3 Април, 2012 10:37 1 626 3

Гърция пак иска от Берлин нацисткия заем

  • гърция
Гърция пак иска от Берлин нацисткия заем - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението между Гърция и Берлин отново ескалира след като Атина официално потвърди, че не се е отказала да иска връщането на отпуснатия на Третия райх по време на Втората световна война заем, съобщават атинските медии.

Според неофициалната информация Атина ще претендира да получи 70-95 млрд. евро. Тази сума обаче не попада в репарациите за щетите, причинени от Германия на страните, окупирани по време на Втората световна война, припомнят от гръцкото външно министерство.

Дали ще ги получи обаче е доста спорно. При подписването на споразумението с Тройката кредитори изправената на ръба на фалита Гърция клекна и се съгласи да няма право да претендира за други германски задължения към нея.

Въпросът за германските военни репарации за Гърция вече не стои на дневен ред. Това се посочва в нарочна декларация на германското външно министерство.

В документа се посочва, че Берлин признава вината си за Втората световна война и дълбоко съжалява за мъката от причинените жертви. Това е валидно и за германската окупация на Гърция.

От края на Втората световна война Германия е изплатила в рамките на споразумението от 1946 г. компенсации на Гърция и е оказала помощ на страната при нейното възстановяване, недвусмислено се посочва, че повече Берлин няма да се съобразява с нови искове, свързани с миналото на Третия райх.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Те браКята гръчки могат да се сетят, че и България е била окупатор и да искат едни 10-20 млрд. от нас, какво ще му е, да поотръскат чувала. може пък и да пусне ...
  • 2 Jesika

    0 0 Отговор
    Сакън, не им давай такива идеи)))))
  • 3 hah

    0 0 Отговор
    Ние сме си платили всички задължения още по комунистическо време