Last news in Fakti

29 Януари, 2019 12:49 1 839 5

Депутати срещу Конституцията заради Закона за горивата

  • горива-
  • закон-
  • бензин-
  • дизел-
  • цени

Искат да задължат банки да връщат пари и да прекратят наказателно преследване

Депутати срещу Конституцията заради Закона за горивата - 1

„Все едно да се отложи действието на Закона за Данък добавена стойност или на Закона за акцизите или пък на Наказателния кодекс за 6 месеца и никой да не плаща ДДС или акцизи или пък да не носи наказателна отговорност през този период“.

Така юристи коментират пълния хаос около Закона за горивата, инспириран от народни представители и още топли предложения за нови промени.

Законът за горивата влезе в сила на 28 януари тази година. С това се изпълни записаното в преходните и заключителните му разпоредби – 6 месеца след приемането му, а то стана на 28 юли миналата година, припомня в. „БанкерЪ“.

Така че „На печелившите честито!“ А печелившите са всички българи, защото новият закон внася ред в търговията с горива и удря през ръчичките сивия сектор, който е около 30% и то според официални данни на Министерството на финансите.

Но хаосът е факт. На 28 януари т.г., понеделник, при влязъл в сила закон, представители на НФСБ внасят предложение за промяна в законопроекта за отлагане действието на Закона за горивата, което означава законопроектът за отлагане да има ретроактивно действие. Въпреки че Законът за горивата влезе в сила на точната дата.

В предложението пише също, че всички регистрации на фирми, които са започнали по закона и всички разходи, които са направени, трябва да бъдат възстановени на търговците с горива. Това означава банките да върнат примерно парите на фирмите за обезпечения и гаранции, което е нечуван абсурд и красноречив пример за юридическа некомпетентност на народните ни представители.

Безспорният връх обаче е предложението всички административно-наказателни производства, започнали по влезлия в сила закон, да се прекратят. Което на практика е оправдаване на контрабандата! Тази чест от срамната депутатска „оферта“ обаче е единственото, което може да се приеме и да се случи реално, коментират юристите. От днес, 29 януари, всички неправомерни и наказуеми по закон деяния на търговците с горива да се ползват от амнистия до второ нареждане, ако се приеме този текст!. А именно това изглежда е единствената цел на скандалната промяна.

От друга страна, регистрации на практика не могат да започнат, защото не могат да станат без обезпечение. А то може да се направи единствено, ако има подзаконова наредба, каквато няма.

Абсурдно е и със Закона за горивата да се командват банките да върнат разходите, направени от търговците на горива – примерно за кредитна линия или обезпечение.

След броени часове обаче Промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като Закона за горивата, влизат за второ четене в ресорната парламентарна комисия. Депутатите от Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще обсъждат възможността влизането в сила на гласуваните през миналата година текстове да бъде отложено с шест месеца.

Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, според които той ще доведе до фалити. След среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Българската петролна и газова асоциация бяха договорени спорните моменти. Един от тях е подземните машини да не се изваждат на повърхността за презареждане и отново да се вкарват под земята. По този текст и самият икономически министър се обяви против. От Българската петролна и газова асоциация обявиха, че са постигнали основни договорки с колегите им от Минно-геоложката камара по отношение на зареждането и презареждането на техниката. От своя страна икономическия министър отбеляза, че се надява промените да залегнат в законовите поправките в НС и по този начин да бъдат изчистени всички спорове между браншовете.

С какво решение ще излезе комисията е трудно да се гадае. Но юристите не изключват да се роди поредното недоносче, което да създаде работа на Конституционния съд.

Защото да се отложи действието на влязъл в сила закона ще бъде световен прецедент.

Да оставим настрана моралния проблем, за който в тази предизборна година едва ли някой се сеща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bibos

    7 0 Отговор
    Хайде нека Златев напусне страната, че ми писна да ме краде с монопола си.
  • 2 Иванчо l-ви

    3 0 Отговор
    Ей много работят тези хора...
  • 3 Хахахах

    4 0 Отговор
    Пич кви ги пишеш бе аман от монопли навсякъде ,всички ревът от бензиностанциите и с тоя закон съвсем ще смачкат малките и средни бензиностанции.
  • 4 Сатаната

    1 0 Отговор
    Господи, братко, защо не слезеш да си прибереш вересиите, срам те е знам? С уважение към този изстрадал народ. Сатаната.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове