Last news in Fakti

5 Март, 2012 21:41 1 942 0

Продължават протестите на миньорите в Мадан

  • миньор-
  • мадан

Вече трети ден миньорите в Мадан протестират. Работниците са принудени да търсят изход от утежняващата се ситуация в дружеството, която продължава повече от две години.  В отворено писмо трудещите се  от „Горубсо-Мадан“ АД искат съдействие от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, омбудсмана на Република България Константин Пенчев,  както и от министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов и  на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, от която се плащат 60%, въпреки че става въпрос за подземни работници. От половин година се изплащат 60% от на работниците и служителите, като изоставането след всеки месец става все по-голямо.

„Със сигурност „Горубсо-Мадан” АД е единственото рудодобивно дружество в България, в което размерът на работната заплата е недопустимо нисък, имайки предвид пазарните цени на основните суровини добивани в нашето производство. Всички останали дружества от бившето „Горубсо” в момента, може да се каже, че работят добре: „Рудметал” АД – гр.Рудозем, „Горубсо-Лъки”, „Горубсо-Златоград”, „Горубсо- Кърджали” се развиват като дружества и проблеми с работните заплати и условията на труда въобще не се коментират в публичното пространство. За разлика от тях „Горубсо-Мадан”АД през последните няколко години е раздирано от стачки и недоволство на хората, от нередовно изплащане на заплати и лоши условия на труд, спиране на ел. захранването, поради неизплащане от собственика на изразходваната електроенергия и др.“, посочват миньорите в откритото писмо.

От няколко години не им е раздавано работно облекло, ботуши, лампи. Всички работници си закупуват със собствени средства работното облекло, както и резервни части за оборудването и машините, с които работят, разкрива радио „Дарик”.

Миньорите настояват да се преразгледа изпълнението на  концесионния договор и в случай на необходимост да се предприемат действия, довеждащи до гарантиране интересите на държавата, работниците  и населението на Община Мадан.

Потърпевшите смятат, че собственикът не е в състояние да управлява предприятието, да осигури безопасността и здравето на работещите, да изплаща редовно заплати и осигуровки и всички задължения към държавата. „Икономиката на цялата община е блокирана вследствие на ниските /минимални/ заплати и тяхното нередовно изплащане. Подобно нещо е недопустимо за държава членка на Европейския съюз при условие, че предприятието работи и генерира значителен финансов ресурс“, се посочва още в отвореното писмо.

„Този отрасъл е бъдещето за развитието на Община Мадан, а в същото време сегашният собственик Валентин Захариев е оставен безконтролно да се разпорежда с държавния ресурс, съдбите на хората  и бъдещето на Община Мадан. Оказва се обаче, че до момента държавата е безсилна да се справи с подобни безотговорни хора като сегашният собственик на „Горубсо-Мадан” АД“, се казва още в писмото.

Многобройните проведени стачки  през изминалите години не са довели до решаване на проблемите, заявяват работниците, които твърдят, че за това са били  заплашвани с уволнения, самоотлъчки,  намалени  заплати. А на работниците, които са напуснали по чл.327 от КТ, не се изплащат полагащите им се заплати. Хората са принудени да работят за 150 лева под земята, вследствие на което на практика  са лишени от нормален  достъп до здравеопазване, образование  и дори до нормални условия за живот и развитие, заяви председателят на стачния комитет Румен Каров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА