Last news in Fakti

13 Март, 2012 10:00 858 1

Лавината от протести в Испания продължава

  • испания-
  • протести-
  • реформа-
  • стачка

UGT и CCOO, два от най-големите профсъюзи в Испания, призоваха за провеждането на масови стачки срещу новите трудови реформи, според които отпада обезщетението при уволнение и се увеличава гъвкавостта на пазара на труда. Въпреки това, синдикалистите се опасяват, че това ще насърчи временната и почасова заетост и ще намали постоянната.

"Стотици хиляди" протестираха в над 60 града, включително столицата Мадрид и в други големи градове като Барселона, Севиля и Валенсия. Според синдикатите половин милион души само в Мадрид и над 400 000 в Барселона са излезли  на улиците. По данни полицията цифрите да значително по-ниски – едва 30 000 в Мадрид и около 17 000 в Барселона.

„Ще има бой и той няма да приключи на 29 март, за когато са насрочени нови протести”, предупреди Игнасио Фернандес Toксo, генералния секретар на синдиката CCOO. Въпреки че правителството въведе новите трудови реформи с цел да подпомогне високото равнище на безработица и да се създадат повече работни места, синдикалистите твърдят, че ще стане точно обратното. Плакати, издигнати по време на антиправителствените демонстрации, описваха реформите като "безполезни" или "несправедливи". Някои дори оприличиха работниците в Испания на "роби".

Трудовите реформи бяха одобрени през февруари от министър-председателя Мариано Рахой и ще улеснят фирмите да отказват участие в колективни трудови договори, а също така ще им бъде по-лесно и да уволняват.

Общата стачка, планирана за 29 март, се очаква да бъде една от шестте най-големи, които са се провели  от 1975 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адаша

    0 0 Отговор
    Ето това е стачка!