Last news in Fakti

13 Март, 2019 04:00 6 746 23

КФН оповести данни за пазара на застраховане

  • кфн-
  • застраховане-
  • гражданска отговорност

Секторът е продал застраховки за малко над 2 млрд. лева и е платил щети за близо 963 млн. лева

КФН оповести данни за пазара на застраховане - 1

Компаниите, работещи в сектора на общото застраховане у нас, отчетоха бруто премии в размер на 2 082 822 176 лева към края на декември 2018 г., съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

74,4% от общите приходи идват от застраховките на моторни превозни средства. По задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" компаниите са продали полици за 935 640 959 лв, а по доброволното автокаско - за 614 083 452 лв. Имущественото застраховане (Пожар и природни бедствия и други щети на имущество) формира 13,7% от бруто премиите. Застраховките "Злополука и заболяване" държат 4,5% от събраните премии.

Съвкупните изплатени обезщетения възлизат на 962 857 335 лв. 83,8% от тях са по застраховки на МПС. По автомобилната "Гражданска отговорност" са покрити щети за общо 513 957 599 лв., а по доброволното автокаско – за 292 814 640 лв. Имуществените застраховки (Пожар и природни бедствия и други щети на имущество) държат 8,1% от платените обезщетения. 4,9% от покритите щети са по застраховки "Злополука и заболяване".

Към края на декември 2018 г. секторът отчита печалба в размер на 91,059 млн. лв.

Първите пет дружества държат 54,4% от пазара по бруто премии и 58% - по изплатени обезщетения.

Топ-5 на компаниите по бруто премии

Лев Инс - 13,5%

ДЗИ - Общо застраховане - 11,3%

Булстрад ВИГ - 11,1%

Армеец - 10,0%

Бул инс - 8,5%

Топ-5 на компаниите по изплатени обезщетения

Лев Инс - 16,75%

Армеец - 11,16%

Булстрад ВИГ - 10,68%

ДЗИ - Общо застраховане - 10,46%

Бул инс - 8,95%

БНБ вече съобщи, че към края на 2018 г. средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане, се увеличават с 229.4 млн. лв. (4.4%) – от 5.263 млрд. лв. към края на декември 2017 г. до 5.492 млрд. лв. към края на същия месец на 2018 г., а намаляват със 126.5 млн. лв. (2.3%) спрямо края на септември 2018 г. (5.619 млрд. лева). Към края на декември 2018 г. относителният дял на активите на застрахователните дружества, извършващи общо застраховане, в общия размер на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, е 71.8% при 72.1% в края на четвъртото тримесечие на 2017 г. и 72.5% към края на септември 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Защо

    109 5 Отговор
    От тези цифри става ясно, че застрахователите излъгаха грубо обществеността , че са на загуба от гражданска отговорност и вдигнаха цената!!!! До кога ще ни смятат за простаци????

    Коментиран от #7

  • 3 Да да

    22 3 Отговор
    Излизам от боя и отивайки към Б..инс да ме заснемат за новата застраховка един от РК ми отнема предимството и ме поодра. Писна ми. Движението в Сф е станало безобразно. Сега си се возя на тролейче и не ми пука вече.
  • 4 онези с бухалките

    74 5 Отговор
    Ето, че лъсна поредната лъжа на управляващите - че не стигали парите за обезщетения! А се оказва, че събират двойно повече! Мафия, закриляна от държавата!
  • 5 гост

    22 10 Отговор
    Аз затова гражданска и преглед не плащам от години. На държавата пари не давам.

    Коментиран от #14

  • 6 grot

    18 6 Отговор
    В този списък да виждате сериозен застраховател, всички са еднодневки. Проблема е кой им вярва - простолюдието.
  • 7 лоп

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    Публикувано във факти.бг: В този списък да виждате сериозен застраховател, всички са еднодневки. Проблема е кой им вярва - простолюдието.
  • 8 Гост

    20 7 Отговор
    Друго е по-важно! Няма ли автомобилни застраховки, застраховането умира! Изводът е: На българина тъпите му ламарини са му по-важни от живота му, от здравето му на него и на близките му, по-важни са от бизнеса му! Трагедия!

    Коментиран от #9

  • 9 Миризлив пор

    31 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Друго е по-лошото, застраховките на колите са 2 вида - "гражданската" която е задължителна ако не я направиш ти дерегистрират колата или "Каско". Тази 2-рата е уж доброволна НО кой има по-хубава кола под 15 години гледа да си я направи. Просто случайно се крадът основно коли без застраховки, законодателя е предвидил удобно че може и да е "противозаконно отнета'" и да се разминеш с глоба. Така че закона обслужва дадения контингент и ако искаш да имаш кола трябва да си платиш на определените хора да не ти я закачат.
  • 10 Анти седераст

    22 4 Отговор
    1 млрд. печалба на наш гръб.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ok de

    16 6 Отговор
    Добре де, изплатени щети толкоз, събрани премии толкоз...а комисионна на брокерчетата от около 16-18% понеже основно те продават застраховката, ами административни разходи, ами заплати на служители и една сурия други разходи? Толкоз ли е изпростял народа, че да види две суми и да си каже "Бре, тез са на печалба"? Смятайте малко. От изброените само ДЗИ и Булстрад не са мутренски компании, това да ви говори нещо - набират се средства, за да може да се перат пари и не е ясно, кога ще се повтори Олимпик. Темата е мн обширна, но не ми се пише толкова много, просто обръщам внимание, пък който иска да се позамисли
  • 13 321

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "Анти седераст":

    Колко имаше по математика - 3 ли? Премиите са около 2 млд., обезщетенията са около 1 млд. Огромната структура трябва да се издържа - заплати, сгради, коли, комисионни и т.н. Печалба около 100 млн., което е около 5 % от оборота. Съвсем нормално. Какво ще кажеш за банките, които на фона на никаквата услуга, която предлагат имат с десетки пъти повече печалба.
  • 14 Майора

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ако не дай си боже предизвикаш птп, и щетите не са само тенекии, ще ти се иска да си беше платил гражданската.Ще ти съдерат гьона от съд и ще ти вземат и нас*аните гащи от голия г*з, глупав Бай Ганьо.В сравнение с други държави, нашата гражданска е нищожно евтина.Или ти си голям баровец и не са ти проблем няколко стотин хиляди евентуално за кръвнина ако утрепеш някой на пътя???
  • 15 Хасачето

    7 4 Отговор
    Е ,ама 100 % печалба си имат. Като махнат процентите за лобистите и скрити собственици политици от парламента и ще понамалее до половин милиярд. Бедна мафия ,няма друга такава на света. Излага се . Още трябва да крадат и сигурно ще го направят щом има кой да плаща измислени рекетиращи цифри. Пък и Родната с Народна пара полиция работи основно за тези частници . Щом за факта че колата ти стои в гаража и има заплаха тя да стане незаконна служебно докато си в чужбина ,каво повече да се каже , а има ли и смисъл . Всички пътища без значение на качество са с Винетки и няма значение колко ползваш защото схемата и там е обиржийска. Чист рекет и тормоз на шофьорите за всичко и получаваш -трънки.
  • 16 гост

    8 0 Отговор
    А някой дава ли си труда да помисли, че голяма част от обезщетенията платени по гражданска отговорност на МПС се отнасят за предишни години, а от събраните през 2018 г. премии обезщетениято по ГО на МПС ще се плащат през следващите години, защото давностният период за България е 5 години, а за чужбина е различно за всяка една страна.
  • 17 Господин

    11 4 Отговор
    "Гражданска отговорност" компаниите са продали полици за 935 640 959 лв,
    "Гражданска отговорност" са покрити щети за общо 513 957 599 лв.
    935 640 959 - 513 957 599 = 421 683 360 млн.
    Целият шум, който се вдигаше наскоро беше насочен към ГО и как тази застраховка била губеща за компаниите и как полицата трябвало да продължава и продължава да расте. От направените изчисления излиза,че остават в компаниите от Го близо 422млн. което е гигантска сума и говори за огромни маржове. Поставям под голямо съмнение изнесените резултати за чиста печалба от само 91млн. при споменатите по горе изчисления. Целият този шум и внушения за ГО направи една шепа хора много, много богати и масата българи още по бедни!!!
  • 18 гнида

    4 1 Отговор
    Обяснявате как ги наядохте с нашите пари ? Не стига такава алчност , но и наглост !
  • 19 малко съвети

    5 1 Отговор
    Покрай едно съдебно решение от Пловдив вчера ми прави впечатление, че много хора са останали с представата, че когато виновния е с алкохол, застраховката по гражданска не важала. Ако някой ви е казал това, определено не му вярвайте. Застраховката ГО е задължителна за да са гарантирани права на пострадалите при ПТП. Когато виновния е с алкохол над допустимите 0,5 промила, застрахователя по гражданска си има неотменимо задължение да плати обезщетение на пострадалите и после има право да си иска парите от виновния. Не се бъркайте с каското, където наистина може да се отказва обезщетение за алкохол дори и под разрешената норма- това е част от доброволния договор за каското. Друга заблуда. Наскоро един познат ми каза, че Лев инс щяли да му платят обезщетението по гражданска след три месеца. Срока за плащане на обезщетението съгласно чл. 108 Кодекс за застраховането е петнадесет работни дни. Трета заблуда. По гражданска не се приемат фактури - всеки има право да си представи фактури за ремонта. Отделен е въпроса какво от тях има основание да се признае за доплащане. По въпроса с плащането на обезщетения по гражданската имайте предвид, че там има доста дълъг давностен период от пет години и може след години в рамките на този период да се появят претенции за обезщетение в големи размери. За тях може изобщо да не се е знаело, но това не освобождава застрахователя от задълженията за плащане. а със сигурност има и някой раздути разходи, които са част от общата сума.

    Коментиран от #21

  • 20 Kurti

    6 0 Отговор
    Посочената премия е събрана през 2018г., но платените щети по никакъв начи не означава, че са по полици сключени през 2018г. Дори съм сигурен, че по-голяма част палтение щети са по полици, които са издени през предходни години.
    И още нещо за незапознатите, давностния срок за завеждане на щети по застраховка ГО е 5г. Тоест дори и четири години след като е изтелка дадена застраховка, едно пострадало лице има право да заведе иск за обезщетение по нея...

    До коментар 6 от grоt: Бихте ли споделили пример за сериозен застраховател, щом нито един от посочените не е такъв?
  • 21 дЮна

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "малко съвети":

    Да, може да се каже, не важи при употреба на алкохол, защото целта и не е само да гарантира пострадалите от ПТП, че ще получат обезщетение, а и да гарантира, че виновният водач, няма да плати от джобът си. Ето, че от тази гледна точка, не важи.
    Това, че плаща, и после търси парите по регрес, са формалности.
    И си прав за 15-те дни срок.
    Наскоро аз и колегата ми имахме разправии с Лев Инс.
    Изплатиха смешни обезщетения по Г.О след месеци чакане и разправии.
    Държат се изключително нагло и нахално,обвинявайки нас, за тяхното неизпълнение на срокът по КЗ.
    Изсмукват си от пръстите какво ли не, включително "15 дни е по каско".
    Дори стигнаха дотам, че ми заявиха, че ще ми приспаднат 50лв банков превод, защото банковата сметка ми била в евро, и щял съм да получа вместо 140лв, 90лв.
    Последваха два три скандала по телефона, при които не можаха да посочат законово основание, на което пострадалият да плати такса за банката.
    Опитаха дори да ме наричат, клиент.
    Обясних им, че не съм им клиент, а те на мен, са просто длъжници.
    Много са прости и не увират.
    Накрая им казах да превеждат каквото искат, че ще си потърся правата.
    Още един месец, нищо. Нито определеното обезщетение от 140лв, нито доизмислените 90лв.
    Пуснах жалба в КФН по имейл. Два дни по-късно, явно заради препратено от КФН до Лев Инс копие на жалбата, парите ми бяха в сметката - точно 140лв.
    Друг е въпросът, че сега ще ги съдя за още, защото просто си го заслужиха с ултра наглото си поведение.
  • 22 Аз пари нямам

    2 0 Отговор
    А снощи даваха в репортаж на една от ефирните телевизии, къща/имот в Бояна, избран и представен в "НюЙоркТаймс", като извадка за пазара на имоти в България. "Извадката" е на стойност над 3млн.EU(да не влизаме в конкретика!!), на пазара от декември, и собственост на КИПЪРСКИ гражданин!!!!! А за МЕН лично, страната влезе в хиперинфлация при "гръмването" на "Олимпик" -кипърска компания.
  • 23 BULAVA

    1 0 Отговор
    Къде са международните компании в този списък.Тук са дадени само българските измамнически компании. Защо излъгаха ще работят на загуба а всъщност са с огромни печалби. КФН трябва да се провери от прокуратурата