Last news in Fakti

25 Януари, 2019 19:40 2 687 6

"Дунарит" не била длъжник, а кредитор на КТБ

  • емко-
  • дунарит-
  • емилиян гебрев

В писмото се посочва и прилага документ за това, че дружеството не е длъжник на КТБ

"Дунарит" не била длъжник, а кредитор на КТБ - 1
Снимка: БГНЕС

Дружеството "Дунарит" АД не дължи пари нито на фалиралата Корпоративна търговска банка, нито на държавата. Това се посочва в писмо до медиите, в което са приложени и съответните документи.

Писмото идва, след като през седмицата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обяви в телевизионния ефир, че предприятието е купено с авоари на вложители от КТБ, печелившо е, но върху акциите му има запори от КТБ, с което трябва да бъдат удовлетворени вложителите.

В писмото се посочва и прилага документ за това, че дружеството не е длъжник на КТБ, и се посочва, че на сайта на банката може да се види, че то е сред кредиторите ѝ. Показан е и документ от данъчната администрация за липсата на задължения и се уточнява, че вече пет години дружеството работи със собствени средства. Освен това няма просрочени дългове към никое дружество.

В края на август 2017 г. държавата изкупи дълга на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията. Дългът, за който държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Дни по-късно обаче ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения към държавата, внасяйки 50-те милиона лева.

"Остава висящ въпросът, който никой не задава: Защо две държавни структури търгуват с вземане, което не признават? Синдиците на КТБ оспорват в съда основанието за възникването му", се пита в писмото.

Посочва се още, че през последните години дружеството е проверявано от НАП, ДАНС, МВР, прокуратурата и финансовото разузнаване за незаконни парични преводи и такива не са открити. Противното обаче се разпространявало от определени медии, а и от официални представители на контролните органи.

В писмото се посочва, че това ще застраши не само дейността на "Дунарит", но и на целия бранш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Бойко

    23 3 Отговор
    Искам да ям....дунарит.
  • 2 Санкция

    33 3 Отговор
    Е, вие какво очаквате, да има печелившо предприятие в българия и гроб да не се опитат да го прилапат ли? Лошото е, че даже да го прилапат, те нямат хера, които да го управляват, и накрая ще го унищожат.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 стоян

    7 24 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    до 2 коментар-А защо да не го прилапат от крадливите комуняги и да стане пак държавно както ВМЗ
  • 4 Въпрос

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    Не е ли Пеевски този , който иска Дунарит? Контрабандният износ на цигари и оръжие са най печелившите бизнеси. Това е още една стъпка към овладяване на България
  • 5 Мнение

    16 0 Отговор
    Нестига че няма много предприятия с които можем да се похвалим, ами те ще затрият и малкото което ни остана. Тая алчност и завист край нямат..
    Ако това за фалшивата задлъжнялост е вярно, този който го е измислил трябва да подаде оставка.
  • 6 Триумвиратът на БГ

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    Нарича се корпоративен рейд в руски стил. Т.е. с помощта на всички държавни институции те рекетират по "законен начин" за да завземат бизнеса.