Last news in Fakti

10 Март, 2012 13:51 5 024 12

Гърция: Къде са туристите?

  • гърция-
  • туризъм-
  • криза

Още една - коя ли поред - лоша вест за Гърция: западните туристи напоследък избягват тази страна, особено германците. Резервациите са толкова малко, че сривът в бранша става драматичен. Само лошият имидж ли е виновен, пита „Дойче Веле“.

Докато през тази година туризмът в световен мащаб се очаква да нарасне с 4 процента, прогнозите за Гърция са неблагоприятни. Досегашните туристически резервации от Западна Европа са с 30 процента по-малко от миналогодишните.

2011 беше страхотна година за гръцкия туризъм. Броят на чуждестранните гости се увеличи на 16,5 милиона, а постъпленията достигнаха 10,5 милиарда евро. От такава височина прогнозираният за тази година срив изглежда още по-драматичен.

Според германските филиали нa водещите тур-оператори TUI, Thomas Cook и Alltoursрезервациите на германски туристи са намалели с 30 процента. Сходна низходяща тенденция е налице също във Великобритания, Австрия, Холандия и скандинавските страни.

Повече резервации, отколкото през миналата година са регистрирани от Русия, Украйна и балканските държави, но те по никакъв начин не могат да компенсират евентуалните загуби от Западна Европа: 2,4 милиона туристи само от Германия и Великобритания са посетили миналата година Гърция.

Как ли да се чувстват добре дошли?

 

Основната причина за отрицателната тенденция е актуалният лош имидж на Гърция в чужбина. За това допринесоха преди всичко насилствените демонстрации в Атина, смята заместник-министърът на туризма Георгиос Никитиадис. Същевременно той уверява, че

Дестинацията - сигурна, само дето гостите я избягват

Никитиадис казва, че за лошия имидж на Гърция допринася и икономическата криза. Вина имали не само гръцките медии, но и политиците, които не спирали да раздухват предубеждения. Никитиадис има предвид например карикатурите на германската канцлерка Меркел, изобразяващи я включително и в нацистка униформа. Ето защо много германци смятали, че не са добре дошли в Гърция.

Тотална ВИП-програма

Още един недостатък: мнозина смятат, че почивката в Гърция била много скъпа. Гръцките хотелиери отхвърлят категорично това твърдение: под сурдинка информират, че в някои хотели от категория четири и пет звезди един ден "ол инклузив" струвал само 15 евро. Освен това през следващите месеци цените, както през миналата година, щели да паднат още повече, за да бъдат привлечени туристи в последния момент.

"Освен това искаме да предложим на гостите си още повече изгодни условия", уверява генералният директор на Сдружението на гръцките хотелиери Спирос Галацятос. Всички туристи щели да бъдат третирани като "ВИП-гости", особено през май и юни. Защо особено тогава? За да могат туристите след завръщането си да споделят своите положителни впечатления и така да повлияят на хората, които са запланували да почиват в разгара на летния сезон или през есента. Галацятос обещава и още по-големи подобрения по три основни направления - обслужване, храна, хотелски удобства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    2 4 Отговор
    Аз ще ходя в Гърция на море.С моя Нисан ГТР който дига 0-100за 3сек и 0-300 за 7сек за 30мин съм в Кавала и си препичам яките мускули на плажа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Калин

    5 0 Отговор
    Каква Гърция!!! В Турция е 100 пъти по-хубаво и по-евтино, а и турците са много по-любезни от надутите гърчоля. И аз преди харесвах Гърция, макар и да ме дразнеха, но откакто почнах да ходя и в Турция се почувствах бял човек. . .
  • 4 Roky

    4 2 Отговор
    аз вече не ходя при византийците предпочитам хърватия там е като в приказка
  • 5 Егея

    2 0 Отговор
    Супер, дано паднат цените още.
    И плачовете с още по-малко хора
    Супер, там сме
  • 6 Иракли Иракли

    2 1 Отговор
    Пандо ИМАШ ДА МИ ВРЪЩАШ 500 Е.Като дойдем през юли на ПОРО
    ще ти разкажем ръченицата,стягай се!...........
    ПРИЯТЕЛИТЕ ТИ !
  • 7 Турист

    2 1 Отговор
    ААааа, сетили се византийците. От как се родят им се втълпява, че цял свят им е длъжен. Длъжен да почива там на високи цени, длъжен да им опрощава дългове, длъжен да чака по граници и ферибот да се настачкуват при положение, че им е платил за почивка ... Е, никой не ви е длъжен! Почвате да разбирате! Аха, има още много да видите! Нощувка "ол инкл." била 15 евро. Може и да е била някога за някой! Аз като отида на почивка ми искат 40-50 евро на ден за студио без храна на затънтено място в сезона и 25-30 евро около сезона. Що бе, другари?
  • 8 николета попова

    2 0 Отговор
    kazete,kade ima za 15evr ,4e da otidem...tova sa gluposti...
  • 9 ранчо

    2 1 Отговор
    Аз на турци стотинка няма да дам.Под тяхно робство сме били колко години и на мусулмани пари ще давам. Каквото и да говорите Гърция си е Гърция. Качеството си го плащаш и кризата не влияе цените на местата който е като прикаска, Родос, Миконос, Крит, Закинтос и още много местенца. Ако не ви харесва ходете за 15 евро в Обзор и Поморие да си топите г..вете в водите с тинията и боклуците! Гърция и пак Гърция и който нема пари да си седи у дома!
  • 10 тония

    2 0 Отговор
    Айде ,Йракли, чака ме те ,тук се затопля , за еврата нема проблем
  • 11 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До РАНЧО №9
    Най хубавият остров е ПОРОС.Ако отидеш ще се влюбиш!Уточнявам за незнаещите:От АТИНА на юг с ферибот 1.50 h.На всеки час има
    воден транспорт.Там УЗОТО е само 12/дванайска/,но те си падат и
    по нашето мезе,особенно домашно приготвено!
  • 12 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До коментар №10
    ТОНЯ ли си или какъвто ще,това което се изнася от ИРАКЛИ е точно!
    Моли се само да не ти дойдем на гости,че ще проклиняш деня в който си роден!