Last news in Fakti

26 Януари, 2019 14:10 3 335 11

Тровили Гебрев с нещо като "новичок"?

  • емилиян гебрев-
  • дунарит-
  • новичок

През последните четири години той участва в история, която има всички елементи на шпионски трилър

Тровили Гебрев с нещо като "новичок"? - 1
Снимка: БГНЕС

Оръжeйният производител оръжейният производител Емилиян Гебрев може да е отровен с вещество, подобно на "новичок", пише в. "Капитал".

"Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически", заяви Гебрев преди една седмица по bTV.

През последните четири години той участва в история, която има всички елементи на шпионски трилър - търговия с оръжие, мистериозно отравяне и заговор, в който цялата държава се опитва да го отстрани от играта. Разликите с трилъра са две. Първо, с Емилиян Гебрев историята не е измислена и, второ, не е никак, никак забавна, посочва вестникът.

Причината той да стане враг номер едно за държавата е прозаична - с една търговска сделка той успява да обърка интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, свързани с вторичното разграбване на КТБ и в частност собствеността на завода "Дунарит".

След затварянето на банката през не един и два казуса пролича нагледно как прокуратурата, синдиците, данъчните, Комисията за отнемане на незаконно имущество, ДАНС, МВР и дори парламентът могат да работят в синхрон, за да задоволят интересите на кръговете около Пеевски.

Историята на Гебрев обаче е далеч по-стряскаща. Тя показва, че за тази добре смазана машина няма никакви граници. Неприятното в неговия случай е, че органите, които трябва да разследват съмненията, че това е един от първите случаи на отравяне с вещество от семейството на "новичок" в Европа - МВР, ДАНС и прокуратурата, всъщност са заети да го атакуват по линия на придобитата от него оръжейна компания "Дунарит".

В началото на май 2015 г. полицаи от първи сектор на СДВР "Престъпления срещу личността" буквално разкостват ресторант "Панорама" на последния етаж на японския хотел в София. Те са там, защото разследват троен опит за убийство - на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в завода Валентин Тахчиев.

Няколко дни рано, по време на вечеря в ресторантa, на Гебрев му прилошава до степен, че е откаран по спешност във Военна болница. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт. Когато излизат първите резултати от изследванията, за специалистите от ВМА се появява друго съмнение - че става дума за тежко отравяне.

След като в същата болница с подобни симптоми постъпва и синът на Гебрев, лекарите вече са почти напълно сигурни, а след като първо в "Токуда" а после в "Пирогов" със същите оплаквания влиза и техническият директор на оръжейната компания ЕМКО - Валентин Тахчиев, съмненията изчезват. Вече е ясно, че тримата са станали жертва на отравяне с неизвестно към онзи момент вещество.

Историята с отравянето на Гебрев не е нова, но за нея не може да се намери много в медиите. Месец след инцидента - в края на юни 2015 г., в "24 часа" се появява неподписан текст по темата, в който се казва: "Отровата е рядка, от типа на бързоразпадащите се. Смята се, че е от арсенала на руските тайни служби. Има резон да са руснаци, защото неотдавна Гебрев реализира крупна сделка за износ на специална продукция за Украйна, коментират оръжейници."

В крайна сметка лекарите успяват да стабилизират тримата отровени и те се възстановяват напълно.

Успехът на токсиколозите във ВМА се дължи на комбинация от специфични умения, които са придобили по линия на партньорството в НАТО, наскоро закупена изключително качествена техника и много, много голям късмет.

Случаят с отравянето на Гебреви и Тахчиев няма аналог в съвременната българска история. Въпреки това разследването не е поверено нито на ДАНС, ГДБОП, нито дори на Специализираната прокуратура, а е разпределено в столичната полиция, която тогава се оглавява от сегашния вътрешен министър Младен Маринов. Четири години по-късно то продължава да е в графата "неразкрити престъпления".

Днес казусът е обхванат от институционална омерта. МВР, прокуратурата и дори лекарите от "Пирогов" и ВМА не желаят да говорят за случая.

"Аз най-малко имам интерес да раздухвам тази история", казва самият Гебрев днес. Той обаче е категоричен, че опитът за отравянето му е началото на войната, която започва срещу него преди четири години и в която днес участва цялата държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гебрев

    26 1 Отговор
    Само така!дръж си фабриката и не я давай на адвоката на Пеевски. Давай напред,не всички съдии и прокурори могат да купят
  • 3 не син

    10 3 Отговор
    Да помолим САЩ да наложат нови санкции на Русия ! Няма кой друг да е виновен освен Путин ! Хем ще натрупаме червени точки пред господаря !
  • 4 Будалата

    29 2 Отговор
    Има ли далавера и много пари в основата са ГЕРБ. Заграбване на доходен бизнес е идеята.А всички служби и СЪД се държат от ГЕРБ.
  • 5 Стамен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "El comandante":

    Ставаш видишли задълженията които трупат всички после да връщаме

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123

    0 4 Отговор
    Всички дърти комунисти - големи жертви бе! Този и модерни филми гледа! Саво външният му вид говори ,че на вързано куче хляб не може да даде, но партията майка прави чудеса с чадата си!
  • 8 Киро

    1 3 Отговор
    Тоя разбойник поддържан от оръжейната мафия ще оближе цевта скоро.
  • 9 Бачо Киро

    2 1 Отговор
    Аре стига с тоя Новичок, идиоти... Може да са го тровили човека, ма аре, аман от тоя Новичок... Създателите ви казаха - умиргаш за нула време. Тука куцо, кьораво и сакато спасява отровените с два аспирина и компрес на челото... Смешни сте с тези твърдения.
  • 10 цун кай уй

    3 0 Отговор
    и мене комшията ме трови всяка вечер в мастиката ми слага и мента мръсник на оня свят ще му го върна двойно
  • 11 Дедо поп

    3 0 Отговор
    Поредната лъжа още малко ще кажете че Тим стои зад всичко ей много акъл у българина много но само за простотии и затова жените им се чукат с други то в главата му камо простотии...що после детето не прилича на баща си....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове