Last news in Fakti

12 Март, 2012 01:36 1 342 0

Няма подходящи позиции за висшисти

  • висшист-
  • работни места-
  • великобритания

Увеличава се броят на висшистите, които заемат ниско квалифицирани работни места. Въпреки това висшето образование остава „добра инвестиция” е мнението на британският министър на образованието Дейвид Уилетс.

Броят на висшистите, извършващи ниско квалифициран труд днес е много по-голям в сравнение с този преди десет години потвърждават данните на Националната статистическа служба (ONS). 36% от хората, които през последните шест години са се дипломирали през 2011 г. са били наети на неквалифицирани работни места. През 2001 г. този процент е бил 27%.

Равнището на безработица при новозавършилите е 18.9 % към края на 2011 г. Това е много по-високо в сравнение с дипломиралите се преди две години. Тогава техният дял е бил 6.7%, а преди шест години той е бил още по-малък – 4.4%.

Пречка пред бъдещите висшисти не е само по-трудното намиране на позиция адекватна на тяхното образование, но и заплащането на обучението. През тази година първокурсниците ще трябва да платят три пъти по-високи такси в сравнение с миналата година. Въпреки това „дипломата продължава да бъде добра инвестиция в дългосрочен план и е един от най-добрите пътища към високо платена работа и отлична кариера. Висшистите, като всички останали, са изправени пред трудни времена, но все пак те се справят по-добре, отколкото хората без висше образование и за тях перспективите ще са по-добри, когато икономиката започне да се възстановява”, казва Уилетс.

Според ONS към момента има повече работа за висшисти, отколкото за хора без образование. При първите равнището на заетост е 86%, в сравнение с 72.3% при тези, които не са завършили университет.
През 2011 г. средното почасово заплащане за висшисти е било 15.18 паунда и 8.92 паунда за хора без диплома от висше учебно заведение. Най-високо платените професии са лекарите и стоматолозите. Средното заплащане на час при тях е 21.29 паунда. Най-ниско платени са хората на изкуството – 12.06 паунда на час.

Разглеждайки пазара на труда по райони, близо половината от хората, които живеят в Лондон са с висше образование. Най-малък е този процент в Северна Ирландия, Уест Мидландс – 28%.

През февруари за девети пореден месец се отбелязва ръст на назначенията с постоянни трудови договори, независимо че средната работна заплата отчита спад за пръв път от октомври 2009 г. За трети пореден месец се регистрира и понижение в таксите на агенциите за подбор на персонала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА