17 Януари, 2019 21:18 16 924 79

Валентин Златев: При тази контрабанда трябва да напуснем страната

  • горива-
  • валентин златев

Генералният директор на "Лукойл-България" предупреди, че новият закон за борба със сивата икомомика в сектора на горивата не бива да се отлага

Валентин Златев: При тази контрабанда трябва да напуснем страната - 1
Снимка: БГНЕС

Генералният директор на „Лукойл-България” Валентин Златев предупреди, че държавата може да изгони големите все още останали у нас инвеститори в сферата на горивата. Той се яви пред т. нар. парламентарна комисия „Ревизоро”.

Законът цели борба със сивия сектор, но среща отпор от различни страни. Той трябва да влезе в сила в края на януари, но правителството прие да се отложи с шест месеца.

Според Валентин Златев обаче това на практика означава, че нормите ще бъдат отменени.
„След като прекарахме почти година и половина в залите на парламента и обсъждахме един закон, който впоследствие Народното събрание гласува и прие, по никакъв начин, никога не бих могъл да си представя, че след три месеца ще седим пак в залите и ще се чудим какъв повод да намерим не да отложим, а да отменим този закон, защото, надявам се, никой няма илюзии, че отлагането с шест месеца на закона и след това още три месеца за наредбата – отиваме в септември месец, тази година започват избори и едва ли някога повече ще се върнем към този закон, или – в този вид, в който поне е гласуван от Народното събрание.

Това, че ще се стигне дотук, беше ясно още в края на декември, защото нито структурата, нито бюджетът на Министерството на икономиката с новата структура беше утвърдена и приет от министъра на финансите; нито министърът на икономиката беше предприел необходимите мерки, за да се формират органите, които да осъществяват контрола по изпълнението на закона”, коментира Златев.
Въпросът бил каква ще бъде формата и как ще се стигне до отлагането.

Шефът на „Лукойл-България” припомни, че сивата икономика в сектора е между 800 милиона и 1 милиард годишно.

Последните останали големи инвеститори в България били членове на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), от името на която Златев се яви днес в парламента.

Валентин Златев отново каза, че три неща водят до сивия сектор в сферата на горивата. Това били проблемите с входа в държавата, със системата БАЦИС към Агенция „Митници” и т. нар. ведомствени бензиностанции – феномен, какъвто нямало никъде в Европа. В тези бензиностанции се продавало само в кеш.

„Няма никакви апарати, които да осъществяват връзката с НАП. Тези кеш пари са същите тези пари, които се раздават обратно по веригата и пораждат корупцията. Но когато двата лева (условно казано), колкото струва литър гориво и един лев и пет стотинки, колкото са данъците, изчезнат, то ние не можеме да се конкурираме с подобни участници на пазара. Това е нашата болка, за която говорим. И ако става въпрос за 100-150-200 хиляди тона годишно, което са 120-200 милиона, примерно, лева, защото това са толкова милиони литри – о’кей. Всяка една страна има някакъв процент контрабанда. Когато става въпрос за 500-600-700 хиляди тона от 2 милиона тона пазар в България, това значи, че трябва да затваря рафинерията в Бургас; това значи, че всички ние трябва да затваряме бензиностанциите и да напускаме страната. Това беше мотивът, поради който ние винаги сме се борили и сме считали, че в България все пак ще бъдат приети необходимите нормативни мерки и това нещо ще бъде поне официално прекратено”, каза още Валентин Златев.

Той разказа как на 7 януари една от работодателските организации внесла предложение законът да бъде отменен и бързо – още на другия ден, правителството решило той да бъде отложен с шест месеца.

Златев нападна шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, напомняйки за конфликта между двамата, разразил се публично през последните дни. Шефът на „Лукойл-България” обаче каза, че няма да му пада на нивото и да отговаря на думите му.
Златев призова Домусчиев да декларира конфликт на интереси, когато е изключително активен по темата с горивата - моралът го изисква.

„През неговото пристанище една фирма – нарича се „Инса ойл”, е внесла 2016 г. 54 танкера с горива и само до октомври месец 2017 г. – още 24 танкера. Аз не знам какви са финансовите отчети на въпросната фирма и колко данъци е платила. Дълбоко се съмнявам, че това отговаря на обема танкери, които са влезли през Пристанище Бургас, в случая. Така че най-малкото е неетично, когато имаш конфликт на интереси в ситуацията, да заемаш такава ясна позиция и да въвеждаш българското общество в заблуждение”, каза още Валентин Златев.

Златев препоръча бързо да се коригират несъвършенствата в закона, но да не се отлага влизането му в сила с шест месеца.

Днес парламентарната комисия „Ревизоро” пък реши да отложи разглеждането на щекотливия казус. Формален повод за това стана отсъствие на представител на вносителя. Трябвало да се яви икономическият министър Емил Караниколов, но той претърпял инцидент, обясни председателят на комисията Емил Димитров-Ревизоро.

Дебат обаче имаше, като в него участваха и представители на КРИБ, както и част от засегнатите страни от минодобивния сектор и др. Емил Димитров предложи да се създаде работна група, която да изчисти проблемите със закона. Според него отлагането с шест месеца не е добър вариант. От БСП изразиха подобно мнение.

Любопитен момент е, че на заседанието присъства и лидерът на НФСБ Валери Симеонов – бивш вицепремиер и сега депутат от „Обединени патриоти”. Симеонов критикува „Лукойл” от много години.

Днес той взе думата за кратко, като изрази неудовлетворение, че не са били поканени представители на малкия бизнес в сферата на горивата.
До директен спор между Златев и Валери Симеонов обаче не се стигна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    164 4 Отговор
    Да напуснат, пък после да се наложи и да ги издирват :)))

    Коментиран от #74

  • 2 НАПУСНИ

    152 0 Отговор
    СТРАНАТА ИЛИ ПО ДОБРЕ ОСТАНИ ПОД ЗЕМЯТА ! ЯСНО Е НЯМА ДА СЕ НАЯДЕТЕ НИКОГА !
  • 3 Непрокопсаник

    144 1 Отговор
    Ми какво чакаш
  • 4 Брадвата

    118 4 Отговор
    Е, да, логично е държавата да плати 2-3 милиарда държавни пари сега за рафинерията. За да си я откупи де, а после да я продаде за 200 милиона, разсрочено. А хората духаме таратора.
  • 5 jorj

    135 17 Отговор
    И това го казва най-големият контрабандист, соло ташак на Пути!!!! Заради такива Путкино поклонници сме най бедните!!!! Бедрата и е, че българите не могат да го проумеят!!!!

    Коментиран от #8, #55

  • 6 Боко

    101 1 Отговор
    КОЙ ГИ Е СПРЯЛ!пАРИТЕ ИМ ОТДАВНА НЕ СА ТУК!
  • 7 Емил

    87 3 Отговор
    Да напуснат Черноморието и да отидат в Сибир?! На дали!
  • 8 123

    40 21 Отговор

    До коментар #5 от "jorj":

    Бъркаш, на ротшилдите е...
  • 9 Стефан

    153 5 Отговор
    Ще сме във възторг ако напуснете ЗАВИНАГИ пределите на България, не стига че НЕ ПЛАЩАТЕ данъци, ами и не сте монтирали устройства за да види държавата КОЛКО нефт влиза и КОЛКО ГОРИВА излизат, сега седнали да се оправдават с сивия сектор, ВИЕ СТЕ ПРОБЛЕМА, А НЕ СИВИЯ СЕКТОР, искате да затворите всички малки бензиностанции, за да продавате на високи цени, НАПУСНЕТЕ ВЕДНАГА.

    Коментиран от #23

  • 10 Хаха

    105 6 Отговор
    Този руски слуга защо не вземе наистина да напусне?!? Няма да ми липсва.
  • 11 Мама ви комунистическа

    87 3 Отговор
    Даже е четох! Марш от България руска подлого!
  • 12 инж Тодоров

    107 0 Отговор
    Другарю Златев , НАПУСНЕТЕ , ЩОМ ГУБИТЕ !!!
  • 13 Воrislav Ророv

    73 4 Отговор
    Не му е лесно на Златев. Руснаците викат- дай, Бойко вика- дай, а и той деца храни.
  • 14 Данъкоплатец

    122 0 Отговор
    Този човек , обсебил ,магистрали,молове, метрото,спортни зали, Пречиствателни станции, горивото на страната, 7 хотела на морето, планината загради, и пак не се наяде, стига бе, Златев, то бива лакомия, ама твоето,"само , една , свиня в цялата кочина България"!!!
    Излез, да те видят, без охрана, нали всичко, ти е на чисто!

    Коментиран от #29, #63

  • 15 Кую

    81 0 Отговор
    Ами разкарай се,мазмик такъв.Малка му е печалбата....
  • 16 Голем смях

    126 2 Отговор
    Лукойл-Бургас е единствената рафинерия в света,която е губеща всяка година.
  • 17 бау

    68 0 Отговор
    Смърт за тоя БОКЛУК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 Русонефил

    62 3 Отговор
    Де късмет. Да напусне заедно с руските си приятелчета
  • 19 И богатите проплакаха

    83 0 Отговор
    Замисли се Златев, ти колко малки фирми смачка, ти си държавата,
    ти определяш, кой да остане и кой да напусне!
    Държиш Правителството , на каишка, какво повече, да ти дадат?
  • 20 Леле

    64 3 Отговор
    Едно добро начало. Да напускат България и към Мада Раша, пут го чака да го сложи в Камчатка
  • 21 ГОСТ 1

    54 2 Отговор
    Няма ли кой да го пречука тоя.Ако аз можех щях,но съм на 80 г.
  • 22 Bg bgbgbgbg

    60 3 Отговор
    Ами то няма по голям контрабандист и сив сектор. Да се махат бързо от Бургас и региона.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Западните Балкани

    60 2 Отговор
    За Лукойл няма да плачем.
  • 25 КПСС

    72 1 Отговор
    Да обясни колко данък печалба плаща "Лукойл България".
  • 26 Бай Шиле

    55 1 Отговор
    Каква контрабанда бе Златев? От както митницата мина към МВР,КОНРАБАНДА НЯМА.
  • 27 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 15 Отговор
    С тея пари де има Злетев да изтрепе политиците и да завземе властта
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бай хой

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Данъкоплатец":

    така по лесно се национализира
  • 30 емо73канар

    54 0 Отговор
    Затваряй и да те няма от тук алчен ачкопек.
    И дано твоите господари ти пуснат един между очите.
    И като напускаш България, да вземеш с теб Гелосаният Домус, Секировският Мултак, Тиквата и Шиши.
  • 31 баш майсторът

    47 1 Отговор
    първо си плати ддс-то, гадино ....
  • 32 монопола

    36 4 Отговор
    Махайте се, гадове съветски!
  • 33 Казах

    37 1 Отговор
    Направо напускайте!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Един

    26 0 Отговор
    Хайде де - напусни нефтохима ! Откога чакат 3-4 "наши момчета" за твоето място!
  • 37 куку руку ку

    48 2 Отговор
    Лукоил е най-големият контрабандист, след като отчита нулеви печалби!
  • 38 мъдин

    37 2 Отговор
    а дано да напусните страната и цените веднага ще тръгнат на долу
  • 39 Николай

    48 2 Отговор
    Румънците когато Лук оил с настани в Румъния направиха пълен бойкот. Спряха да зареждат горива от бензиностанциите и рафинерията на фирмата и те след няколко години си събраха ббагажа и напуснаха.
  • 40 Брадвата

    48 1 Отговор
    Аз НИКОГА не зареждам от Лукойл! И Вие не трябва!
  • 41 ВЪЗРАСТЕН

    40 0 Отговор
    А БЕ НАГЛЕЦ ЕДВА ЛИ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ВИ ИЗПРЕВАРИ В МОШЕНИЧЕСТВОТО , МИ ТО ПРИ ВАС Е ВСИЧКО ДВОЙНО СЧЕТОВОДСТВО, ПЛАЩАТЕ НА ЦИГАНИ ДА ДУПЧАТ ПЕТРОЛОПРОВОДА ЗА ДА ПРЕКРИВАТЕ НЕЛЕГАЛНО И БЕЗОТЧЕТНО ИЗНАСЯНЕ НА ГОРИВАТА ОТ ЛУКОЙЛ БЕ ,ПО ГОЛЯМИ МОШЕНИЦИ НЯМА ОТ ВАС И ЗАТОВА НИКОГА НЕ СЪМ ЗАРЕЖДАЛ И НЯМА ДА ЗАРЕЖДАМ ПРИ ВАС, А ТО И ГОРИВАТА ВИ СА ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА!
  • 42 Българин

    33 0 Отговор
    Ами напускайте, на ваше място ще дойдат по - читави.
  • 43 hahah

    21 0 Отговор
    Ами да, то не остана за лапане, нали...
  • 44 дай Боже

    32 0 Отговор
    Дай Боже по бързо да си ударите камшика и цените ще паднат и икономиката ще тръгне
  • 45 Бат Вал

    31 0 Отговор
    Аз отдавна не зареждам нито на лукойл, нито на петрол! Горивата им са мръсни, колонките не отчитат реалното количество, а овслужването - първобитно! Имам чувството, че подбират персонала с конкурс по тъпоумие!
  • 46 Кумчо Вълчо

    10 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Дебат обаче имаше, като в него участваха и представители на КРИБ, както и част от засегнатите страни от минодобивния сектор и др. Емил Димитров"
    След 30г. преход още ли имаме другари????
  • 47 селянин от обеля

    31 0 Отговор
    Много се разстроих, че ще напуснат страната, искам само да добавя че до ден днешен не са внесли и 1 /един/ лев данъци в България. Ревизоро го гледах по някаква телевизия как се изявяваше като страстен защитник на Лукойл и не можех да повярвам как се е продал за жълти стотинки.
  • 48 Варненец

    17 0 Отговор
    До-виж-да-не...
  • 49 Не спирам на лукавиоил

    26 0 Отговор
    Мръсни, мазни негодници и шайка разбойници. Най- скапаното гориво на Лукоил. Три- четири пъти съм зареждал и все голям разход, затруднена и некачествена работа на двигателя. Пълни боклуци.
  • 50 4ти пол

    28 0 Отговор
    Ако наистина Златев и сие ще напуснат страната еднопосочно , веднага ще стана контрабандист!
    Великата фирма, с най голям оборот в България, плаща данък печалба, колкото едно квартално кафене.
  • 51 Аз Аз Аз

    16 1 Отговор
    До всички незареждащи - Лукойл осигурява 80% от бензина и дизела в България - всички оттам зареждат.

    Ако искате да не зареждате гориво произведено от Лукойл си вземете нещо на пропан-бутан или на метан. Лукойл доставя едва 20% от LPG и 0% от метана в България.

    Коментиран от #60

  • 52 напускат България

    20 0 Отговор
    След като и Валентин Златев, иска да напусне страната, то какво да кажем , ние смъртните?
    Стой си тука, никъде, няма да намериш, на тоя свят, толкова тъпанар народ, да те търпи, 25 години...
  • 53 СТ Д СТ

    25 0 Отговор
    Този закон знаете ли че е приет със 78 гласа СРАМ и ПОЗОР за българското ЗАКОНОДАТЕЛСТВО как е възможно да унищожите МАЛКИЯ и СРЕДЕН БИЗНЕС или ти изгоряха 200 000 лева КОИТО дадохте на РЕВИЗОРО да прекара тия НЕПОНОСИМИ клаузи в тоя закон например идва клиент на бензиностанцията и не МОЖЕ да си ЗАРЕДИ ГОРИВО ПОВЕЦЕ ОТ 80 ЛИТРА на това ли казвате контрабанда Нали искате на обект банкова гаранция и още веднъж банкова гаранция защото в обекта има кантар за пълнене на туристически бутилки ИМА МНОГО НЕУРЕДИЦИ В ТОЯ ЗАКОН НИЕ ОТ ТОЯ БРАНШ СМЕ ЗА ТОЯ ЗАКОН НО НЕ В ТОЯ МУ ВИД НЕКА СЕ ПРЕРАБОТИ А ТИ ЗЛАТЕВ НЕ СЕ НАЯДИ НО ТИ НЕ СИ ВИНОВЕН ЧЕ НЕ ПЛАЩЕТЕ НИКАКВИ ДАНЪЦИ ВИНОВНО Е ПРАВИТЕЛСТВОТО ЧЕ ТЕ ТЪРПИ ДА ИМ ФИНАНСИРАШ ПРЕДИЗБОРНИТЕ КАМПАНИИ СЪС ОТКРАДНАТОТО БЕЗ АКЦИЗНО ГОРИВО
  • 54 аде

    4 0 Отговор
    чал.
  • 55 гост

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "jorj":

    Не съм го виждал да играе карти с Путин, ами с Тиквата са дупе и гащи.
  • 56 Нафта

    20 0 Отговор
    Да не забравиш Боко и Цв цв
  • 57 я па тея

    16 0 Отговор
    и какво като напуснат лукойл? и бездруго не плащат данъци
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Insa Oil

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Аз Аз Аз":

    Insa Oil внася останалите 20% горивата им са уникални.Направих сравнение с на марешки и техния дизел просто нямам думи.Златев се дразни понеже Инса ойл спечелиха държавната поръчка за горивата за 3та поредна година в размер на650милиона
  • 61 Taшко Мъдев

    1 0 Отговор
    Е откога чакаме се
  • 62 Ivan C

    11 0 Отговор
    Абе г-н Златев, щом имате тези колебания, най-добре си тръгвайте, защото ще дойде и денят, в който ще си излежите деянията... Какви инвеститори сте пък вие в сферата на горивата... Колко точно милиона инвестирахте за последните години в изграждане на производствени мощности и нови работни места в рафинерията? Това да си строите бензиностанцийките из страната не е инвестиция. За колко слабоумни намирате гражданите, че обяснявате "колко огоромни" били количествата контрабандни горива... Нали всеки нормален човек, всеки ден минава поне покрай няколко бензиностанции и вижда, колко от автомобилите, спират на банзиностанциите от вашата асоциация, и колко на малките такива... Разликата е във десетки ПЪТИ! След като сте дотолкова заинересован, какви данъци е платила фирмата на Домувчиев, я и вие кажете колко данъци плаща Лукойл на година... Колко ДДС, колко данък печалба? Я кажете законна ли е схемата ви, да прехвърлята вноса си в страната ни, през няколко ваши си филиала в други държави? И най-вече ми кажете, защо след като вече толкова години наред, работите без печалба в странати ни, защо още не сте си събрали нещата и да палите на където и ще да е... Предколедната ви нечовешка лакомия замалко да беше бутнала не правитеството, а цялата порочна система... Управляващите дотолкова спекоха г*зовете, че май изгубихте тежките си позиции сред тях и абсолютно влияние...
    Г-н Златев, искрено се надявам в успехите, на вашите следващи инициативи! Вие сте от нищожно малко
  • 63 Ревизоро

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Данъкоплатец":

    Данъкоплатеца, спри с тия запетаи! И без това нямаш никакво понятие къде се слагат, затова по-добре ни ги спести, та по-лесно да ти разбираме писанията! Отърви ни от тях, молим те! 🍺 А по принцип за всичко си прав! 😃

    Коментиран от #79

  • 64 наблюдател

    8 0 Отговор
    Да се махат! Не искаме монополисти! Новият закон е полза на монополите! Негов пръв радетел е Ревизоро, който последните години се изявява като говорите на Златев и компания и техен представител в парламента.
  • 65 без аналог

    12 0 Отговор
    това заплаха ли трябва да е , или трябва да се радваме ? Ако в тази държава нещо работеше както трябва , първо изобщо нямаше да сте дошли в България , а ако все пак някой беше допуснал тази грешка , активите ви трябваше да бъдат обратно национализирани заради нарушение на редица антитръстови закони , корупция и неплащане на данъци , а също и като зплаха за националната сигурност
  • 66 сектир чорба

    9 0 Отговор
    най накрая Добра новина Сега остава да си изпълни обещаното Незабавно
  • 67 гост

    6 0 Отговор
    Напускай докато е време.Но без пари няма да те приберат в СССР.
  • 68 Интересно

    6 0 Отговор
    какво още търсят тук, като никога не са на печалба.
  • 69 Давайте

    5 0 Отговор
    вървете си, със това силно " губещо" производство .Или легализираите всичко и плащаите данък.
    Иначе идите в балшое болато .
  • 70 Феликс Дзерж

    4 1 Отговор
    Този враг на българския народ и резидент на КГБ (днес външно разузнаване на РФ според ченгета от НСС) уби Мишо Бирата и Ваньо Танов. Логично охранелия се другар Емил Димитров да го е страх и да напише нещо подобно - от страх и от АЛЧНОСТ. Только вышей меры.
  • 71 Съвест

    2 0 Отговор
    Сбогом! И не се връщайте..
  • 72 гост21

    1 0 Отговор
    Ами какво чакаш.
  • 73 1944

    2 0 Отговор
    някой да обясни на другаря златев, че лукойл българия до момента не е внесла един лев данъци в българската хазна, а ес нарича пристанището в росенец руски анклав.

    Коментиран от #75

  • 74 От дивия северозапад

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    Ама с червена бюлетина на интерпол.
  • 75 СВОЛАЧ ИВРЕЙСКОЕВРОПЕЙСКА

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "1944":

    АБИ ТИ СПАЛ ЛИ СИ 15 ГОДИНИ.БРАНДА Е РУСКИ А СОБСТВЕНИКА НА ЛУКОЙЛ Е РОТШИЛД ОТ 15 Г. А ЕВРЕИН НЕ ДОВА А САМО ЗИМА.КАК ЕДИН ГАЗПРОМ В СЪРБИЯ ИМА НАД 2 МЛРД ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ А ? ИМА ЩОТ Е РУСКИ А НЕ Е НА РОТШИЛД.
  • 76 Африканец

    1 1 Отговор
    Ми ще напусне,както много други- у нас бизнес не може да се прави. Само рушвети се искат, поръчкова прокуратура , мързеливи работници.

    Коментиран от #78

  • 77 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Златев, чао и да ни пишеш.
  • 78 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Африканец":

    Баш тоя няма да напусне, милиарди данъци не е платил, все на загуба, при крупни печалби навсякъде, само у нас "работи за народа"... Аре стига глупости...
  • 79 данъкоплатец

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ревизоро":

    Прав си за граматиката, но по-добре да ги слагам, че иначе нищо няма ми разбереш, и ти си прав, но...все още се радвам, че мога да пиша , което е по-важното.
    Посланието си разбрал, още малко търпимост към различните.