Last news in Fakti

20 Април, 2012 11:55 935 0

Найденов: Произвеждаме повече зърно вместо зеленчуци

  • мирослав найденов-
  • зърно-
  • зеленчук

 

България произвежда три пъти повече зърно, отколкото й трябва. Същевременно се внасят зеленчуци, месо, сирене, млека... Трябва нещо да се обърне, но понеже парите не са само наши, а става въпрос за цялостна европейска политика, трябва всички страни-членки да се обединим. Така земеделският министър Мирослав Найденов отговори на въпрос на журналисти в Царево защо внасяме зеленчуци от Китай, предаде бТВ.

По думите на Найденов засега е немислимо този внос да се спре, тъй като себестойността на внасяната от азиатския гигант селскостопанска продукция е много ниска. Може обаче количеството на внасяните от Китай зеленчуци да се намали чрез повишаване на производството в България. Според ресорния министър правителството ще работи в тази посока, като не е изключени страната ни да започне и да изнася зеленчуци.

„Онзи ден на Министерски съвет на своеобразен отчет стана ясно, че от началото на годината 1 млрд. и 66 милиона са влезли в земеделието като цяло. Донякъде е сбъркана рамката на Общата селскостопанска политика и това, че те отиват предимно в сектор „Зърнопроизводство” води до това да имаме монокултурно земеделие. Затова искаме в следващия програмен период 2014-2020 г. да променим всичко, за да останат повече пари за зеленчукопроизводство”, коментира още Мирослав Найденов.

Той подчерта, че 40 % от бюджета на ЕС отива за земеделие. „Това е огромна сума и трябва да направим така, че парите да стигнат до тези, които имат нужда”, ръководителят на земеделското ведомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА