от своя страна кара всяка фирма да назначи човек, който е за връзка с „инквизиторите”. България е два пъти по-малка от Холандия, но там чиновниците са 20 хил., докато ние тук поддържаме армия за 20 Холандии”, допълни Радосвет Радев.

Шефът на БСК отбеляза, че за бизнеса голям проблем е начинът на провеждането на обществени поръчки. Парите се харчат непрозрачно, търговете се правят за „наши хора” и печелят от същите тези „наши хора”, отсече Радев.

В Бургас той е бил запознат с казуса на средно голяма компания с 200 души работници,която била изряден данъкоплатец, но определени обществени поръчки били печелени от фирми с 20 служители, които наемали подизпълнители , работещи „на черно”. „Регламентите в България не защитават почтения бизнес”, категоричен е Радосвет Радев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кобрети

    49 2 Отговор
    А добър ден....чак сега ли ви светна....
  • 2 лимонад

    30 1 Отговор
    всичко щеше да е прекрасно ако поне половината от тези държавни служители се опитваха да помогнат на бизнеса, да го консултират как да спазва правилата, да му помага във връзката с други институции, да му помага за организация на износ, организиране на мероприятия и т.н.
    Вместо това - всеки вдига раменете и вика - ти закво си дошъл? - дай Х лв.... няма да стане твоята работа.... и вместо да ти предложи вариант ти обяснява колко си тъп и че това което искаш да направиш няма решение или ти казва - не знам - оправяй се сам....
    Затова няма вече почти малък и среден бизнес. Защото фирмата трябва да има по 2-3 служители само за борба с администрацията за да е в крак с всичко и да може да се възползва от минимални данъчни облаги, както правят големите фирми.
    Също затова - всеки е направил по 10 фирми бушони - защото не знае кой бушон кога ще изгори дали заради неговото невежество, дали защото не се е преборил с дадена администрация.
    За мен това също е ужасна практика. Не трябва да има собственик с повече от 5 фирми.
    В тоя ред на мисли - реалните фирми (хора с бизнес) са много по-малко от тия 405 хил фирми представени по-горе. Представената бройка е изкуствено също увеличена заради неханието на държавата.
  • 3 ентомолог

    27 1 Отговор
    Нашествие на калинки. Неземни.
  • 4 Ууууууу

    27 1 Отговор
    ГЕРБ и герберщината уби България!
    По-жалкото е, че в очите им го казват, но боковци, цветановци не вземат мерки срещу тоя държавен апарат.
  • 5 Гого

    18 0 Отговор
    Както е тръгнало по инспектиращите ще станат милион а за държавните поръчки всеки го знае само наши хора ги печелят.
  • 6 Браво!!!

    30 1 Отговор
    Броя на чиновниците наистина е брутален!!! Това не са просто мързеливи и прости хора - това са алчни и злобни до безобразие изчадия!!! 90% от почиващите и имащи имоти в Гърция са БГ държавни служители. Трябва 50% съкращение на държавния апарат. 30% от държавния бюджет отива за заплати и офиси на чиновници, А БИ ТРЯБВАЛО ДА НЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ 5%!!! Партия ГРОБ разчита на чиновниците като основен електорат и затова тази партия трябва да се заличи!!! Гробарите не спират да увеличават броя на чиновниците и техните заплати, вместо тези пари да ги дават за развитие на бизнес, обучение и социални помощи. Стига са рекитирали работници и бизнес, за да хрантутят долнопробни чиновници!!! Трябва да се премахне данъка на БГ земеделска и фермерска продукция, на частните квартири под наем, на над 40 годишни жилища, на автобусния и влаков превоз, на таксита, на лекарства, на фитнес салони, на заплати до 1000 лева и да им махнат здравните вноски. Да махнат и Джипитата и здравните талони. С премахването на тези данъци ще могат да съкратят десетки хиляди чиновници, с което ще се спестят 5 милиарда на бюджета, плюс още 5 милиарда корупция. Така ще има 30% намаление на храни и услуги в най-важните сфери!!! Да увеличат данъците на добив на суровини, химична индустрия, заведения, 3-4-5 звезди хотели, цигари, алкохол, на луксозна техника и облекло, на козметика и прочие. Как може едни китайски обувки да струват по-малко от 1 килограм свинско месо??? Това е гавра с бедните!!!!
  • 7 Хасанчо

    18 0 Отговор
    Електорат от изедници. Едните на помощи и не плащат нищо , а другите били администрация. Общо около 1мил. и 200 хиляди кърлежа. Що да не им дигнат заплатите след като за работещите са данъци,застраховки ,санкции ,акцизи ,винетки, два пъти за нищожна пенсия ,сега и две -три плащания за здраве . За тях са и ментета трудови договори ,лъжливите графици за работа , я взел отпуска ,сакън да не се разболееш ,че ще умреш от глад. Какво ли още не... Да живее Българската партийна система ,партийна администрация и партийна циганизация . После онея как ги избирали от любов и вяра в обещаното.
  • 8 Комбайнера

    14 1 Отговор
    За това ли е задръстването в петъка? За малка и бедна държава са множко толково много лапачи във века на компютрите.
    Но те са гарантираните гласоподаватели за шефа си .
    Да си чиновник на държавна ясла е най сладкото нящо в бг.
    А ТРЯБВА ДА СА ОКОЛО 90,000 човека.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българина

    2 12 Отговор
    този както винаги лъже, бройката на държавни, общински и държавни в общинска администрация към края на 2016г са 137 000 хил! в холандия 17 млн души и са 116хил, но без местната която е сериозна част, още толкова, представете си какъв човек демагог е начело и какви глупости говори, 22 хил са администрацията само на две общини. 815 хил са цялата публична администрация с учителите ... в холандия, тоя приказва пълни глупости. тази цифра която казва е с армия военни и лекари учители и т.н.... все едно да каже че от 2 литра мляко излиза 2 кг сирене! но като знаем как функционира бизнеса му на магия всичко е възможно в главата на този разбирач
  • 11 Мдааа

    16 0 Отговор
    Познавам чиновници, които са ми казвали, че по-добро от държавата работа няма. Лапането е жестоко
  • 12 Усмивката

    6 1 Отговор
    Голямото крадене на определени фирми близки до властта ГЕРБ.Едната в Бургад е Б.........кс.
  • 13 Ядеитн

    4 0 Отговор
    Ех, какъв мерак ми е да ми дадат едно 15-20 чиновника, че да ги изкарам на къра и да им препотя дирнико! Да видат лесно ли са вади ляба! И на учени компютърджийчета съм навит! Едно време имаше бригади - учен, не учен, чиновник, доктор - нема лабаво - фащаш кирката, лопатата, мотиката и под строй по обектите.
  • 14 Истински антикомунист

    0 0 Отговор
    Факт! Иначе са голеги "анти"комунисти те и подкрепящите ги.
  • 15 babaqga

    0 0 Отговор
    Холандия обяви драстични съкращения на държавни служители, които започват от 2018г. Евростат е Соц. структура ...