Last news in Fakti

21 Декември, 2022 18:51 2 812 10

БСК: Не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата

  • бск-
  • минимална заплата-
  • мрз

Определянето на размера на МРЗ трябва да се основава на критериите, заложени в Директивата и Конвенция № 131 на Международната организация на труда

БСК: Не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата - 1

Българска стопанска камара (БСК) призова депутатите да отхвърлят законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се определя различна за всеки минимална работна заплата. Вчера народните представители приеха брутна минимална заплата в социалната комисия.

Предлаганият законопроект според БСК противоречи на изискванията на Директива 2022/2041 относно адекватните минимални работни заплати, тъй като изключва социалните партньори от процедурата за избор и прилагане на критерии за определяне на равнището на МРЗ. Освен това ги изключва от процедурата за избор и прилагане на ориентировъчните референтни стойности за оценка на адекватността на законоустановените минимални работни заплати, смятат от камарата.

Добавят и още два аргумента - че текстът ерозира ролята на социалните партньори по ключов за тях въпрос и напълно елиминира всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на чл. 5 от Директивата.

"Автоматичното увеличаване на МРЗ на база на увеличението на средната работна заплата в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на сивия сектор, доколкото се губи връзката с икономическите реалности и производителността на труда. Налице са съществени регионални различия, както и различия между отделните сектори – необосновано увеличаване на МРЗ ще затрудни допълнително предприятията в райони, в които равнищата на заплащане като цяло са ниски. Затова са необходими критерии, които да отчитат различни фактори – както икономически, така и социални", смятат от БСК.

Определянето на размера на МРЗ трябва да се основава на критериите, заложени в Директивата и Конвенция № 131 на Международната организация на труда. Механизмът трябва да бъде договорен от работодатели, синдикати и държава, чрез механизмите на тристранното сътрудничество, смятат още от камарата.

"Няма и няма как да има изискване на европейска директива за съотношение на МРЗ като 50% от средната заплата, доколкото ЕС няма компетентност в областта на заплащането на труда", гласи позицията им. Припомнят също, че средното съотношение на МРЗ към СРЗ за 22 държави членки на ЕС, прилагащи МРЗ в предишни години, не надвишава 41%.

"Българската стопанска камара заявява готовността си да инициира разговори със службите на Европейската комисия и Международната организация на труда в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в областта, подкопават и обезсмислят социалния диалог", пише още в отвореното писмо на БСК.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц тц

    26 0 Отговор
    Всъвсем ни взеха за мезе...от увеличение се оказа намаление.Чиста предколедна гавра.По-добре нищо да не гласуват там.
  • 2 Тъп Чо

    22 0 Отговор
    БСК, обобщено предлага, да има минимална заплата за държавата София и минимална заплата за България. Това е техния извод за различията в развитието на регионите. Иначе ще забогатеят селяните от България, а те не работят достатъчно.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 0 Отговор
    Ако оставят на БаСиКапотите
    Ще трябва да им плащаме , че им работим ‼️
  • 4 позеленял

    25 0 Отговор
    на тия глупостите са безкрайни , 1000 лв минимална заплата е условието за да ви има изобщо
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Простичко... Чичо Бизнес трябва да плати на бай Работник толкова, че да може последния да си купи произведеното от него...иначе чичо фалира. Да, ама не, защото чичо Бизнес си има леля Банка която да му бута гювеч и двамцата заедно притискат дядо Правителство.... да тегли заеми за да ги дава за социални мероприятия, и нови заеми заради лихвите, И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА... В „ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ“ това се нарича „Срастване на производствения и банков капитал...“
  • 6 А на кой е работа???!!!

    15 2 Отговор
    На работодателя ли???!!!.Мръс ници до л ни всички сте за аси мили ране!
  • 7 Чочо

    19 0 Отговор
    Ако ,чакаме от работодател.....
    ще има да чакаме.
  • 8 леле мале

    11 2 Отговор
    Всичко живо възстана щом се предложи нещо добро за хората.
    Как няма срам в работодателите.
    Да им работиш като роб за жълти стотинки е най-малкото неморално. Чух разни съвети, който иска повече пари да работи на две-три места. Ами те на основната работа ни вземат здравето, как да работиш още. Физически не се издържа. Дошло е време, човек да съжалява, че има жена и деца. Когато си сам е лесно. Никой не те задължава да живееш .
  • 9 Реалист

    5 1 Отговор
    Минималната заплата в страна членка на европейския съюз трябва да бъде,толкова колкото е в евр.съюз.Ако работодателите си правят оглушки то и даначната ставка трябва да се промени като се премахне плоския данък и нещата ще си дойдат на мястото си.В европейския съюз България има най-ниския данък печалба което е 10% рай за псевдобизнесмени.Тоест мафията си има държава и си прокарва такива закони които работят за тях.
  • 10 Петър

    4 0 Отговор
    БСК, кой да определя минималното заплащане, ако това не е Държавата? Обратното означава, че няма такава! Феодализма и робството явно ви влече, но ще ви обезглави! Фактологията, по коментара ми е налична във всеки един учебник.