Last news in Fakti

9 Март, 2012 10:55 789 0

Гърция постигна споразумение с частните кредитори

  • гърция-
  • дълг

85,8% от частните кредитори ще участват доброволно в опростяването на гръцкия дълг, съобщават световните медии.

Срокът изтече в четвъртък вечерта и постигната договорка отваря пътя финализиране на сделката до 20 март. Атина се нуждаеше от 75% съгласие, за да прокара споразумението.

По-късно Еврогрупата ще разгледа въпроса за колективно действие, с което може кредитори, които не са се включили доброволно, да бъдат задължени да отпишат дълга на Гърция.

Предварителните разчети показват, че близо 172 млрд. евро от 206 млрд. евро задълженията на Атина ще бъдат отписани. , които са 206 млрд. евро.

Ако бъдат активирани клаузите за колективно действие, а това ще се реши на телеконференцията на финансовите министри от Еврозоната, процентът на участие ще възлезе на 95,7 на сто.

Самата замяна на старите облигации с нови ще се извърши в понеделник.

Постигането на споразумението за дълга е условието Гърция да получи втория спасителен пакет от 130 млрд. евро.

Същевременно стана ясно, че правителството в Атина неочаквано ще получи и 80 млн. евро от германската компания "Сименс". Тя постигна споразумение с Атина по скандала за даване на подкупи на гръцки държавни служител


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА