21 Октомври, 2018 20:52 3 741 34

71% спад на преките инвестиции в България за година

  • българия-
  • инвестиции-
  • бнб

Тревожна статистика

71% спад на преките инвестиции в България за година - 1

За първите 8 месеца от началото годината преките инвестиции в страната са 230.5 млн. евро. Това е спад със 71.6% или 581.5 млн. евро спрямо същия период през 2017г. Данните са на Българската народна банка, която уточнява, че това са предварителни изчисления, отбелязва сайтът „Дневник“.

Само през август тази година инвестициите са намалели с 14.1 млн. евро спрямо август от предходната година. Същевременно преките инвестиции в чужбина за периода от януари до август 2018 г. нарастват с 287 млн. евро, което е с 72 млн. евро повече спрямо отчетеното повишение през същия период за миналата година.

Най-големите преки инвестиции в страната са направени от холандски (264.9 млн. евро), руски (158.5 млн. евро) и германски (80 млн. евро) граждани. Инвестициите в недвижими имоти отбелязват спад през първите 8 месеца на тази година и са с 8.7 млн. евро по-малко спрямо същия период на 2017 г., когато възлизат на 13.3 млн. евро. По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (2.5 млн. евро), Украйна (0.7 млн. евро) и Германия (0.4 млн. евро).

Дяловият капитал е отрицателен и възлиза на 27.1 млн. евро, като е по-нисък с 201.5 млн. евро спрямо първите 8 месеца на 2017 г., Тогава преведените, изтеглените парични и апортните вноски на нерезиденти в капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната е бил положителен и е 174.4 млн. евро, се казва в документа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕЦИЦАЛОТО

    82 2 Отговор
    Добро утро, кой нормален ще дойде да си даде парите на Боко и шайката?
  • 2 Мизирабъл

    60 2 Отговор
    Май и в Европата разбраха за Кенефистан, не си дават паричките вече!
  • 3 Стамат

    54 1 Отговор
    А колко ли ще са инвестициите ако се смени цялият политически кенеф с нови хора и гробаджии влязат в затвора.
  • 4 Инкогнито

    41 4 Отговор
    2009 бяха 11 милиярда € изводите са си ги правете вие!

    Коментиран от #5

  • 5 azko

    7 27 Отговор

    До коментар #4 от "Инкогнито":

    Тогава беше криза-световна.Що не се разграничиш малко от партийното мислене и не погледнеш графиката в световен мащаб?Тогава ти си направи изводите.

    Коментиран от #7

  • 6 Икономис

    37 1 Отговор
    2006г.6,5 милиярда € 2007г.10 милярда € 2008г.6,50милярда€ от там нататъка...... 2018г.230милиона €!!!
  • 7 Инкогнито

    30 1 Отговор

    До коментар #5 от "azko":

    Така ще кажеш!! И сега ли е криза? Направи си извод!!
  • 8 Димо

    50 1 Отговор
    Кой ще инвестира в държава в която ц и г а н и т е владеят бъдещето?Немците са най хитри...с веригите си знаят,че без храна не става...но решат ли утре се изнасят...няма машини ,няма скъпи инвестиции...няма болезнени загуби!България умира бавно...след ГЕРБ,се чака и БСП да я доубият...но къде е този който ще спре циганизацията и безперспективността?
  • 9 droga

    20 0 Отговор
    Затова пък има ръст на инвестициите в дрога
    съхранявана в сиганските гета
    и разпространявани от ученици
    Печалбата в ГЕРБ
    Това са гражданите за евреогейско развитие на българия
    всеки ден убийства на българи от дрогирани от герб келемета
  • 10 Гост

    24 0 Отговор
    Кой ще инвестира в държава, чийто граждани наричат Кенеф? На 20км. от София хората не могат да си стигнат до имотите, а кметът вика "какво като си плащат данъци, не сме длъжни да им правим пътища, водопровод, и улично осветление". Дали има повод кенефът да бъде наричан Кенеф си е ваша преценка. Май ще я заборавим тази наша гора тъй както е тръгнало. И моля, ако сте излъгали да раждате деца по Територията, помислете дваж, после триж.
  • 11 С ГРОБ КЪМ СВЕТЛОТО ПОДЗЕМНО БЪДЕЩЕ

    19 0 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ОТНОВО И ОТНОВО И ОТНОВО ЗА ГРОБАРИТЕ, ЧЕ ДА СЕ СВЪРШВА ВЕЧЕ С ТОВА ТЕГЛО.

    Коментиран от #17

  • 12 Бачо Киро

    22 0 Отговор
    Хеее на как така, бе, вие сте в грешка... Бай Тиквуний Първи, каратист, пожарникар, тенисист, полицай и Първи хръцар на Намсикво на Чифутия през ден ни обяснява как всичко е стабилно, фирмите се ръгат да инвестират у нас, туй автомобилната индустрия, туй камиларите, абе всички ...
    Как така ще пишете такива новини...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 999

    25 0 Отговор
    - Как бе? - "Онзи откривал постоянно технологични паркове"! - "Само сме си мислели, че живеем зле"! - За това ти вдигат данъците, осигуровките, токът, газът и каквото се сетиш! - Борил корупцията, пък ние само сме мрънкали... КАК ДА НЕ ПОЖЕЛАЕШ ДА МУ ХХХХХ . Ако скоро не вземем мерки страната ще фалира и при условията на Валутен Борд. И ще сме виновни ние защото сме оставили крадливи, нагли, неграмотни идиоти да управляват без да ги държим под контрол.
  • 15 бай Ставри

    10 0 Отговор
    Кой луд ще дойде за да му ги гепнем паричките му ? Ние прецакахме всички дотук , кой иска пак нека заповяда че огладняхме якооооо малиииии
  • 16 Sultan Fatih

    17 0 Отговор
    Такава е с гроб сме се насочили към Африка, потъваме в калта инвестиции йок, заплати под всякаква критика, и какво ви направи гроб до сега ударете чертата и сравнявайте преди и след, време е някой от Европа да ни управлява !
  • 17 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "С ГРОБ КЪМ СВЕТЛОТО ПОДЗЕМНО БЪДЕЩЕ":

    Ти за БСП ли предлагаш? Още ли има хора,който не са разбрали, че всички са еднакви, само цвета ги различава?Системата е компрометирана.Докато не го разберем ще си копаеме дъното.

    Коментиран от #18

  • 18 С ГРОБ КЪМ СВЕТЛОТО ПОДЗЕМНО БЪДЕЩЕ

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Никакво БСП не предлагам, защото това е все едно да гласувам за ДПС, което ще е последното нещо, което бих направил.
  • 19 onq s konq

    3 15 Отговор
    Всички тука дето ревете за чужди инвестиции СТЕ СЪЩИТЕ,които НЕГОДУВАТЕ от инвеститори като Дънди прешъс",Американските Марици,Енергодружествата и още десетки-да не ги изреждам.А основните ви аргументи са че ПАРИТЕ НА БГ СЕ ИЗНАСЯТ ЗА ЧУЖБИНА,както и че НАЗНАЧАВАТ РАБОТНИЦИ НА 500ЛВ ЗАПЛАТА.Така че няма нужда да лицемерничите- дали ще има или няма инвестиции,вас това не ви касае и ЕДИНСТВЕНАТА ВИ ЦЕЛ и в двата случая е да скандирате "Долу",т.е. целта ви е ИЗЛИЗАНЕ НА БГ ОТ ЕС И НАТО И ПРИВЪРЗВАНЕТО Й КЪМ РУСКАТА КОЛЕСНИЦА!А реално погледнато имаме НЯКОЛКО ОТЛИЧНИ СЕКТОРА ОТ ИКОНОМИКАТА като "ТУРИЗЪМ" ,"ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВО"и т.н.,в които НЯМА НУЖДА ОТ ИНВЕСТИТОРИ,ЗАЩОТО И САМИ СЕ СПРАВЯМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ОТЛИЧНО.А иначе България САМО ДА МИГНЕ С ОЧИ в знак на съгласие/няма нужда дори да кима или да си хаби "ДА"-то и на часа ще довтасат отбор инвеститори ЗА ДА ДУПЧАТ ЗА ШИСТОВ ГАЗ!Това ли искате ЛУМПЕНИ?

    Коментиран от #20, #22, #29, #30

  • 20 konq s onq

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    хапчетата, младеж!

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "konq s onq":

    Предпочитам филе "Елена" и бяло марково,хапчетата ти ги харизвам в комплект със здравните пътеки.
  • 22 бачкера

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Туризъм? Колко ще изкара тоя сектор? Само алкажи, бедняци и МУТРИ, на мутрите гавазите събират такси за чадъри и шезлонги. За това си направиха министерство на туризма, да контролират по добре рекета! Да ама няма луди да ходят по лайноморието, повече няма да ми стъпи крака, а мутрите да го духат.
    Зърнопоризводството драги ми смехурко, е ИЗТОЧВАНЕ на пари от субсидиите на ЕС, типичен пример е Бай ти Бенчо Бенката, за когото коментарите не са нужни.
  • 23 бачкера

    6 5 Отговор
    Комунистите начело с Бойко унищожават бавно Кенефистан!
    Давай Бойко мачкай стадото, това заслужава.
  • 24 8888

    10 0 Отговор
    Не сте довършили заглавието на статията, трябва да сложите едно тире и да допишете ГАРАНТИРНО ОТ ГЕРБ!
  • 25 Гост

    10 0 Отговор
    Е как спад с 71%, Бойко казва че има увеличение даже.
  • 26 Гошо

    12 0 Отговор
    Тази година се излъгах да отида на почивка в петзвезден комплекс в нашето южно черноморие.. беше скъпичко в сравнение с Гърция и Турция и затова наивно си помислих, че ще е ок.. децата се разболяха на вторият ден, жената на третият, а аз на четвъртия.. в болницата в Бургас ни обясниха, че причината е една и съща -моно и стафилококи.. оказа се, че канализацията на комплекса, без каквото и да било пречистване се излива на около 50 метра навътре в морето и водата около комплекса е меко казано опасна!.. така че за туризъм не ми се говори, особено след като разбрах, че собственикът на комплекса е бивш министър.. и съответно можем да си представим как е получил разрешение за експлоатация на комплекса си..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян

    0 6 Отговор
    Само да поясня че предните години инвестициите бяха повече защото се строиха само магазини и скъпи молове а тяхното строителство приключи -а сега се строят само заводи
  • 29 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Тези "инвестиции" дето си ги изредил, не са инвестиции, а грабеж. Така, че родоотстъпници - соросоиди мълчете си, че няма все Цацаров да е прокурор да прикрива опоскването на България.
  • 30 Иван Гешев

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Какво зърнопроизводство? Три милиарда годишно се крадат точно чрез фондове в земеделието. Мале, нагъл си.
  • 31 ПЕШО

    1 0 Отговор
    Аре сега кусури,нали безработицата спада ,скоро ще е към 0%.
  • 32 Гост1

    1 2 Отговор
    Каквото и да пишат платените тролове на ГРОБ, за да тровят коментарите, чуждестранни инвестиции в България просто няма - идват пари от имигрантите, но те с течение на годините изтеглят близките си и "инвестициите" пресъхват. Ако и тази година от "рая на Д(П)С" избягат още 100 000 души между 20 и 45 години, както през 2017 г., безработицата ще е "отрицателна" (като "отрицателната доходност" на задължителното допълнително пенсионно осигуряване) - просто няма кой да работи за жълти стотинки на робовладелците-крадци в България. Видяхте ли данни за облагането на физическите лица по групи на доходите - излиза, че всичко живо е осигурявано на или получава около минималната заплата. Да се говори, за пари в плик в провинцията е абсурдно - там заплатите са мизерни, доколкото работни места просто там няма. Т.нар. "работодатели", всъщност са създали полу-икономика, която изисква само продавачи, камериерки, готвачи, шофьори и чистачи и се крепи само на кражби от бюджета и еврофондовете. Малките фирми просто се задъхват и едвам оцеляват "на магия" и бачкане по 24 часа на ден! Постоянно говорят за "чиновниците", но като изключим "чиновническата аристокрация" (както и привилегированата каста на милиционерите и магистратите), останалите са на мизерни заплати и носят на гърба си огромно количество началници и протежета. В частния сектор е абсолютно същото, което пък е още по-абсурдно, от гледна точка на производителността на труда. И накрая - нали разбирате, че връщането на

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Гост1":

    Прав си ,но не са виновни само от ГЕРБ. Преди това бяха БСП,НДСВ и ДПС. Когато ни приеха в Европа ни гласуваха помощи от 20 милиарда евро до 2020 година.Та всички от парламента се наредиха на хранилката.Сега инвестициите са намалели,защото свършват парите на Европа. В България няма икономика.Всичко е пари от оръжие,наркотици,проституция и кражба ба еврофондове.
  • 34 Byg

    1 1 Отговор
    Ето каква е ситуацията в реалност за изминалата календарна 2017 година , а не половин статистика.:

    Преките чуждестранни инвестиции, които влязоха в българската икономика през миналата година, отбелязаха 36,7% годишен ръст и достигнаха 901,9 млн. евро. Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) увеличението е с 241,9 млн. евро
    тролчета нещастни