Last news in Fakti

2 Април, 2012 18:12 1 588 0

Бойко Борисов: Внасяме газ от Азербайджан през Грузия

  • бойко борисов-
  • газ-
  • грузия-
  • азербайджан
Бойко Борисов: Внасяме газ от Азербайджан през Грузия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще потърсим експертна и финансова помощ от Европейската комисия по отношение на реализирането на евентуални доставки на газ от Азербайджан през Грузия до българските пристанища.

Това заяви пред бТВ премиерът Бойко Борисов след срещата му с грузинския президент Михаил Саакашвили в Батуми.

Борисов разясни, че възможността за диверсифициране на газовите доставки за България ще бъде изложена пред президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който пристига в София на 25 април.

„Ще го запозная с нашата идея за доставките на втечнен газ от Грузия и в зависимост от реакцията ще ми стане ясно дали в Европа искат реално диверсификация или не и това са само лозунги”, коментира още Борисов, подчертавайки, че въпреки хилядите приказки за диверсификация от страна на лидерите в ЕС, няма друга реална възможност освен тази.

Михаил Саакашвили от своя посочи България като „добър пример за развитие в Европа”.

„България дава кураж на страни като Грузия, че разширяването на ЕС ще продължи, за да можем да се присъединим към него. Страните ни трябва да използват от взаимните плюсове, за да засилят сътрудничеството помежду си”, каза грузинският държавен глава.

Двустранните разговори за реализацията на енергийни проекти, сред които транзит на втечнен газ през Черно море, бяха започнати вчера със среща на „четири очи” между Борисов и грузинския му колега Ника Гилаури. Тогава българският правителствен ръководител обяви, че за първи път вижда реална възможност за газова диверсификация, тъй като Грузия може да започне да доставя втечнен газ до българските пристанища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА