Last news in Fakti

11 Октомври, 2018 08:45 11 825 73

Вълна от фалити в Турция

  • икономика-
  • проблеми-
  • турция

Все повече турски фирми - и малки, и големи - са принудени да обявят несъстоятелност

Вълна от фалити в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

"Първата ни грешка беше, че през 2013 взехме кредит в размер на 9,5 милиона долара. Никога не сме предполагали, че съотношението между валутите някой ден ще стане толкова неблагоприятно", казва Мурат Кашъбеяз, председател на управителния съвет на известната верига ресторанти "Кашъбеяз". Компанията се видя принудена да обяви фалит, защото не бе в състояние да изплаща дълговете си.

"Кашъбеяз" не е единичен случай. Стотици фирми в Турция споделят същата съдба. През последните 10 години голям брой турски предприемачи се поддадоха на изкушението да вземат кредити в щатски долари. Само че в края на лятото турската лира се обезцени силно спрямо долара и всички, които имаха да връщат дългове в американска валута, бяха застрашени от фалит. За да го избегнат, сега все повече от тях обявяват несъстоятелност.

Процедурата е следната: между длъжника и кредитора се сключва нов договор, в който кредиторът се отказва от част от отпуснатия заем, а длъжникът поема задължението да гарантира с цялото си налично имущество, че ще изплати остатъка от дълга. За да се стигне до преоформяне на дълга, длъжникът трябва да подаде молба пред съда. Съдът обаче може и да прецени, че фирмата на длъжника не отговаря на необходимите изисквания за подобно предоговаряне. В такъв случай на него не му остава нищо друго, освен да обяви фалит.

В последно време множество фирми от различни сектори на икономиката и от различни краища на страната обявиха несъстоятелност. Сред тях са и търговски марки, които имат важно значение за турската икономика - например най-големият производител на пилешко месо в Турция или пък огромни концерни за търговия на дребно, разполагащи със стотици филиали.

Колко фирми са подали молби?

Няма официални данни за конкретния брой на фирмите, които са подали молба пред съда за разсрочване на задълженията. Предполага се обаче, че техният брой надминава 3000. По всяка вероятност до края на годината той може да нарасне до 7000.

Орхан Туран е председател на Турската конфедерация за предприемачество и бизнес (TÜRKONFED), която обединява над 24 000 индивидуални членове и близо 40 000 фирми. Той казва, че Турция и друг път е преживявала икономически кризи - като тези през 2001 и 2008 година. Никога досега обаче не бил виждал подобна вълна от фалити. Според него, малките фирми са гръбнакът на турската икономика. Затова той е на мнение, че би било добре именно малките предприятия да ползват с предимство мерките за подкрепа. "Поддържаме постоянен контакт с всички наши членове - като се започне от най-малките магазинчета и се стигне до големите концерни. Всички те са засегнати от едни и същи проблеми. Много сме загрижени от това, че броят на фирмите, изпадащи в несъстоятелност и във фалит, явно ще продължава да расте".

Орхан Туран обръща внимание на факта, че в ЕС големите компании, които купуват стоки от по-малки фирми, са длъжни да погасят задълженията си към тях в рамките на 30 дни. "В Турция обаче дълговете трябва да се погасят в срок до 90 дни. Много от малките фирми не са в състояние да чакат толкова дълго, за да си върнат парите. Тук е редно да настъпи някаква промяна", казва той. Той добавя, че освен това фирмите, които са задлъжнели в чужда валута, не са в състояние да правят големи покупки, защото промененият валутен курс ги е изправил пред големи предизвикателства.

Съдилищата са претоварени

Според проф. Хакан Юзелтюрк от Юридическия факултет на университета "Йедитепе", многото съобщения за несъстоятелност и фалити са най-верният показател за това, че турската икономика стагнира.

"Хиляди фирми обявяват неплатежоспособност, за да предотвратят фалита си. Вече има планини от молби, които трябва да бъдат разгледани. Това натоварва съдилищата", казва професорът. А ако съдилищата нямат достатъчно време да разгледат подробно молбите за обявяване на несъстоятелност и ги отхвърлят на бърза ръка, на фирмите няма да им остава нищо друго, освен да обявят фалит. Така може да се стигне до нова вълна от фалити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСссс

    74 6 Отговор
    Га ядохте кифтаци не ривахте!!
  • 2 mediator37

    75 8 Отговор
    Га Ердоганя се блещи на евреите зехтин му капеше на сърцето, сега паламарката я хапе обикновения резняк.
  • 3 Реалист

    61 10 Отговор
    "Ердомуз е нашия икономически бог а зет му Албайрак неговия пророк". Скоро цял пуйкистан го чака същото - фалит и хиперинфлация.
  • 4 позната картинка

    36 4 Отговор
    Тъжна история,ама турците и те много я направиха....
  • 5 Ушанков

    40 40 Отговор
    Не е хубаво, но който се хване с руснаците затъва. Примери колкото щеш. Бившият соц. лагер, Сев. Корея, Венецуела, Куба...

    Коментиран от #12

  • 6 Скункс

    46 9 Отговор
    Алооо, Иван4о,Синанчо,Хасанчо,къде сте бе,хюмнета? Кво стана с прехвалената ви Турция,нещо лапнаха дървото и това е само началото!?!

    Коментиран от #17, #20, #61

  • 7 Гост

    61 6 Отговор
    Започна се! А още не е настъпил падежа на милиардите кредит.
    Не знам само кой ще го спасява мустакатия, след като се отказа от МВФ. Най- жалкото е, че народа ще го отнесе,а Ердоган и фамилия ще трупат още милиарди.

    Коментиран от #10

  • 8 Пламен

    18 34 Отговор
    Тръмп съсипа този свят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Скункс

    42 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ами така им се пада като са глупави и си траят,а този Ердомуз трупа милиарди в долари,че и дворец си строи човека,мисли си да живее поне 1 век.
  • 11 Анти галфон

    22 10 Отговор
    Те имат долари, а ние нашия Аллах
  • 12 ЗЕВС

    27 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ушанков":

    Не затъва този, който е с Руснаците, а този, който е против Американците!
  • 13 Скункс

    37 9 Отговор
    Къде сте бе,верни поддържници на Ердомуз?? Иван4о,Хасанчо,Синанчо,нерде сен,бре,домузлар???
  • 14 ЕРДОМАН

    10 31 Отговор
    БАЙ. ЕРДО ПАК ЩЕ СЕ ОПРАВИ ,НАБЛЮДАВАЙТЕ И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ .
    ТОВА Е ВРЕМЕННО И ЩЕ ОТШУМИ, Е ЩЕ ИМА И ФАЛИРАЛИ ФИРМИЧКИ.
    НО ЧОВЕКА ПУСКА НОВИ ГОЛЕМИ ФИРМИ , КОИТО ЩЕ АНГАЖИРАТ МНОГО РАБОТНИЦИ - например новото летище .

    Коментиран от #15, #26

  • 15 Скункс

    22 5 Отговор

    До коментар #14 от "ЕРДОМАН":

    Вчера бях в завод EGO в Ергене Турция.До обяд пред портала чакаха много мъже и жени да кандидатстват за работа,ама работа йок.

    Коментиран от #24

  • 16 Дурхан

    27 2 Отговор
    Бил съм в Кашъбеяз ..много елитни и вкусно готвят..но въпроса е защо ресторант с доходи в турски лири взима кредит в долари?!...глупава грешка на финансите

    Коментиран от #27

  • 17 Хасан

    7 23 Отговор

    До коментар #6 от "Скункс":

    Тираджия ли си ?за стока ли беше??...много е тъпо да обяснявам на тираджии

    Коментиран от #19

  • 18 Дурхан

    17 5 Отговор
    Редакцията ,искаме свобода на словото за Хасан...Хасан едно време се бореше за свобода на словото срещу комунистическия режим..
  • 19 Скункс

    21 10 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Не бях за стока,напротив,докарах им материали от Швейцария,та да има с какво да работят.Анладън мъ?

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    9 20 Отговор

    До коментар #6 от "Скункс":

    Ако Ердоган крадеше милиарди защо да строи атомни централи,турски поток,мостове,летища,болници,университети,аутобани

    Коментиран от #28

  • 21 Дурхан

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Скункс":

    Сигурно последната пратка ...сега тече процес на преструктуриране на икономиката от вносна на експортна...това което им докара ще е по скъпо,дървения материал от БГ ще е по скъп..
  • 22 Скункс

    14 3 Отговор
    Вижда се колко напредна, всичко е замръзено,започнаха фалитите,чети повече.
  • 23 Скункс

    22 4 Отговор
    Ердомуз тръгна да се прави на велик пред акулите,ама бързо му показаха че е само 1 хамсийка.

    Коментиран от #29, #58

  • 24 Бюро по труда

    25 4 Отговор

    До коментар #15 от "Скункс":

    Синан,Хасан и Ivan4o също са на опашката пред завода.Следобяд се връщат с подвити опашки и започват да тролят за някоя лира. :)

    Коментиран от #25

  • 25 Скункс

    19 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бюро по труда":

    Абе прав си,май ми се мернаха там тримата глупаци!!
  • 26 гост

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "ЕРДОМАН":

    Докато чакате такива като Ердоган и Путин да "пускат" фирми , се ще сте си в мизерията и олигофренията !!! Не е крайно време да проумеете , че бащицата "управник" е най-сигурния път към калта ??
  • 27 гост

    24 4 Отговор

    До коментар #16 от "Дурхан":

    Ами щото лихвата в долари е два три пъти по-ниска , икономисте !!! Обаче после идва някакъв идиот и почва да се прави на "Аллах" и работещите хора го духат , щото той трябва да си начеше комплекса за величие !!! Същото го гледаш и в северния му "брат" !!!

    Коментиран от #30

  • 28 гост

    19 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Ами щото от държавни поръчки се краде най-много и най-лесно , какво се правиш на слабоумен !!! Що не пробваш да крадеш от 20-30 милиона дребни търговци , да видиш можеш ли ги обиколи само , да не говорим да не се разчуе !! Отделно си чеше комплекса за величие , ама сега така ще му го начешат , че ще си смени името и ще се скрие на другия край на света !!!

    Коментиран от #31

  • 29 Дурхан

    12 14 Отговор

    До коментар #23 от "Скункс":

    Сега разбра ли защо те накараха да си продадеш заводите на скрап,защо си затвори военно пронишления комплекс,защо си затвори Аец,защо си продаде военната техника??????за да станеш колония..а Турция от колония с Ердоган си извоюва независимост

    Коментиран от #32

  • 30 Дурхан

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Взимаш си уж ”евтин ”кредит в долари и ставаш зависим от тия които ти го отпускат
  • 31 Хасан

    9 20 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Това не е комплекс за величие ами генотип ..всеки турчин си го има..като другите имоерски народи Русия,Сащ,Германия,Франция...българина не може да го разбере това имперско самочуствие
  • 32 Скункс

    31 4 Отговор

    До коментар #29 от "Дурхан":

    Правилно,Турция е"независима",само дето има 466 милиарда долара външен дълг.Ашколсун Машаллах!!.

    Коментиран от #33

  • 33 Хасан

    6 19 Отговор

    До коментар #32 от "Скункс":

    Първото не е толкова...второто има разлика между държавен и частен дълг....държавния дълг е най ниския в Европа,дълга на семействата са с най ниски в Европа....дългът е на частните фирми и финансови учреждения....значи те можеха свободно да си рефинансират дълга с нови заеми ,което и правеха успешно ,но тука се намесиха рейтинговите агенции и понижиха рейтинга и по такъв начин рефинансирането стана скъпо и трудно....но Турция използва други източници ,страни с много пари ..Катар,Кувейт,Китай ..и ще си пренасочи кредитите натам ...натиска срещу лирата ще има негативен ефект върху Ееропа ...вече в Германия се усеща ...има силен спад в износа на коли ,техника,продукция

    Коментиран от #35

  • 34 Vuicho Vanio

    11 4 Отговор
    Ами естествено че ще фалират . компании които са създадени и функционират на кредит се ползват именно за да фалират, когато нещата си еб*т мамито, а голямата фирма оцелява и търси нови методи. За малките фирмички обаче е пагубно. Този финансов финт се ползва и когато някой иска да разчисти пазара от дребните и средни търговци които си мислят че са стигнали до някъде.

    За това най-дборе по гръцката система - взимаш 15 трилиона в кредит и никога не ги връщаш, не може да фалираш, щот ти си реално фалирал и всичко си идва на мястото
  • 35 Скункс

    14 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Вярвай си.Германия специално има пазари навсякъде,дори и в USA,където е много стилно да караш Мерседес или BMW.

    Коментиран от #39

  • 36 Гост

    9 0 Отговор
    Помпайте момчета, да стане на парчета. Вечен ръст няма който каквото и да ви говори
  • 37 Гост

    14 1 Отговор
    Абе да се спасяват, ние да гледаме нас си - само да не ни развързват от еврото, че ако се погледне при нас сигурно над 50% от кредитите са обявени в евро с план в евро. Ако утре кажат - няма валутен борд няма 2 лева да са 1 евро ами ще отидем при съседите на 5 и ще потънат много гемии.
  • 38 Скункс

    21 2 Отговор
    Спада на износ от Германия е единствено към Турция щото турците вече не са платежоспособни,ама ти гледаш едностранно и избирателно защото си заблуден.

    Коментиран от #40

  • 39 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "Скункс":

    Прав си но чичо ти Дони мрази немски коли ...дразни са от шоурумите на немски коли по Ню Йорк....а Турция е втория по големина пазар на немски коли и сега те са скъпи и ще загубят пазарен дял ..коли които се произвеждат в Турция ще ги изместят

    Коментиран от #51

  • 40 Хасан

    10 10 Отговор

    До коментар #38 от "Скункс":

    Аз се старая да гледам обективно и то от българска гледна точка...голям растеж за Турция значи по голям експорт на България към Турция.дървен материал,стр.материали,храни и др. Евтина турска лира по малко турски туристи ибинвестиции към България...хаос в Турция значи бежански натиск към България

    Коментиран от #42

  • 41 Отново манипуратори

    13 1 Отговор
    .....всички, които имаха да връщат дългове в американска валута, бяха застрашени от фалит... Доста манипулативно. Значи тези дето са взели кредит в евро са ОК ? Смях.
  • 42 Скункс

    15 2 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    До вчера друга песен пееше,сега обърна плочата,що така?Нали непрекъснато хулеше България и обиждаше българите,а??

    Коментиран от #44

  • 43 стоян георгиев

    15 1 Отговор
    очакваното се случва,за съжаление сметката ще я плати обикновенния човек от турския народ,но глашатаите като хаснанчо и синанчо въобще не изпитват вина за това.абе клепоушковци нали щеше да е супер бе?нали султана ви щеше да води самостоятелна политика ,а вие турците да преяждате с овчи кифтета?сега седите в геурска българия на сянка и продължавате да подстрекавате сънародниците си отатък границата да потдържат ненормалника и да мизерстват!!!лошото е че пак и по нас ще удари,щото като видят зор и тва че са взели максимално грешното решение турците ще предизвикат серизни разправии в страната си,които ще се отразят и на нас.

    Коментиран от #45, #48, #53

  • 44 Хасан

    15 2 Отговор

    До коментар #42 от "Скункс":

    Никога не съм хулел България ..но разбира се че хуля туркофобите в България...нека да има повече туркофили в България и българофили в Турция

    Коментиран от #46

  • 45 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Няма страшно...репчат се,репчат се и накрая ще седнат да се разберат...2/3 от Истанбулската фондова борса са западни фирми и то сериозни ...така че като си вземат някаква аванта всичко ще се оправи
  • 46 Скункс

    12 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    А ти от кои си? Отговори на себе си,аз те знам че си българофоб и мразиш всичко българско с изключение на БГ паспорта си.

    Коментиран от #47

  • 47 Хасан

    8 6 Отговор

    До коментар #46 от "Скункс":

    Аз обичам и уважавам само българите които уважават турците и мюсюлманите ...а не тия които нас ни мразят ..обвиняват нас за всеки свой житейски,семеен,национален неуспех

    Коментиран от #50, #52

  • 48 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Не разбирам какво лошо има в това един лидер да си води своя,независима политика?!защо трябва да правим ”Сащ отново велика”,или пък Русия отново силна

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Скункс

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Много си лицемерен.Аз имам познати в Хадъмкьой,винаги им нося неща от България които те си поръчват,но това не ти пречи да ме обиждаш, както правиш
  • 51 87965

    11 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Турция била втория по големина пазар на немски коли - хахахахахахахаха

    Това Китай, това САЩ, това ЕС - всичките купуват в пъти повече при това във валути които не се обезценяват с 25% годишно
  • 52 ссссссс

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Никой тук не мрази турците. Просто се опитваме да обясним на глупаци като теб че ще гризнете дръвцето благодарение на грижовното управление на султана. Ти си фантазирай че нещата са добре, ама тя фантазията затова се нарича фантазия!
  • 53 стоян георгиев

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    абе убавец,ти не разбра ли че бизнеса е там където има почва за него.тои не остава на инат някъде където му се дървят султани и царе.ще се разберат само ако обесят ердоган,щото тва е условие номер едно на бизнеса.и семо да ти кажа сериозните фирми са със сериозни намерения,особено по първа точка!
  • 54 стоян георгиев

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    лидер които превръща страната си в кочина няма как да бъде хвален ,особено от хора дето не живеят във въпросната страна.ти уж си против туркофобите ,а всъщност си туркофоб на квадрат с подкрепата си за ердоган,човека които прецаква турция и турския народ в желанието си да бъде новия турски султан!

    Коментиран от #59, #60

  • 55 Насран Синан

    7 7 Отговор
    Ей турчолята имали и професори, че и университет, тя икономиката им затова е много добре сега.
  • 56 Кико

    6 2 Отговор
    Края на диктаторите е един (1)
    Жалко за стадото!
  • 57 Иван

    8 1 Отговор
    Явно фараон Цветан Василев е забегнал от Сърбия в Турция и е приложил някои от схемите на пирамидата КТБ!
  • 58 Yavuz

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Скункс":

    Ердоган само фирмите на вашия лихвар ги изкара от строя ,сега само може да лаете.
  • 59 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Аз не мога да те разбера ..човека просто си гони интереса на своята страна ..какво лошо има в това??..Сащ не му продава Патриот и затова си купува С 400 по евтини и по качествени от Русия...

    Коментиран от #63

  • 60 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Французина ,гърка,българина като остане гладен и е в криза почва да си псува държавата ,да пали,да граби ,да плячкосва...но руснака,турчина когато е в криза още повече се сплотява ,помага си ..

    Коментиран от #64

  • 61 Целуни ми резачката

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Скункс":

    Спокойно,Тази Турция толкова кризи е преоделяла и тази ще мине.Само даго махнат тоя Ердо.Ама ние какво ще правим със тези наши боклуци,мисли по тази тема!
  • 62 bauman

    5 2 Отговор
    Въпреки всичко ,турците в южната съседка , живеят и разполагат повече от българите ,а тука и ЕС не може да помогне,но мързела е явно е в генома на Алековия герой...
  • 63 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    човека прецака съдебната система на турция,парламента,изпълнителната власт, медиите,училищата,армията,скара се с всички турски съюзници и ти неможеш да разбереш????!!!!ракетите нямат нищо общо ,те просто са капката дето преля чашата и дадоха повод на американците да го сритат,след многоброините му провокации,целящи именно това.ердоган иска изолирана турция обградена с врагове за да може да се изживява като месия!знаеш ли хасанчо кво е месия?

    Коментиран от #67

  • 64 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Хасан":

    хахахаха ,сега ще видиш кво сплотяване я чака турция.ти явно знаеш за турция само от турските новини на ердогановите медии.турция хасанчо е наи-разединената страна в нашите ширини.в турция от една страна са ердоган и умерените ислямисти,от друга страна са краините такива в различните им форми като почнеш от ухабитите минеш през ал каида и стигнеш идил,от друга страна са кюрдите ,от друга са кемалистите и не на последно място краините турски националисти и турците комунисти.всички тези групи воюват една с друга на живот и смърт ,сега в каламбура ще си помогнат много .

    Коментиран от #66

  • 65 Бай вую

    3 0 Отговор
    Хасанчо философа да върви да оправи работите в турция ,тук няма да липсва на никого.
  • 66 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Значи във всяка страна си има разни течения,идеологии и при демокрациите това е нещо нормално....в Турция има даже и един кмет комунист спечелил на избори в един малък град...всяка идеолигия е свободна стига да не използва и проповядва насилие както е случая с ПКК,ФЕТО и ДАЕШ..

    Коментиран от #68

  • 67 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Виж сега ти като българин от 25 г си в западната система а турчина от 1955 г е в НАТО...и в западната система има такива дрязги,прецаквания. Не е като при руснака ”тъй вярно ” за всичко

    Коментиран от #69

  • 68 742742

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хасан":

    Хасане, дай да сложим по едни 100 лева - аз казвам че след една година икономиката на Турция ще е по-зле, безработицата ще се е покачила а лирата ще е паднала.

    Ти ще участваш ли - обаче залози в лири не приемаме.
  • 69 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Хасан":

    хасанчо тук не става въпрос за различни течения,а за воюващи помежду се групи с аболютно непримирими различия.всяка група има военни крила и е готова да убива от другата ,а и го е правила многократно.кюрдите трепат турци,турците трепат кюрди,ислямистите трепат всички други,комунистите имат свои терористични групи,сивите вълци също,кемалистите видя кво направиха при преврата...няма друга страна с толкова разединено население,а ти обясняваш как кризата щяла да ги сплоти!!!смях!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Марони

    5 0 Отговор
    Вземете рубли от Путя,тъпи фурнаджийски лопати!Тръмп ви сипа да ядете!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Хасан

    2 0 Отговор
    Споко комушлар. Ще са опрайм в Турция. Винаги в джоба си имам една туба вазелин. Готов съм някой турист да ме аргаса отзад. Плащат с долари, евро,левове и рубли. Курса за мен е изгоден. После халката малко лопа, ние турците обаче сме свикнали да ни го слагат отзад. Хем падат парички, хем си правим кефа!