Last news in Fakti

7 Март, 2012 11:11 1 237 0

SocGen, Generali и UniCredit ще участват в преструктурирането на дълга на Гърция

  • гърция-
  • сделка-
  • дълг
SocGen, Generali и UniCredit ще участват в преструктурирането на дълга на Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франската банка Societe Generale и италианските застрахователна компания Assicurazioni Generali SpA и финансова група UniCredit SpA смята да участват в преструктуриране на дълг на Атина, съобщава агенция „Блумбърг“.

Според официалните данни от края на 2011 г. Generali държи гръцки държавни облигации за 2,95 млрд. евро, UniCredit -540 млн. евро, Societe Generale — 1,06 млрд. евро.

На 6 март най-големите банки в Греция се съгласиха на предложената им правителството сделка за „подстригване на дълга“.

В понеделник други 12 големи инвеститори се съгласиха също да участват в сделката. Сред тях се открояват имената на Commerzbank и Deutsche Bank, френската BNP Paribas, гръцката National Bank of Greece и Eurobank EFG, така и ING Bank, Intesa Sanpaolo SpA, но и германската застрахователна компания Allianz и френскаат Axa SA.

Преструктурирането на дълга на Гърция ще се състои, ако в него участие вземат най-малко 75 % от частните инвеститори. Заявки за участие могат да се подават до 8 март вечерта, като сделката трябва да се реализира до 20 март.

Ако тя се провали Гърция я очаква неконтролируем фалит, който според Международния институт за финанси (IIF) може да нанесе на Еврозоната вреда от 1 трлн. евро.

Според експертите на IIF, ако частните инвеститори не се съгласят на сделката, Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще понесе значителни загуби на фона, че институцията е вложила в спасяването на Атина 177 млрд. евро. Освен това ще е нужна и допълнителна помощ за Ирландия и Португалия, за да се защитят от влиянието на Гърция.

При този сценарии за следващите 5 години ще са необходими нови 380 млрд. евро. При фалит на Гърция ще трябва да се извадят други 350 млрд. евро в подкрепа на Испания и Италия. Само разходите за рекапитализация на банките при този сценарий се оценяват на 160 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА